Zvijezda sarmi i punjenih paprika, umaka bolognese, faširanaca i roštilja, mljeveno meso idealan je sastojak za pripremu brzih jela, ali jednostavno ga možete i zakomplicirati. No kako bi omiljena namirnica doista bila ukusna, ali i sigurna za jelo, potrebno je držati se pravila pripreme.

Kakvo mljeveno meso kupiti?

Najbolje je kupovati svježe mljeveno meso – odaberite komad koji želite kupiti i zatražite mesara neka vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Kod mljevene junetine za većinu jela dobar je odabir meso s do 15 posto masnoće.

Obratite pozornost na boju mesa. Svježa, sirova mljevena junetina trebala biti crvena, a boju mogu pokvariti pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svjetlost, rast mikroba i izloženost kisiku. Unutrašnjost sirovog mljevenog mesa može biti sivkasta smeđa zbog nedostatka kisika, ali u tom slučaju nijansa mesa ne ukazuje da je pokvareno, savjetuje healthline.com. No ako je meso sivkasto izvana, tada ga treba baciti jer to može biti znak da se počelo kvariti. Primijetite li plave, sive ili zelene mrljice, meso obvezno bacite jer ukazuju na plijesan.

Sarma s bulgurom Hrana i piće Sarma, ali siječanjska: Recept za turski specijalitet koji morate isprobati

Loš miris koji se lako prepoznaje također ne treba ignorirati. Također, ljepljiva ili sluzava tekstura – bilo kuhanog ili sirovog mesa, može ukazivati na štetne bakterije. Kako bi meso bilo sigurno za jelo, baš kao i riba, jaja i mliječni proizvodi, nikada ga ne treba ostavljati izvan hladnjaka dulje od dva sata. Preporučuje se da sirovo mljeveno meso ne stoji u hladnjaku dulje od dan ili dva, a ostaci kuhane hrane trajat će tri do četiri dana.

Kako ispržiti mljeveno meso?

Vruća tava osnova je finih jela od mljevenog mesa jer ako nije dovoljno zagrijana, meso će se skuhati, a ne fino zapeći. Dodavanje ulja u tavu nije obvezno, ali se preporučuje da bi bilo ukusnije. Dodajte meso u tavu i kuhačom ga izlomite ga na velike komade pa ostavite da porumeni nekoliko minuta. Kako se meso peče, miješajte ga da se usitni, ali ne previše, kako bi se karameliziralo – ne i zagorjelo.

Sarma Sarma (Foto: Shutterstock)

Kako zamrznuti mljeveno meso?

Sirova mljevena junetina u hladnjaku može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti. Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jest odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti. Više o tome kako zamrznuti mljeveno meso i na kojoj temperaturi treba biti zamrzivač možete saznati ovdje.

Savršeni bolognese

Svatko ima svoj mali trik za pripremu ovog obožavanog jela, pa tako i slavni engleski chef Gordon Ramsay. On vjeruje da će umak imati najbolju konzistenciju ako se luk i mrkva naribaju prije pirjanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu umaku već se i brže termički obrađuju. Naribanu mrkvu i luk, kao i protisnuti češnjak, slavni chef pirja na maslinovu ulju i s malo osušenog origana nekoliko minuta, prije nego što u tavu dodaje mljeveno meso. Još savjeta slavnog kuhara za pripremu bolognesea možete doznati ovdje.

Faširanci Faširanci (Foto: Shutterstock)

Trikovi za savršene faširance

Faširanci, popečci, kosani odresci ili polpete odličan su dodatak varivima, pireu od krumpira ili nekog drugog povrća, ali i slasnim domaćim umacima. Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim kruhom. Ispeći ih možete u tavi ili u pećnici.

Kapuska Hrana i piće Recept za gulaš od mljevenog mesa i kupusa koji morate probati

Naizgled jednostavni za pripremu, faširanci ipak traže ponešto iskustva u kuhinji. O vrsti mesa i omjerima vode se neumorne rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh junetina i svinjetina u omjeru 70:30.

Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Iskoristiti možete i mljevenu piletinu ili puretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne bijelo kako faširanci ne bi bili previše suhi. Kako bi smjesa za faširance bila rahla, a ne tvrda i zbijena, kruh prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mlijeku, u koje dodajte malo sode bikarbone. Još savjeta za faširance kao iz najboljeg restorana potražite ovdje.

Kralj mesa! 3 najbolja načina za spremanje svinjskog lungića Svinjski lungić - 1 Svinjski lungić - 4 Svinjski lungić - 3 +0 Svinjski lungić - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju