Mljeveno meso sastavni je dio brojnih jela – stavljamo ga u punjene paprike i sarme, kad radimo okruglice, burgere i kobasice. Znate li koliko treba staviti soli i drugih začina u smjesu da bi ona imala savršeni okus?

Neki kuhari oslanjaju se na svoje prokušane recepte, iskustvo u kuhinji i intuiciju da bi postigli tu savršenu ravnotežu okusa.

Neki čak jedu sirovo meso. Nemojte ugrožavati vlastito zdravlje – radije se poslužite trikom profesionalaca. Vrlo je jednostavan, ali su rijetki oni koji se to sjete napraviti.

Napravite test uzorak

Kuhari u restoranima znaju da okus sastojaka može varirati, a prstohvat soli biti jačeg ili slabijeg intenziteta. Ne žele upropastiti cijelu smjesu odvažnim dodavanjem začina. Umjesto toga, rade mali test uzorak.

Oni odvoje mali komadić smjese na bazi mljevenog mesa, oblikuju ga u kuglicu i kratko ispeku na tavi, pa tek onda probaju i prilagode okuse svojim preferencijama.

Uvijek je bolje započeti s manje začina i pojačavati količinu, nego pretjerati i razočarati se.

Još savjeta profesionalnih kuhara pronađite u našoj rubrici Škola kuhanja s chefom Mariom Miheljom.

Pogreške u kuhinji koje se ne opraštaju: Pirjate li mljeveno meso prije motanja u sarmu? Pasta Sarma Soparnik/Ilustracija +3 Sarma

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju