Na spomen pizze i Italije, mnogima se u mislima pojavi slika slasne napoletane laganog tijesta i napuhanih, točkastih rubova. I to nerijetko Margherite, u bojama talijanske zastave. U potrazi za izvorištem pizze na Čizmi, doći ćete do Napulja, koji je službeno priznat kao njezino rodno mjesto i nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje jela koje je s vremenom postalo jedno od najpopularnijih na svijetu.
No, pizza nije samo napuljska – putujući Italijom mijenjaju se i karakteristike pripreme tijesta, nadjeva... Ponegdje se pizza odmiče od skromnih, uličnih korijena i ulazi u svijet vrhunske kuhinje, otvarajući prostor za eksperimentiranje odvažnim pizzaiolima (majstorima pizze).
Čak i u samom Napulju lako je pronaći različite varijante, uključujući pizzu frittu – punjeno, presavijeno i prženo tijesto koje se jede u hodu - sjajan primjer talijanske ulične hrane. Snalaženje u brojnim stilovima pizze nije jednostavno, ali najpopularniji uključuju pjegave napoletane, hrskave romane, pržene pizze fritte i debeljuškaste sicilijane.
Napuljska pizza
Autentična napuljska pizza je mekana i tanka, osim na rubovima koji su napuhnuti i deblji. Kratkim pečenjem u drvenoj peći na vrlo visokoj temperaturi stvaraju se karakteristični zračni mjehurići u tijestu. Ovisno kod koga jedete, Napulju ćete naći gotovo ravnu pizzu a rota di carro (pizza poput kotača kola), veću od tanjura – do pizze s toliko napuhnutim rubom da izgleda poput čamca na napuhavanje.
Kako napraviti odlično tijesto za pizzu? Jednostavni koraci s kojima će vam svaki put uspjeti
Sicilijanska pizza
Također poznata kao sfincione, sicilijanska pizza ima debelo i mekano tijesto prozračne teksture. Peče se u pravokutnom plehu, a tipični nadjev uključuje umak od rajčice, inćune, luk, origano i tvrdi sir od ovčjeg mlijeka. Za završni dodir, pizza se posipa krušnim mrvicama koje pomažu upiti dio masnoće iz sastojaka. Sfincione se često poslužuje u pekarnicama, a ne u pizzerijama.
Rimska pizza (Romana)
Vrlo tanku i hrskavu – takvu pizzu Rimljani najviše vole, ali nisu isključivi. Tradicionalna rimska pizza gotovo da nema vidljiv rub jer se tijesto razvlači valjkom, što istiskuje sav zrak, a dugo pečenje u električnim pećima daje joj teksturu sličnu dvopeku. U najboljim rimskim pizzerijama, tijesto se pak razvlači ručno, kako bi se zadržao dio zraka i postigla bolja tekstura i dobila prozračnost.
Gotovo za 5 minuta: Najbolji trik za pizza-tijesto bez dizanja
+0
Pizza na komad (pizza al taglio)
Jedna od tipičnih rimskih uličnih delicija – iako dostupna i drugdje, ponajviše na sjeveru Italije (ali i na Siciliji) je pizza al taglio: svojevrsna "pizza na komad". Ta je miljenica Talijana slična kultnoj pogači – focacciji. Peče u pravokutnim plehovima, reže, a potom naplaćuje po težini. Nadjevi uključuju klasične verzije poput rossa (crvena, s umakom od rajčice), Margheritu, pa čak i pizzu s krumpirom i sirom.
Gurmanska pizza
Bilo je samo pitanje vremena kada će pizza zakoračiti u svijet vrhunske kuhinje, i upravo je ta relativno nova vrsta rezultat čežnje za napredovanjem. Gurmanska ili degustacijska pizza obično se poslužuje narezana na kriške, svaka pažljivo ukrašena i pripremljena za savršen zalogaj. Koristi se prirodni kvas (sourdough) i brašno iz kamenog mlina, a prakticira se vrlo duga fermentacija. Nadjevi su često sirovi ili zasebno pečeni – i vrlo kreativni.
Najbolji razlozi za dolazak na Pizza Festival: Hit-jela u kojima se gušta na zagrebačkom Tuđmancu