Lička juha tradicionalno je jelo koje savršeno utjelovljuje jednostavnost i izdašnost ličke kuhinje, one na kojoj je odrastao Mile Butorac, poznatiji kao @hungry_mile. Priprema se od osnovnih, ali hranjivih sastojaka poput krumpira, luka, češnjaka i mesa. Mile svoju ličku juhu priprema s junetinom ili teletinom i obavezno dodaje Podravka Passatu. Juha je gusta, rustikalna i aromatična, idealna za hladnije dane, kada je potreban topao i zasitan obrok. ''Iako ne izgleda tako, mi je zovemo juha, a vi je zovite kako želite, samo je svakako spremite!'' preporučuje Mile.
Okus te juhe dodatno se obogaćuje lovorovim listom, vlascem, peršinom i paprom, dok se često poslužuje uz svježi kruh ili kukuruznu pogaču. Lička juha simbol je tradicije i autentičnog okusa regije, a njezina jednostavna priprema čini je nezaobilaznim dijelom domaće kuhinje.
Lička juha, poznata po svojoj jednostavnosti i bogatom okusu, još je jedno tradicionalno jelo koje se odlično slaže s Podravka Passatom. Ta rustikalna juha priprema se od krumpira, luka, češnjaka i suhog mesa poput slanine ili kobasica, dok joj dodatak Podravka Passate daje novu dimenziju okusa. Passata svojom prirodnom slatkoćom i bogatom teksturom uravnotežuje slane i mesne note juhe, stvarajući savršenu harmoniju okusa. Osim toga, rajčica u juhi doprinosi njenoj gustoj konzistenciji i raskošnoj crvenoj boji, što čini jelo vizualno i okusno primamljivim.
Podravka Passata, napravljena od rajčica s hrvatskih polja, u svako doba godine osigurava visoku nutritivnu vrijednost ličke juhe. Bogata vitaminima A, C i B skupine, kao i mineralima poput kalija i magnezija, za vrijeme oštrih ličkih zima ''diže iz mrtvih''.
Poslužena uz krišku domaćeg kruha, ta juha postaje idealan obrok za hladne zimske dane, pruža toplinu i energiju, dok istovremeno čuva autentičan duh ličke kuhinje.
Lička juha - 1 (Foto: Nova Studio)
RECEPT - Lička juha
Sastojci:
- 800 g junetine ili teletine
- 1 veći luk
- 2 mrkve
- 3-4 krumpira
- 260 g Podravka graška
- 250 ml Podravka Passate
- 2 - 3 češnja češnjaka
- 1-2 lovorova lista
- svježi peršin i vlasac za posluživanje
- sol i papar
- velika žlica svinjske masti
- voda
Lička juha - 4 (Foto: Nova Studio)
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte svinjsku mast na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane zlatnožut.
- Dodajte narezanu mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta dok mrkva malo omekša.
- Dodajte meso narezano na komade te ga pirjajte dok ne dobije lijepu smeđu boju.
- Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga popirjajte, samo dok ne zamiriše.
- Zalijte sve vodom, dodajte Podravka Passatu i lovorov list pa pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte oko 1 – 1,5 sata dok meso ne omekša.
- Kada je meso mekano, dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok krumpir ne omekša, još otprilike 20 minuta.
- Pred sam kraj dodajte Podravka grašak i kuhajte još nekoliko minuta da se grašak zagrije.
- Posolite i popaprite po ukusu te prije posluživanja pospite juhu svježim peršinom i vlascem. U slast!