Sastojci za vafle vrlo su slični onima za palačinke. Recept obično obuhvaća jaja koji se miješaju s brašnom, šećerom i mlijekom kako bi se dobila slasna smjesa za pečenje. I dok se palačinke peku na tavi, prepoznatljiv oblik i izgled vafla daje mu specijalizirani aparat.
Savršeni vafli su istovremeno mekani i hrskavi, a njihova karakteristična udubljena predstavljaju idealan prostor za skupljanje rastopljenog maslaca, slatkih sirupa, čokoladnih namaza, voćnih jogurta ili kakvog drugog nadjeva. Baš zato potreban vam je aparat za vafle.
Ako ne posjedujete aparat za vafle, nemojte očajavati. Poslužiti se možete i gril-tavom. Rešetkasta površina gril-tave stvorit će odgovarajuća udubljena na vaflima. Evo što trebate napraviti ako se želite poslužiti ovim trikom.
Sastojci za vafle:
3 jaja
375 ml mlijeka
200 g brašna
50 g šećera
4 žlice rastopljenog maslaca
2 čajne žličice praška za pecivo
1 čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
ulje za pečenje
Priprema:
1. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugoj zdjeli izmutite jaja, mlijeko, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije. Ulijte mokre sastojke u brašno i ručno miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
2. Zagrijte malo ulja u gril-tavi te dodajte pola šalice smjese na sredinu tave.
3. Pecite tako dok se ne pojave mjehurići na rubu smjese – otprilike tri minute, pa onda okrenite wafle na drugu stranu i pecite još dvije minute.
4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
5. Poslužite tople vafle s nadjevom po želji. Dobar tek!
7 slavnih jela europske kuhinje koja nemaju konkurenciju u svijetu +0