Ljetno vrijeme idealno je za eksperimentiranje s jelima na bazi mahuna. To zeleno povrće ne mora biti neukusno i dosadno. Naprotiv, uz malo volje i truda možete ga transformirati u fino jelo ili prilog koji ćete htjeti jesti svaki dan.
To najbolje znaju u Armeniji, Etiopiji, Grčkoj i na Bliskom istoku, gdje su mahune glavne zvijezde vrlo sličnog jela, a koje je popularno pod imenima fassoulia, fossolia, fasolakia i khoresht lubia sabz.
Riječ je zapravo o mahunama koje se pirjaju u umaku od rajčice i s različitim začinima kako bi im se podarila dodatna dubina okusa.
Postoje mnoge varijante istog recepta u različitim zemljama – neki mahune pripremaju s mljevenom janjetinom, a drugi bez ijednog grama mesa. Odluka je na vama. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju ovih mahuna.
Sastojci za mahune u umaku od rajčice:
- 450 g svježih mahuna
- 200 g cherry rajčica
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 veći luk
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 čili papričica
- ½ čajne žličice slatke paprike
- ½ čajne žličice kumina
- ½ čajne žličice korijandra
- sol i papar po želji
Priprema mahuna u umaku od rajčica:
- Očistite mahune i prepolovite ih.
- U većoj tavi zagrijte polovicu ulja pa na njemu pirjajte mahune dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 15 minuta. Izvadite mahune iz tave.
- U tavu dodajte ostatak ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na tanke kriške. Pirjajte luk oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi.
- Dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu i pirjajte još nekoliko minuta.
- U tavu dodajte cherry rajčice, koje ste prerezali popola, i pirjajte ih dok ne omekšaju.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i prepržite minutu-dvije.
- Vratite u tavu mahune. Posolite i popaprite po želji, dodajte slatku papriku, kumin i korijandar i sve dobro promiješajte.
- Podlijte s malo vruće vode (ili zagrijanog temeljca), poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 minuta.
- Poslužite toplo uz kuhanu rižu, pečeni krumpir ili tostiranu krišku kruha. Dobar tek!