Pizzi iz dobrih pizzerija teško je približiti se kada se u ovu kulinarsku avanturu upuštamo kod kuće. Kvasac, tijesto, posebna pećnica... samo su neki od razloga zbog kojih je teško replicirati omiljeno talijansko jelo u svojoj kuhinji. Međutim, uz malo prakse i postupke iz ovog videa vaše će tijesto za pizzu biti spremno da, uz vašu kreativnost u odabiru namirnica, postane i više nego uspješna gastronomska kreacija koja će oduševiti sve one kojima ćete je rado pripremiti.

Chef Mario Mihelj otkrio je nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta uz koje ćete sigurno biti na dobrom putu da zamijesite savršeno tijesto za pizzu kod kuće. Prvi bitan korak je aktivacija kvasca. Stavite suhi kvasac u mlaku vodu i dodajte mu malo šećera. Tekućinu dobro zamutite i ostavite sa strane da se diže otprilike pola sata i dobije od 30 do 40 posto na volumenu.

Koje se brašno koristi za pizzu?

Kada je kvasac spreman, pomiješajte ga s brašnom. Najbolje brašno za tijesto za pizzu je nulerica, odnosno tip 00. Ako vam nije pri ruci, možete koristiti glatko brašno i čak mu i dodati malo oštrog, ali ne previše. Lagano počnite mijesiti tijesto te mu dodajte soli i maslinova ulja. Kada ste dobili kompaktnu smjesu, koja nije pretvrda, tijesto stavite u nauljenu posudu te ga pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se uspješno digne.

Nakon što se tijesto diglo, potrebno ga je razdijeliti u porcije, odnosno bule koje ćete kasnije razvaljati do željenog oblika. Bule nježno oblikujte te ih stavite u posudu da se tijesto još jednom digne. Kada su bule spremne, odaberite sastojke, dobro zagrijte pećnicu i uživajte u najboljoj pizzi koju možete pripremiti kod kuće.

Još savjeta pizza-majstora pogledajte ovdje, a ako želite naučiti i druge osnovne tehnike kuhanja kojima ćete svoje vještine podići na višu razinu, "upišite" se u Školu kuhanja by Mario Mihelj.