Jednom kad se „navučete“ na savršenu šalicu kave teško se vratiti na staro, no srećom ne treba uložiti previše truda za mirisni ritual.

Ključ arome leži u svježe mljevenoj kavi. Stoga, bilo da je kupujete u pržionici ili meljete sami, dobit ćete mirisni napitak koji neće razočarati.

Manje je više

Kupujete li kavu, najbolje je odabrati manja pakiranja  jer se stajanjem gube mirisna svojstva. Već nakon nekoliko dana može se osjetiti gubitak na kvaliteti, a stručnjaci savjetuju da ne bi trebala stajati dulje od tjedan dana. Nešto pristupačnija varijanta može biti takva da sami meljete kavu (ili to aparat radi umjesto vas), a u slučaju da se ne možete odvojiti od džezve – uložiti možete u dobar mlinac. Kako kava ne bi oksidirala, nemojte je pustiti da predugo stoji. U svakom slučaju, mljevena kava puno brže gubi na kvaliteti nego ona u zrnu. 

Daleko od svjetla... 

Dok kava čeka na svoj red da je upotrijebite, čuvajte u vrećici ili posudi koja će joj pružiti najbolju moguću zaštitu od zraka, pretjerane vlage, svjetla i visoke temperature. Možete je držati i u hladnjaku, ali imajte na umu da ako se pakiranje u kojem stoji ne može potpuno zatvoriti, u hipu će upiti mirise hrane koja je okružuje – a kava s češnjakom i nije neka fora.

Prava temperatura

Kuhate li kavu u džezvi, nemojte je puštati da vrije nakon dodavanja u vodu. Tako ćete spaliti eterična ulja kave, a rezultat će biti napitak koji nije lagan niti u želucu, a niti na jeziku. Najbolje je staviti u netom prokuhanu vodu, odmah promiješat, vratiti je nakratko na štednjak pa je potom maknuti kako se temperatura ne bi popela iznad 94 stupnja Celzija.

Sol u kavi? Može! 

Želite li otići korak dalje, u kavu možete dodati i koje zrnce soli. Osim što ćete tako smanjiti gorčinu i samim time potrebu za nezdravim šećerom, pa i mlijekom, kava će imati bolji okus. Neki kavoljupci preporučuju da kupovno mlijeko zamijenite domaćim, a pripremiti ga možete tako da naribani kokos kratko popržite na tavi pa ga zatim pomiješate s vodom i procijedite kroz krpu nakon desetak minuta. Ne samo da će takva kava biti mirisna, nego i kremasta. Navodno je i kombinacija meda i narančine korice u kavi dobra ideja, baš kao i dodatak cimeta.

Sam svoj majstor

Volite li eksperimentirati u kuhinji, možete se poigrati različitim blendovima kave dok ne nađete onaj koji vam najviše odgovara. Sve što trebate je naći nekoliko single-origin kava i pomiješati ih u različitim omjerima. Pritom ne možete pogriješiti, ali zato možete naći idealnu kombinaciju. Imate li osjećaj da vam kava nije dovoljno aromatična, problem može biti u previše vode pa možete smanjiti količinu tekućine za nekih 25 posto od uobičajenog recepta i provjeriti hoće li vam se svidjeti rezultat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju