Galerija
Chef Mario Mihelj otkrio je nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta uz koje ćete sigurno biti na dobrom putu da zamijesite savršeno tijesto za pizzu kod kuće. Prvi bitan korak je aktivacija kvasca. Stavite suhi kvasac u mlaku vodu i dodajte mu malo šećera. Tekućinu dobro zamutite i ostavite sa strane da se diže otprilike pola sata i dobije od 30 do 40 posto na volumenu.
Koje se brašno koristi za pizzu?
Kada je kvasac spreman, pomiješajte ga s brašnom. Najbolje brašno za tijesto za pizzu je nulerica, odnosno tip 00. Ako vam nije pri ruci, možete koristiti glatko brašno i čak mu i dodati malo oštrog, ali ne previše. Lagano počnite mijesiti tijesto te mu dodajte soli i maslinova ulja. Kada ste dobili kompaktnu smjesu, koja nije pretvrda, tijesto stavite u nauljenu posudu te ga pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se uspješno digne.
Nakon što se tijesto diglo, potrebno ga je razdijeliti u porcije, odnosno bule koje ćete kasnije razvaljati do željenog oblika. Bule nježno oblikujte te ih stavite u posudu da se tijesto još jednom digne. Kada su bule spremne, odaberite sastojke, dobro zagrijte pećnicu i uživajte u najboljoj pizzi koju možete pripremiti kod kuće.
Još savjeta pizza-majstora pogledajte ovdje, a ako želite naučiti i druge osnovne tehnike kuhanja kojima ćete svoje vještine podići na višu razinu, "upišite" se u Školu kuhanja by Mario Mihelj.