Piletinu jedemo vrlo često, a kako je najčešće kupujemo u supermarketima, nije neobično da se ponekad neugodno iznenadimo mirisom ili, još gore, okusom pokvarenog mesa. Osim što iskustvo nije nimalo ugodno, potencijalno može uzrokovati i bolesti, pa je prepoznavanje pokvarene piletine i važnije nego što se možda čini.

Prije nego i otvorite zapakirane komade piletine, obavezno provjerite otisnuti rok trajanja, ako je istekao ili istječe vrlo skoro, radije potražite svježije pakiranje. Ako piletinu nećete odmah pripremati, zamrznite je kako biste izbjegli njezino kvarenje.

Nekoliko je pouzdanih znakova pokvarenog mesa koje ćete lako uočiti, a ako i dalje niste sigurni, ne riskirajte i sumnjivu piletinu bacite, preporučuje portal www.krenizdravo.hr. Kako biste prepoznali pokvarenu piletinu, dovoljno je da obratite pažnju na ove tri stvari.

Boja

Svježa piletina svijetlo je ružičaste boje s bijelom masnoćom. Blaga promjena boje normalna je zbog reakcija proteina, ali na mesu ne biste smjeli vidjeti ništa sivo, zeleno ili žuto. Nakon termičke obrade meso ne smije biti ružičasto.

Miris

Pokvarena piletina ispušta neugodan miris, odnosno smrdi toliko jako koliko je pokvarena. Ne ispirite pokvarenu piletinu, nego je bacite.

Tekstura

Sluzava, ljepljiva ili pljesniva piletina isto je za smeće. Svježa sirova piletina je uvijek sjajna i čvrsta, pa premekano meso također nemojte jesti.

Dilema koja muči mnoge: Treba li oprati piletinu prije pečenja? Piletina u kremastom umaku Teriyaki piletina Kuhana piletina +2 Stir fry s piletinom i brokulom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju