Iza naziva oleo saccharum krije se odličan dodatak koktelima, ali i bezalkoholnim napicima koji nije teško pripremiti. Sve što treba je ostaviti korice naranče, limete ili limuna u šećeru koji će izvući fina ulja iz citrusa. Nakon nekoliko sati na sobnoj temperaturi dobit ćete mirisni sirup. Dodati ga možete u prefini koktel od kokosa i limete, u koji ide i tekila.

Sastojci za koktel od limete i kokosa:

Oleo saccharum:

2 velike limete
2 velika limuna
3 žlice šećera

Koktel:

120 ml tekile
120 ml kokosova mlijeka
60 ml soka od limete
3 1/2 do 4 šalice leda
Svježe naribani muškatni oraščić, za posluživanje

Priprema:

1. Napravite oleo saccharum: Ogulite limetu i limun izbjegavajući bijelu kožicu ispod kore pa ih stavite sa šećerom u veću staklenku ili posudu s poklopcem. Dobro zatvorite i protresite pa ostavite na sobnoj temperaturi najmanje tri sata povremeno tresući staklenku.

2. Otvorite posudu s koricama i šećerom pa dodajte tekilu. Zatvorite je i snažno mućkajte da se šećer otopi. Procijedite kroz finu mrežicu, pritiščući korice citrusa da puste ulja.

3. Dodajte kokosovo mlijeko, svježi sok limete i 3 ½ šalice leda pa izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom dok ne postane glatko. Želite li da bude gušće dodajte još leda pa izmiksajte. Podijelite u čaše, pospite muškatnim oraščićem i ukrasite kriškama limete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju