Nachos je meksičko jelo iz četrdesetih godina prošlog stoljeća koji se sastoji od prženih komadića tortilja prekrivenih umakom od rastopljenog sira. Danas se u nachosima mogu naći i komadići zelene salate, pirjano mljeveno meso, kuhani grah, čili papričice i brojni drugi dodaci.

Glavna zvijezda je definitivno – umak. Sirni umak za nachose obično karakterizira izraženo žuta do narančasta boja, te svileno glatka, ali i pomalo ljepljiva tekstura koja se savršeno priljubljuje uz ostale sastojke.

Da biste postigli pravi izgled i okus, koristite se sirom cheddar. Najbolje rezultate dobit ćete ako kupite sir u komadu te ga samostalno naribate neposredno prije korištenja.

Slika nije dostupna Hrana i piće Za tjesteninu, pečeni krumpir i nachose: Recept za najfiniji "sirni" umak u koji ne ide ni gram sira

Sastojci za umak od rastopljenog sira za nachose:

  • 450 g naribanog sira cheddar
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • sol po želji
  • prstohvat kajenskog papar

Slika nije dostupna Hrana i piće Zapečeno savršenstvo: Recept za šampinjone s tri vrste sira

Priprema umaka od rastopljenog sira za nachose:

  1. U loncu srednje veličine rastopite maslac. Dodajte brašno i dobro ga promiješajte s maslacem. Pustite da se lagano pirja oko jedne minute.
  2. Polako počnite dodavati mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudice.
  3. Smanjite temperaturu na lagano i dodajte naribani sir. Miješajte dok se sir ne rastopi u potpunosti, te začinite sa solju i kajenskim paprom.
  4. Uklonite s vatre i odmah poslužite. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju