• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Pripazite: Česte pogreške s mljevenim mesom zbog kojih možemo pokvariti jelo - ali i zdravlje

Vruća tava osnova je finih jela od mljevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrijana, meso će se skuhati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tavu nije obvezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 31.07.2024 15:49 komentari
viber Created with Sketch.
Mljeveno meso ne smije dugo biti izvan hladnjaka
Mljeveno meso ne smije dugo biti izvan hladnjaka (Foto:Shutterstock)

Galerija Lazanje 0 Mljeveno meso 0 Sarma 0 Mljeveno meso ne smije dugo biti izvan hladnjaka 0

U trendu Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna

Zvijezda sarmi i punjenih paprika, umaka bolognese, faširanaca i roštilja, mljeveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih jela, ali jednostavno ga možete i zakomplicirati. No kako bi omiljena namirnica doista bila ukusna, ali i sigurna za jelo, potrebno je držati se pravila pripreme.

Kakvo mljeveno meso kupiti?

Najbolje je kupovati svježe mljeveno meso – odaberite komad koji želite kupiti i zatražite mesara neka vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Kod mljevene junetine za većinu jela dobar je odabir meso s do 15 posto masnoće.

Obratite pozornost na boju mesa. Svježa, sirova mljevena junetina trebala biti crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svjetlost, rast mikroba i izloženost kisiku. Unutrašnjost sirovog mljevenog mesa može biti sivkasta smeđa zbog nedostatka kisika, ali u tom slučaju nijansa mesa ne ukazuje da je pokvareno, savjetuje healthline.com. No ako je meso sivkasto izvana, tada ga treba baciti jer to može biti znak da se počelo kvariti. Primijetite li plave, sive ili zelene mrljice, meso obvezno bacite jer ukazuju na plijesan.

Sarma s bulgurom Hrana i piće Sarma, ali siječanjska: Recept za turski specijalitet koji morate isprobati

Loš miris koji se lako prepoznaje također ne treba ignorirati. Također, ljepljiva ili sluzava tekstura – bilo kuhanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije. Kako bi meso bilo sigurno za jelo, baš kao i riba, jaja i mliječni proizvodi, nikada ga ne treba ostavljati izvan hladnjaka dulje od dva sata. Preporučuje se da sirovo mljeveno meso ne stoji u hladnjaku dulje od dan ili dva, a ostaci kuhane hrane trajat će tri do četiri dana.

Kako ispržiti mljeveno meso?

Vruća tava osnova je finih jela od mljevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrijana, meso će se skuhati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tavu nije obvezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije. Dodajte meso u tavu i kuhačom ga izlomite ga na velike komade pa ostavite da porumeni nekoliko minuta. Kako se meso peče, miješajte ga da se usitni, ali ne previše, kako bi se karameliziralo – ne i zagorjelo.

Sarma Sarma (Foto: Shutterstock)

Kako zamrznuti mljeveno meso?

Sirova mljevena junetina u hladnjaku može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jest odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti. Više o tome kako zamrznuti mljeveno meso i na kojoj temperaturi treba biti zamrzivač možete saznati ovdje.

Savršeni bolognese

Svatko ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog jela, pa tako i slavni engleski chef Gordon Ramsay. On vjeruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i mrkva naribaju prije pirjanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu umaku već se i brže termički obrađuju. Naribanu mrkvu i luk, kao i protisnuti češnjak, slavni chef pirja na maslinovu ulju i s malo osušenog origana nekoliko minuta, prije nego što u tavu dodaje mljeveno meso. Još savjeta slavnog kuhara za pripremu bolognesea možete doznati ovdje.

Trikovi za savršene faširance

Faširanci, popečci, kosani odresci ili polpete odličan su dodatak varivima, pireu od krumpira ili nekog drugog povrća, ali i slasnim domaćim umacima. Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim kruhom. Ispeći ih možete u tavi ili u pećnici.

Kapuska Hrana i piće Recept za gulaš od mljevenog mesa i kupusa koji morate probati

Naizgled jednostavni za pripremu, faširanci ipak traže ponešto iskustva u kuhinji. O vrsti mesa i omjerima vode se neumorne rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh junetina i svinjetina u omjeru 70:30.

Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Iskoristiti možete i mljevenu piletinu ili puretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne bijelo kako faširanci ne bi bili previše suhi. Kako bi smjesa za faširance bila rahla, a ne tvrda i zbijena, kruh prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mlijeku, u koje dodajte malo sode bikarbone. Još savjeta za faširance kao iz najboljeg restorana potražite ovdje.

Kralj mesa! 3 najbolja načina za spremanje svinjskog lungića Svinjski lungić - 1 Svinjski lungić - 4 Svinjski lungić - 3 +0 Svinjski lungić - 5

  • #kako kuhati
  • #Mljeveno Meso
  • #kako kupiti mljeveno meso
  • #kako zamrznuti meso
  • #bolognese
  • #faširanci
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Zelenski: Bojim se
MIROVNI PLAN
Kremlj se oglasio nakon sastanka s Amerikancima. Zelenski zavapio: "Bojim se..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
Urnebesno
Buvljak u Srbiji nasmijao društvene mreže! Pogledajte što prodaju
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Polpete od tikvica
Bez greške

5 zlata vrijednih trikova: Kako napraviti savršene faširance?

O vrsti mesa i omjerima vode se neumorne rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh junetina i svinjetina u omjeru 70:30... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close