U potrazi za toplom čokoladom put nas je odveo u Karizmu, omiljeni kvartovski kafić na zagrebačkom Laništu u koji se zna potegnuti i s drugih dijelova grada na koktel ili kavu i kolač. Kolači su im zbilja fantazija jer dolaze iz slastičarnice Grand Marnier, a u ponudi imaju i platu sa sirom i pršutom koja se lijepo spaja s vinom. U dobra i ne tako davna vremena vikend im je bio rezerviran za živu glazbu uz Dominika Hešteru koji pjeva i svira gitaru, a zna(lo) im se zalomiti i kakav dobar party mimo petka i subote.

Kad zatopli, na terasi je za dobro raspoloženje zadužen i koktel-majstor. Zime su u znaku zimskih koktela, kuhanih vina, toplih čokolada i čajeva koji na stol dolaze s lijepim čajnicima i pješčanim satom. Neke od čajeva potpisuje Chefica, a upravo su te mješavine i preporuka kuće.

No, vratimo se na čokoladu, koja u Karizmi bolje grije uz koju kap finih likera ili Jacka. Zatvore li se kafići zbog koronavirusa, tople čokolade iz Karizme mogu poslužiti i kao inspiracija da se poigrate sastojcima kod kuće. Nama je jedan od favorita definitivno tamna čokolada s viskijem u koju ide i pokoji klinčić, kao i štapići cimeta. Volite li bijelu čokoladu, mogla bi vam se svidjeti kombinacija irskog kremastog likera i cimeta. Cijene alkoholnih vrućih čokolada su im 25, a varijante za „vozače“ su im 19.

Karizma - 2 Karizma - 2 (Foto: Karizma)

Odlučite li sami napraviti neodoljivi vrući napitak trebat će vam dobra čokolada i punomasno mlijeko. Zgusnuti ga možete i mješavinom kakaa i škrobnog brašna. Dio mlijeka slobodno zamijenite vrhnjem za šlag. Trud se nagrađuje kremastom teksturom pa profići savjetuju da napitak miješate pjenjačom na vatri.

Dodajete li kakav alkohol, poput viskija, likera – ili rakije, nemojte da čokolada provrije. Finu aromu daju začini koji će vas dodatno zagrijati, poput čilija, đumbira i papra, a mirisan dodatak su i kurkuma, muškatni orašćić, klinčići, zvjezdasti anis ili cimet.

Praline, keksi i čokolada su sjajan ukras, osobito u kombinaciji s tučenim vrhnjem u koje ubacite i koju kap arome vanilije, jagode ili kakve jestive boje. Za inspiraciju vam mogu poslužiti i pet odličnih čokolada iz Karizme.

Jack Daniel's – tamna čokolada, mljeveni lješnjaci, preljev od karamele
Baileys - bijela čokolada, Baileys, cimet,
Oreo - tamna čokolada, šlag, mljeveni Oreo i cijeli keksi
Ferrero - lješnjaci, čokolada i Ferrero praline
Rafaello - bijela čokolada, kokos, šlag i Rafaello praline

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju