Pizzi iz dobrih pizzerija teško se približiti kada se u ovu kulinarsku avanturu upuštamo kod kuće. Kvasac, tijesto, posebna pećnica... Samo su neki od razloga zbog kojih je teško replicirati omiljeno talijansko jelo u svojoj kuhinji. Međutim, uz malo prakse i postupke iz ovog videa, vaše će tijesto za pizzu biti spremno da, uz vašu kreativnost u odabiru namirnica, postane i više nego uspješna gastronomska krecija koja će oduševiti sve one kojima ćete je rado pripremiti.
Chef Mario Mihelj otkrio je nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta uz koje ćete sigurno biti na dobrom putu da zamijesite savršeno tijesto za pizzu kod kuće. Prvi bitan korak je aktivacija kvasca. Stavite suhi kvasac u mlaku vodu i dodajte mu malo šećera. Tekućinu dobro zamutite i ostavite sa strane da se diže otprilike pola sata i dobije od 30 do 40 posto na volumenu.
Kada je kvasac spreman pomiješajte ga s brašnom. Najbolje brašno za tijesto za pizzu je nulerica, odnosno tip 00. Ako vam nije pri ruci možete koristiti glatko brašno i čak mu i dodati malo oštrog, ali ne previše. Lagano počnite mijesiti tijesto te mu dodajte soli i maslinovog ulja. Kada ste dobili kompaktnu smjesu, koja nije pretvrda, tijesto stavite u nauljenu posudu te ga pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se uspješno digne.
Nakon što se tijesto diglo, potrebno ga je razdijeliti u porcije, odnosno bule koje ćete kasnije razvaljat do željenog oblika. Bule nježno oblikujte te ih stavite u posudu da se tijesto još jednom digne. Kada su bule spremne za sljedeći korak odaberite sastojke, dobro zagijte pećnicu i uživajte u najboljoj pizzi koju možete pripremiti kod kuće.
Još savjeta pizza majstora pogledajte ovdje, a ako želite naučiti i druge osnovne tehnike kuhanja kojima ćete vaše vještine podići na višu razinu "upišite" se u Školu kuhanja by Mario Mihelj.