Galerija Večera s afrodizijacima Losos s medom i limetom na kremi od celera Lizalice od čokolade i banane s prženim bademima Punkufer kolo sreće s najpoznatijim afrodizijacima Losos s medom i limetom na krei od celera +12 Lizalice od čokolade i banane s prženim bademima

Hrana je lijek, ali naši stari će reći da će određena, osim našeg zdravlja, poboljšati i naš ljubavni život. Ako ne vjerujete da vam avokado može učiniti vezu uzbudljivijom ili da celer može opustiti i najnapetije, nema vam druge nego da se sami upustite u spravljanje ove večere i isprobate njihovo djelovanje.

Jedan od najpoznatijih afrodizijaka su kamenice, bogate aminokiselinama koje potiču stvaranje hormona koji rasplamsavaju strasti. Ako niste ljubitelj školjki, postoji mnogo drugih dostupnijih afrodizijaka, poput meda, koji sadrži bor koji pomaže pri regulaciji testosterona i estrogena, lososa bogatog kalcijem, vitaminima AD i B, poznatim pomagačima libidu, ili pak rajčice, ''jabučice ljubavi'' koja može pomoći kod izvedbe.

Večera s afrodizijacima Večera s afrodizijacima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Indijanci su bananu smatrali jednim od najvećih afrodizijaka jer kalij i roboflavin koje sadrži povećavaju razinu energije i izdržljivosti, dok će bromelain u njoj ojačati muški libido. Avokado, bogat vitaminom B6, kalijem i omega 3 masnim kiselinama, na dobrom je glasu kod pobornika zdrave prehrane, ali zbog nečeg drugog u svojem sastavu poznat je kao ''voćka ljubavnika''. Cink i vitamin E u ovom voću potiču vitalnost.

Ljuta papričica nas može zapravo učiniti sretnima. Kapsaicin, od kojeg nam je vruće kada pojedemo ljutu papričicu, potiče i oslobađanje endorfina, koji pridonose osjećaju ugode i relaksacije, i one u krevetu.

Neke su vam namirnice poput rikule, celera, i ljupčaca manje poznate kao afrodizijaci, dok su se neke poput cimeta, bosiljka, đumbira, čokolade i vanilije za poticanje požude koristile još u antičkom dobu. Čokolada sadrži stimulans feniletilamin, koju neki znanstvenici zovu i "kemikalija ljubavi". Azteški vladar iz 16. stoljeća Montezuma navodno je pio 50 šalica čokolade prije posjeta svojem haremu, dok su stari Azteci miješali vaniliju i čokoladu kako bi dobili afrodizijačko piće. 

Večera s afrodizijacima - 11 Večera s afrodizijacima - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Bilo kako bilo, skupili smo sve te poznate i manje poznate afrodizijake i pomoću okretanja ''kola sreće'' dobili popis namirnica s kojima ćemo stvoriti valentinovsku večeru za pamćenje. U videu pogledajte kako smo u jednostavnim receptima spojili nespojivo i napravili jela koja će probuditi strasti. Sve namirnice nabavili smo u obližnjem Lidlu, u kojem ovaj tjedan možete pronaći posebnu valentinovsku ponudu, pizzu, torteline i njoke u obliku srca, koji vas mogu spasiti ako nešto prilikom pripreme ove večere krene po zlu. Na Danima Valentinova u Lidlu možete pronaći i prigodne praline i cvijeće ili pak neki drugi znak pažnje za vašu voljenu osobu.

Dok odabranica ili odabranik vašeg srca čeka da poslužite večeru prepunu afrodizijaka, kao aperitiv ponudite liker s okusom čokolade i jagode, a u zdjelici prigodne perece u obliku srca. Večera će biti brzo gotova, u svega pola sata, ali s pripremom deserta počnite prije dolaska voljene osobe.

Lizalice od čokolade i banane s prženim bademima Lizalice od čokolade i banane s prženim bademima (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

DESERT – LIZALICE OD BANANE, ČOKOLADE I BADEMA

Sastojci:

  • 1 banana
  • 200 g tamne čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Šaka badema

Priprema:

  1. Banane odrežite na kolutiće debljine jednog centimetra. U par poteza od svakog kolutića napravite srce. Nabodite ga na štapić i srca stavite na pola sata u zamrzivač.
  2. Na pari otopite čokoladu i dodajte joj ekstrakt vanilije, a bademe stavite na suhu tavu kako bi se malo prepržili pa ih usitnite nožem.
  3. Smrznute banane prelijte čokoladom i odmah pospite usitnjenim prženim bademima. Uživajte u desertu od tri afrodizijaka za stolom ili u krevetu.

Ako niste toliko spretni s nožem ili vam nedostaje vremena, u zamrzivaču imajte spreman desert, princes krafne s višnjama, koje se samo morate sjetiti izvaditi na početku večere.

Salata od avokada, krastavaca i rajčice s bosiljkom Salata od avokada, krastavaca i rajčice s bosiljkom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


SALATA OD RAJČICE I AVOKADA

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 5 cherry rajčica
  • 1 manji krastavac
  • nekoliko listića bosiiljka
  • dvije žlice maslinova ulja
  • sok jedne limete
  • sol, papar po želji

Priprema:

  1. Narežite avokado na kockice, rajčice na četvrtine, a krastavac na kolutiće pa kolutiće na četvrtine. Dodajte nekoliko listića bosiljka pa začinite po želji maslinovim uljem, sokom limete, solju i paprom.

Losos s medom i limetom na krei od celera Losos s medom i limetom na krei od celera (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

LOSOS U UMAKU OD MASLACA, MEDA I LIMETE NA KREMI OD CELERA

Sastojci:

  • Pola manjeg korijena celera
  • 200 ml mlijeka
  • 400 g svježeg lososa
  • 70 g maslaca
  • 3 žlice meda
  • Korica i sok jedne limete
  • Sol, papar
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 svježa ljuta papričica

Priprema:

  1. Celer ogulite i narežite na kockice. Kuhajte ga u mlijeku. Kad počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta dok celer ne omekša.
  2. Za to vrijeme odrežite komad lososa na trakice debljine dva do tri centimetra. Posolite ih, popaprite pa stavite peći na tavu sa zagrijanim maslinovim uljem. Pecite ribu na koži četiri minute pa dvije minute na drugoj strani.
  3. U lončiću otopite 50 g maslaca, čekajte neka lagano posmeđi pa u njega dodajte med te limetin sok i koricu.
  4. Ribu polijevajte umakom od maslaca i meda dok se umak lagano zgušnjava i glazira ribu.
  5. Celeru dodajte 20 g maslaca, posolite te ga izradite štapnim mikserom u glatku kremu.
  6. Na tanjur servirajte kremu od celera i na nju losos, prelijte ribu s malo umaka, naribajte još malo limete i ukrasite tanjur s nekoliko tankih šnitica ljute papričice.

S obzirom na to da smo s odabirom namirnica za ovu večeru za zaljubljene igrali na sreću, najbolje je da u istom tonu i završimo. Prije nego što počnu igre između plahti, poslušajte što vam kolačić sreće, koji možete nabaviti na Danima zaljubljenih u Lidlu, ima za reći pa ubirite plodove ove večere bogate afrodizijacima.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju