Faširanci, popečci, kosani odresci ili polpete odličan su dodatak varivima, pireu od krumpira ili nekog drugog povrća, ali i slasnim domaćim umacima. Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim kruhom. Ispeći ih možete u tavi ili u pećnici.

Pravi omjer mesa

O vrsti mesa i omjerima vode se neumorne rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh junetina i svinjetina u omjeru 70:30. Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Iskoristiti možete i mljevenu piletinu ili puretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne bijelo kako faširanci ne bi bili previše suhi.

Danske polpete Hrana i piće Tako to rade Danci: Recept za polpete koje se mogu poslužiti s kremastim umakom i kupusom ili ponijeti u pecivu "za van"

Tajna sočnosti

Kako bi smjesa za faširance bila rahla, a ne tvrda i zbijena, kruh prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mlijeku, u koje dodajte malo sode bikarbone.

Okusi i mirisi

Začinski dodaci smjesi kao što su češnjak ili luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom te majčina dušica pružaju dodatan kick okusa i mirisa. 

Luk i češnjak bitno je sitno nasjeckati kako bi otpustili sokove, a možete ih koristiti i u obliku granula. Neki će kuhari savjetovati da luk najprije popržite, a potom dodate u smjesu. U tom slučaju obavezno  ostavite luk da se ohladi. Kako bi se svi sastojci u smjesi proželi, a faširanci bili ukusniji, smjesu možete ostaviti nekoliko sati u hladnjaku prije pečenja.

Slika nije dostupna Hrana i piće Recept za fine mesne popečke koje treba probati barem jednom u životu

Probna smjesa

Kako biste bili sigurni da smjesi ništa ne nedostaje, prije nego što se bacite na oblikovanje faširanaca, najbolje ju je kušati. To ne znači da trebate probati sirovo meso, nego oblikujte probnu pljeskavicu i ispecite je u tavi pa odlučite treba li smjesu doraditi začinima.

Brzina je vrlina

Kako faširanci ne bi bili žilavi ili gumenasti, smjesu nemojte čvrsto oblikovati. Ako je smjesa previše zbijena i kompaktna, rezultat neće biti dobar. Prije oblikovanja nauljite dlanove da se smjesa ne lijepi i brzo oblikujte faširance. Poslužiti se možete i žlicom za sladoled, koja će vam ubrzati posao.

7 jela za svaki dan ovoga tjedna koja će biti gotova za 30 minuta ili manje Američke pogačice s čokoladom Pečeni krumpir s piletinom i špekom Stir fry riža +0 Tjestenina s kobasicama u kremastom umaku


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju