Žitne pahuljice mnogima su omiljeni doručak. Ako niste ljubitelji industrijski procesirane hrane i kojekakvih aditiva, možete ih ispeći i sami. Štoviše, uopće nije problem napraviti vlastite pahuljice od svakodnevnih sastojaka iz smočnice.
Zahvaljujući TikTok računu Nare Smith, ovaj recept za žitne pahuljice od cimeta postao je viralan. Najbolje od svega? Ne trebaju vam neki posebni sastojci, tek nešto brašna, šećera, ulja – i cimeta.
Sastojci:
- 120 g rižina brašna
- 65 ml vode
- 60 g integralnog pšeničnog brašna
- 50 g bijelog šećera + šećer za posipanje
- 5 žlice biljnog ulja
- 1 čajna žličica cimeta
- ¼ čajne žličice sode bikarbone
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: rižino brašno, pšenično brašno, šećer, cimet i sodu bikarbonu. Ulijte vodu i ulje i sve dobro promiješajte. Smjesa bi trebala biti poprilično vlažna – ne bojte se, sve je pod kontrolom.
- Dobivenu smjesu stavite između dva papira za pečenje i razvucite na oko tri do pet milimetra debljine.
- S rezačem za pizzu zarežite tijesto na manje kockice.
- Preko ovako pripremljenog tijesta pospite šećer.
- Stavite peći žitne pahuljice u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta. Potom smanjite temperaturu na 120 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći još 35 do 45 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi i termički obrađeni do kraja.
- Ohladite i poslužite s mlijekom po želji. Dobar tek!
Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak +10