Lička juha tradicionalno je jelo koje savršeno utjelovljuje jednostavnost i izdašnost ličke kuhinje, one na kojoj je odrastao Mile Butorac, poznatiji kao @hungry_mile. Priprema se od osnovnih, ali hranjivih sastojaka poput krumpira, luka, češnjaka i mesa. Mile svoju ličku juhu priprema s junetinom ili teletinom i obavezno dodaje Podravka Passatu. Juha je gusta, rustikalna i aromatična, idealna za hladnije dane, kada je potreban topao i zasitan obrok. ''Iako ne izgleda tako, mi je zovemo juha, a vi je zovite kako želite, samo je svakako spremite!'' preporučuje Mile.

Okus te juhe dodatno se obogaćuje lovorovim listom, vlascem, peršinom i paprom, dok se često poslužuje uz svježi kruh ili kukuruznu pogaču. Lička juha simbol je tradicije i autentičnog okusa regije, a njezina jednostavna priprema čini je nezaobilaznim dijelom domaće kuhinje.

 

Lička juha, poznata po svojoj jednostavnosti i bogatom okusu, još je jedno tradicionalno jelo koje se odlično slaže s Podravka Passatom. Ta rustikalna juha priprema se od krumpira, luka, češnjaka i suhog mesa poput slanine ili kobasica, dok joj dodatak Podravka Passate daje novu dimenziju okusa. Passata svojom prirodnom slatkoćom i bogatom teksturom uravnotežuje slane i mesne note juhe, stvarajući savršenu harmoniju okusa. Osim toga, rajčica u juhi doprinosi njenoj gustoj konzistenciji i raskošnoj crvenoj boji, što čini jelo vizualno i okusno primamljivim.

Podravka Passata, napravljena od rajčica s hrvatskih polja, u svako doba godine osigurava visoku nutritivnu vrijednost ličke juhe. Bogata vitaminima A, C i B skupine, kao i mineralima poput kalija i magnezija, za vrijeme oštrih ličkih zima ''diže iz mrtvih''.

Poslužena uz krišku domaćeg kruha, ta juha postaje idealan obrok za hladne zimske dane, pruža toplinu i energiju, dok istovremeno čuva autentičan duh ličke kuhinje.

Lička juha - 1 Lička juha - 1 (Foto: Nova Studio)

RECEPT - Lička juha

Sastojci:

  • 800 g junetine ili teletine
  • 1 veći luk
  • 2 mrkve
  • 3-4 krumpira
  • 260 g Podravka graška
  • 250 ml Podravka Passate
  • 2 - 3 češnja češnjaka
  • 1-2 lovorova lista
  • svježi peršin i vlasac za posluživanje
  • sol i papar
  • velika žlica svinjske masti
  • voda

Lička juha - 4 Lička juha - 4 (Foto: Nova Studio)

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte svinjsku mast na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane zlatnožut.
  2. Dodajte narezanu mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta dok mrkva malo omekša.
  3. Dodajte meso narezano na komade te ga pirjajte dok ne dobije lijepu smeđu boju.
  4. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga popirjajte, samo dok ne zamiriše.
  5. Zalijte sve vodom, dodajte Podravka Passatu i lovorov list pa pustite da prokuha. Smanjite vatru i kuhajte oko 1 – 1,5 sata dok meso ne omekša.
  6. Kada je meso mekano, dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok krumpir ne omekša, još otprilike 20 minuta.
  7. Pred sam kraj dodajte Podravka grašak i kuhajte još nekoliko minuta da se grašak zagrije.
  8. Posolite i popaprite po ukusu te prije posluživanja pospite juhu svježim peršinom i vlascem. U slast!
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju