Nachos je meksičko jelo iz četrdesetih godina prošlog stoljeća koji se sastoji od prženih komadića tortilja prekrivenih umakom od rastopljenog sira. Danas se u nachosima mogu naći i komadići zelene salate, pirjano mljeveno meso, kuhani grah, čili papričice i brojni drugi dodaci.
Glavna zvijezda je definitivno – umak. Sirni umak za nachose obično karakterizira izraženo žuta do narančasta boja, te svileno glatka, ali i pomalo ljepljiva tekstura koja se savršeno priljubljuje uz ostale sastojke.
Da biste postigli pravi izgled i okus, koristite se sirom cheddar. Najbolje rezultate dobit ćete ako kupite sir u komadu te ga samostalno naribate neposredno prije korištenja.
Sastojci za umak od rastopljenog sira za nachose:
- 450 g naribanog sira cheddar
- 250 ml mlijeka
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- sol po želji
- prstohvat kajenskog papar
Priprema umaka od rastopljenog sira za nachose:
- U loncu srednje veličine rastopite maslac. Dodajte brašno i dobro ga promiješajte s maslacem. Pustite da se lagano pirja oko jedne minute.
- Polako počnite dodavati mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudice.
- Smanjite temperaturu na lagano i dodajte naribani sir. Miješajte dok se sir ne rastopi u potpunosti, te začinite sa solju i kajenskim paprom.
- Uklonite s vatre i odmah poslužite. Dobar tek!