Ljubitelji japanske kuhinje svakako trebaju probati Yaki onigiri. Riječ je o prepečenim okruglicama ili stošcima od kuhane bijele riže koje se najčešće poslužuju preliveni s umakom od soje.

Da bi te kuglice bile čvrste te izdržale termičku obradu na roštilju ili u tavi, važno je koristiti toplu rižu kratkog zrna koja ima ljepljivu teksturu, a koja se koristi za pripremu sushija. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite svježe kuhanu rižu za ovaj recept.

Yaki onigiri ponekad se zna puniti ukiseljenim japanskim šljivama i komadićima ribe, a poslužiti s algama. Mi vam dajemo recept za najjednostavniju verziju bez punjenja, a koja se priprema kod kuće – na tavi.

Slika nije dostupna Hrana i piće S ekstra hrskavom koricom! Japanski trik za najfiniju prženu piletinu

Sastojci za Yaki onagiri:

  • 250 ml vode
  • 160 g riže za sushi
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica krumpirovog škroba
  • sezamovo ulje za prženje

Priprema Yaki onigirija:

  1. Rižu isperite u čistoj vodi dva do tri puta. Ocijedite višak vode.
  2. Ispranu rižu stavite kuhati u veći lonac s 250 ml vode. Obavezno poklopite lonac.
  3. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte desetak minuta.
  4. Isključite štednjak i ostavite da se riža „pari“ još desetak minuta u poklopljenom loncu. Nemojte dizati poklopac niti u jednom trenutku kuhanja riže.
  5. Kada je riža gotova ulijte u nju umak od soje i dobro ga umiješajte u smjesu.
  6. Podijelite smjesu na tri jednaka dijela te vlažnim rukama oblikujte kuglice / stošce.
  7. Oblikovane okruglice posipajte s malo krumpirova škroba.
  8. U tavi zagrijte malo sezamovog ulja pa na njemu prepecite onigiri otprilike pet do 10 minuta sa svake strane dok okruglice ne postanu hrskave.
  9. Poslužite tople. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju