Ako niste probali pravi doner kebab, kao da niste ni živjeli… Nažalost, većina onoga što se nudi na hrvatskim ulicama ne može se mjeriti s ponudom koja će vas oduševiti kada se nađete npr. u Istanbulu.

Kebab se općenito odnosi na bilo koje jelo od mesa, ribe ili povrća koje se peče na žaru ili se peče na ražnju. U Turskoj se riječ kebab proširuje na bilo koje od ovih jela koja se kuhaju iznad ili pored plamena. Sastoji se od malih i velikih komada mesa, kao i mljevenog mesa. Kebab se u Turskoj može poslužiti na tanjuru (poznatim kao porsiyon), u sendvičima ili čak u tortilji (poznatim kao dürüm). Doner koji se peče na vertikalnom ražnju daleko je najpopularniji u svijetu, ali nikako ne treba zanemariti ni druge vrste... 

Ako želite otkriti čitav svemir kebaba, preporučujemo da pročitate naš tekst o vrstama turskog kebaba koje bi vas mogle očarati na vašem sljedećem putovanju.

Ali vratimo se postupku izrade mnogima omiljenog kasnonoćnog zalogaja... U videu koji je objavio kanal Insider Food možete vidjeti najvažnije korake prije negoli se meso s vrućeg ražnja "spusti" u vaše sendviče. Proces nije kompliciran, ali je svaka stavka jednako važna kako bi finalni proizvod bio savršen.

Sve počinje odabirom idealnih komada mesa za doner. Važno je osigurati svježu teletinu, koja se potom procesuira i reže na odgovarajuće odreske. Nakon što se meso posoli i zalije marinadom, koja se radi od luka, mlijeka ili jogurta te jedan posto soli, radnici sve ručno miješaju kako bi svaki komad mesa bio jednako začinjen i mariniran.

Kada je taj postupak gotov, meso se pakira i stavlja u frižider na dva dana kako bi marinada napravila svoje. Nakon 48 sati čekanja sve smo bliži našem kebabu... Radnici postavljaju meso na ražanj, a treba im otprilike dva sata da slože 250 kilograma mesa. Između sočnih, mariniranih odrezaka dodaje se ovčja mast, na koju u finalnom proizvodu otpada otprilike deset posto.   

Nakon što su oblikovali svoj doner kebab, kao zadnji sloj dodaju još masti i roštilj se može upaliti. 

Restoran Peçenek Döner, iz kojeg u videu otkrivaju tajne pripreme kebaba, dnevno posluži oko tonu i pol donera, a kažu i kako gosti već imaju svoje preferencije u vezi s vremenom kada treba naručiti ovo jelo.

Naime, mnogi vole biti prvi i kušati prvo rezanje jer kažu kako se to meso najbolje ispeče. Međutim, postoji i druga struja, koja ne grize na prvu već dolazi u restoran kada je kebab na svojoj polovici i bliže kraju jer kaže da je meso tada najsočnije.

Bez obzira na to u kojem ste timu i na čijoj ste strani, predlažemo da pogledate video koji otkriva sve tajne ove vještine. A dok ga vi gledate, mi se bacamo na pripremu slasnog domaćeg kebaba iz pećnice i skrolamo u potrazi za povoljnim aviokartama za Istanbul.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju