Kani je japanski specijalitet, a radi se o salati sastavljenoj od ribljih štapića poznatih kao surimi u kombinaciji sa svježim povrćem i voćem te kremastim preljevom na bazi majoneze i ljutog umaka.
Salata se obično radi od svježih krastavaca, mrkve, ali i manga, koji se režu tehnikom julienne, odnosno u obliku tankih štapića debljine šibica, te se miješaju sa surimijem, prelijevaju umakom i ukrašavaju sastojcima po želji – sezamovim sjemenkama, nasjeckanim mladim lukom i slično.
Prva verzija surimija postojala je još prije 1000 godina. Japanski chefovi osmislili su tu delikatesu kako bi produžili rok trajanja ribe i morskih plodova za uvažene i bogate obitelji onog vremena koje nisu živjele uz obalu.
Današnje verzije surimija, koje se mogu kupiti i u Hrvatskoj, obično se rade od bijele ribe, a najčešće se reklamiraju kao riblji štapići s okusom rakova mesa.
Ovi crveno-bijeli štapići već su prethodno termički obrađeni te ih nije potrebno kuhati ili peći prije nego što ih stavite u ovu salatu. Ipak, važno ih je odmrznuti do kraja prije pripreme.
Salatu kani moguće je napraviti za 15-ak minuta. Najbolje ju je poslužiti kao predjelo ili kao prilog uz druga jela.
Sastojci za salatu kani:
- 400 g surimi štapića
- 1 srednje veliki svježi krastavac
- 1 zreli avokado
- 1 mladi luk
- crne sezamove sjemenke po želji
Sastojci za preljev:
- 115 g japanske kewpie majoneze
- 2 čajne žličice sojina umaka
- 2 čajne žličice ljutog umaka (sriracha)
- 1 žlica rižina octa
- 1 čajna žličica bijelog šećera
Priprema salate kani:
- Natrgajte odmrznute surimi štapiće na tanke trakice po dužini.
- Krastavac ogulite i narežite na trakice debljine šibice.
- U velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, umak od soje, ljuti umak, rižin ocat i bijeli šećer.
- U umak dodajte narezane krastavce i surimije. Sve dobro promiješajte i dovršite narezanim kriškama avokada, sezamovim sjemenkama i mladim lukom. Dobar tek!
Surimi: Što se nalazi u ribljim štapićima koji se mogu naći i na hrvatskim policama? +1