Nakon što sam više od godinu dana proveo u Istanbulu, svakodnevno istražujući skrivene kutke ovog fascinantnog grada, konačno sam skupio hrabrost probati dva ikonska jela turskog street fooda - kokoreč i midye. Moram priznati, dugo sam ih zaobilazio. Razlog? Znao sam od čega su napravljeni, a moj zapadnjački um jednostavno nije bio spreman za takvu kulinarsku avanturu. No jednom kad sam se odvažio, shvatio sam zašto su ova jela apsolutni hit na ulicama Istanbula.
Najbolji street food u Istanbulu - 3 (Foto: Saša Vugrinec)
Kokoreč, srce turskog street fooda
Kokoreč je jedan od onih specijaliteta koje ili volite ili ne možete ni zamisliti da probate. Radi se o tanko nasjeckanim komadićima janjećih crijeva koja se omataju oko raznih iznutrica, a zatim sporo peku na otvorenoj vatri. Užareni roštilj daje toj kombinaciji savršenu hrskavost i puštanje sokova koji se stapaju s bogatim začinima poput origana, paprike i soli. Poslužuje se u kruhu, obavezno s puno začina, rajčicom i paprikom.
Kad sam ga konačno probao, bilo je to na jednom od najpoznatijih mjesta za kokoreč u gradu - Midiyeci Ahmed (lanac restorana poput McDonaldsa, a koji nudi isključivo kokoreč i Midye). Već pri prvom zalogaju shvatio sam zašto svi oduševljeno pričaju o ovom jelu. Nevjerojatna kombinacija okusa, hrskave teksture i pikantnosti jednostavno me oborila s nogu. Od tada je kokoreč postao nezaobilazan dio mog noćnog izlaska u Istanbulu (nema boljeg nego nakon izlaska potamanati jedan kokoreč).
Midye, morski zalogaji koje nećete zaboraviti
Midye dolma, ili punjene dagnje, drugo su street food čudo koje čekate na svakom uglu. Radi se o dagnjama punjenim začinjenom rižom, obogaćenom cimetom, pinjolima i raznim turskim začinima. Najbolji dio? Poslužuju se hladne, direktno iz ruke u ruku, uz nekoliko kapi limuna. Svaki zalogaj donosi eksploziju okusa koja spaja svježinu mora i toplinu začina.
Njih sam prvi put sam ih probao u nekom bircu na Kadıköyu od uličnog prodavača – bilo je genijalno. Stajao sam na ulici, okružen mirisom mora, i jeo jednu po jednu dagnju, dok sam razmišljao kako sam bio tvrdoglav (ovan), da ovo nisam probao ranije. U Istanbulu čak postoje štandovi uz koje stanete, dobijete kanticu punih dagnji te jednu praznu, i jedete koliko želite. Na kraju, prodavać će prebrojati koliko ste dagnji pojeli i toliko ćete platiti. Možete naručiti obične, s umakom (soslu), ili Midye tava (rekao bih pržene na štapiću).
I kokoreč i midye duboko su ukorijenjeni u tursku kulturu i gastronomiju. Kokoreč vuče korijene iz nomadskih tradicija, kada su se jela od iznutrica smatrala posvećenim obrokom. Danas je simbol noćnog života Istanbula, savršena opcija nakon dugog večernjeg izlaska. Midye, s druge strane, predstavljaju mediteranski duh turske obale, a njihova priprema i posluživanje postali su prava ulična umjetnost. U oba jela osjeća se ne samo okus nego i duh grada - kompleksan, strastven i neodoljivo autentičan.
Ova jela možete naručiti diljem grada gotovo na svakom koraku, a osim Ahmed Midyeci, preporučujem posjetiti Çengelköy Kokoreççisi (Üsküdar), Kral Kokoreç Sirkeci (dostupan i na drugim lokacijama diljem grada), Ozzie’s Kokoreç (Beyoglu) te Asmalı Pera Midye za odlične Midye.
Ako se nađete u Istanbulu, ne ustručavajte se probati ove poslastice. Zaboravite predrasude i prepustite se okusu koji čini Istanbul onim što jest. Svaki zalogaj priča priču ovog veličanstvenog grada, i vjerujte mi - jednom kad ih probate, uvijek čete se vraćati po još.
Garaža za 9 auta, alatnica i teretana: Ovako je izgledala kuća za "prave" muškarce u 80-ima +5