Dashi je japanski sinonim za umami okus. Riječ je zapravo o bogatom i složenom temeljcu za juhe i umake koji ima okus kao da se satima kuhao na štednjaku. U stvarnosti, priprema se tek od nekoliko sastojaka, a može biti gotov za svega 15 minuta ili pola sata.

Najjednostavniji dashi je veganski – napravljen je od kombu alge koja se namače u hladnoj ili toploj vodi. Opojnije verzije, pak, nastaju ekstrakcijom okusa iz sušene tune (katsuobushi), sušenih sardina, shiitake gljiva, pržene soje i slično.

Pripremiti temeljac dashi je jednostavno poput pripreme čaja. Unatoč tome mnogi vjeruju kako je dashi najveća tajna japanske kuhinje koja mnogim jelima daje neodoljivu dubinu okusa.

Slika nije dostupna Hrana i piće Prepečene okruglice od riže koje će posebno voljeti ljubitelji japanske kuhinje

Sastojci za dashi:

  • 1 litra vode
  • 10 g alge kombu
  • 10 g pahuljica katsuobushija

Kako se radi dashi?

  1. Namočite algu kombu u vodi u loncu. Nakon 10 do 15 minuta namakanja kada kombu postane mekana i fleksibilna stavite sve zajedno na štednjak i zagrijte.
  2. Ne dopustite da voda zavrije jer biste mogli dobiti gorak temeljac. Umjesto toga, zagrijavajte tekućinu na laganoj temperaturi, a uklonite je s vatre kada se pojave prvi mjehurići u loncu.
  3. Izvadite iz tekućine kombu alge, vratite je na vatru i ubacite ružičaste pahuljice katsuobushija, odnosno sušene prugaste tune. Kada tekućina zavrije, maknite je s vatre i pustite da se pahuljice namaču u vodi oko 10 minuta.
  4. Što je katsuobushi duže u vodi, to će okus temeljca biti snažniji.
  5. Ocijedite katsuobushi iz vode i dobili ste dashi.
  6. Dashi možete iskoristiti kao temeljac za miso juhu, ramen, pa čak i kuhanje riže. Dobar tek!

Savjet plus:

U trgovinama azijske kuhinje i zdrave hrane možete kupiti i instant dashi u prahu koja skraćuje cijeli proces pripreme temeljca na svega par minuta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju