Ljubitelji japanske kuhinje svakako trebaju probati Yaki onigiri. Riječ je o prepečenim okruglicama ili stošcima od kuhane bijele riže koje se najčešće poslužuju preliveni s umakom od soje.
Da bi te kuglice bile čvrste te izdržale termičku obradu na roštilju ili u tavi, važno je koristiti toplu rižu kratkog zrna koja ima ljepljivu teksturu, a koja se koristi za pripremu sushija. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite svježe kuhanu rižu za ovaj recept.
Yaki onigiri ponekad se zna puniti ukiseljenim japanskim šljivama i komadićima ribe, a poslužiti s algama. Mi vam dajemo recept za najjednostavniju verziju bez punjenja, a koja se priprema kod kuće – na tavi.
Sastojci za Yaki onagiri:
- 250 ml vode
- 160 g riže za sushi
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica krumpirovog škroba
- sezamovo ulje za prženje
Priprema Yaki onigirija:
- Rižu isperite u čistoj vodi dva do tri puta. Ocijedite višak vode.
- Ispranu rižu stavite kuhati u veći lonac s 250 ml vode. Obavezno poklopite lonac.
- Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte desetak minuta.
- Isključite štednjak i ostavite da se riža „pari“ još desetak minuta u poklopljenom loncu. Nemojte dizati poklopac niti u jednom trenutku kuhanja riže.
- Kada je riža gotova ulijte u nju umak od soje i dobro ga umiješajte u smjesu.
- Podijelite smjesu na tri jednaka dijela te vlažnim rukama oblikujte kuglice / stošce.
- Oblikovane okruglice posipajte s malo krumpirova škroba.
- U tavi zagrijte malo sezamovog ulja pa na njemu prepecite onigiri otprilike pet do 10 minuta sa svake strane dok okruglice ne postanu hrskave.
- Poslužite tople. Dobar tek!