• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Važne lekcije iz MasterChefa: Trikovi kojima možemo uštedjeti novac i čuvati prirodu

Vještina chefa vidi se i prema količini otpadaka koje za sobom ostavlja u kuhinji, a oni koji znaju što rade s poštovanjem se odnose prema namirnicama i iskorištavaju ih do maksimuma...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.11.2024 10:11 komentari
viber Created with Sketch.
MasterChef - 4
MasterChef - 4 (Foto:Nova TV)

Galerija MasterChef - 2 1 MasterChef - 1 1 MasterChef - 3 1 MasterChef - 5 1

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Zero waste koncept, usmjeren na život s manje smeća, posljednjih godina prakticira većina chefova. Razloga je nebrojeno mnogo, od uštede novca i resursa do odgovornog ponašanja prema prirodi i samog izazova koji chefovi stavljaju pred sebe kako bi od zanemarenih dijelova mesa, ribe, povrća i drugih namirnica napravili originalne delicije.

Reduciranje otpada u kuhinji s vremenom je preraslo u gastronomsku umjetnost, a i sve više ljudi kod kuće kuha štedljivo i odgovorno.  

I u novoj epizodi MasterChefa kandidati su naučili nešto više o zero waste načinu kuhanja, koji traži da se namirnice maksimalno iskoriste kako bi se što više smanjila količina otpada. Chef Mario Mihelj kandidate je podsjetio na ono što se ponavlja od početka natjecanja, a to je poštovanje prema namirnici, što znači racionalno korištenje, odnosno "minimiziranje otpada i maksimiziranje dobiti od namirnice".

MasterChef - 5 MasterChef - 5 (Foto: Nova TV)

Chef Stjepan Vukadin nadovezao se kako je zero waste puno više od gastronomskog trenda – to je način razmišljanja koji uvelike doprinosi očuvanju planeta.

"U kuhinji nema bacanja", naglasio je chef Vukadin.
Natjecatelji su imali 45 minuta za pripremu svojih jela prema načelima održivog kuhanja, ali nisu svi kandidati uspjeli ispuniti očekivanja žirija. Bonaventura je, primjerice, dobio kritiku da mu tanjur izgleda kao da se dijete igralo na njemu, a mnogi kandidati nisu iskoristili sve sastojke. Sanja, jedna od rijetkih koja je uspjela iskoristiti sve namirnice, zadivila je žiri svojim jelom nazvanim Šuma Striborova, impresivnim izgledom i balansiranim okusima.

"Il Ponte je moje sidro": Stjepan Vukadin o trogirskom restoranu u kojem svi žele probati slavnu krušku i Crnog Jakova il Ponte il Ponte - 39 il Ponte - 38 +36 il Ponte - 37
 

Planiranje

Restorani razmišljaju unaprijed i popis za kupnju planiraju ovisno o jelima koje će pripremati. Želite li uštedjeti, kupujte jednom tjedno veću količinu i razmislite o hrani koju najčešće bacate. Istražite možete li namirnicama produljiti vijek trajanja jednom od tehnika poput čuvanja u marinadi, kiseljenja ili pak pripreme umaka ili pašteta. Ako ne nađete odgovore, višku namirnica koje najčešće bacate doskočite tako da jednostavno kupite manje količine.

Istraživanje

Ono što je jednom čovjeku otpad, drugom je blago, pa ponovno razmislite o tome kako sve možete iskoristiti riblje kosti ili glave te listove povrća koje inače bacate, a jestivi su. Temeljac od glava ili ribljih "otpadaka" idealan je dodatak rižotu ili baza za juhu. Jednostavno ga možete zalediti i iskoristiti za pripremu jednostavnog ručka. Čak ni koru krumpira ne morate baciti – ispecite je i poslužite kao čips ili hrskavi dodatak juhi. Internet je izvrsna polazišna točka za upijanje kulinarskog znanja i trikova koji će promijeniti način na koji doživljavamo namirnicu.

Kompostiranje

Kompostiranjem se kuhinjski otpad pretvara u humus, a pritom se ne morate bojati neugodnih mirisa ili kompliciranih metoda. Dovoljno je na balkon ili u vrt staviti posudu za kompostiranje (komposter), ili ako imate veću površinu, napraviti hrpu od granja i kuhinjskog otpada. Komposter možete i napraviti sami od drvenih paleta. U komposter možete stavljati ostatke povrća i voća, uvelo cvijeće, talog čaja ili kave, ljuske jajeta i ostalo. Valja imati na umu da se masti i ulja ne kompostiraju na ovaj način, kao ni biljke tretirane pesticidima.

Pravilno čuvanje

Pravilnim čuvanjem hrane možete uvelike produljiti svježinu i rok trajanja. Primjerice, sir dulje traje zamotan u masni papir, luk i krumpir sporije će propadati ako se čuvaju u zasebnim kašetama ili papirnatim vrećama, a salatu ili uvelo povrće prije bacanja pokušajte vratiti u život namakanjem u ledenoj vodi. Jabuke, koje ispuštaju plin etilen, što izazva kvarenje većine drugog voća i povrća, najbolje je čuvati u hladnjaku. Začini bi trebali biti pohranjeni na tamno i suho mjesto, dok biste čili prah ili crvenu papriku bez grižnje savjesti mogli staviti i u hladnjak kako bi zadržali boju i svježinu. Kad kupite svježe bilje, umjesto u plastičnu vrećicu uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prozora kako bi trajalo dulje.  

Investiranje

Uložite u kuhinjska pomagala kao što je dehidrator i osušite korjenasto povrće i luk kako biste dobili domaće mješavine začina. Osušiti možete i ploške tikvica, banana, bobičasto voće, citruse, pa čak i grašak. Dobrim štapnim mikserom napravite domaći humus od viška kuhanog slanutka ili iskoristite sokovnik ako primijetite da je voće ili povrće pri kraju.

Zbog Aninih pita i bureka vrijedi krenuti prema Maksimiru - i ostaviti mjesta za slatko Anine pite - 16 Anine pite - 1 Anine pite - 11 +8 Anine pite - 10

  • #kako kuhati
  • #Otpad
  • #trik
  • #savjeti
  • #Bacanje hrane
  • #zero waste
  • #namirnice
  • #masterchef
  • #masterchef 2024
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane
Grebengradska Medna Hiža: Imanje koje vas poziva da predahnete i uživate svim osjetilima
Kod Novog Marofa
Grebengradska Medna Hiža: Imanje koje vas poziva da predahnete i uživate svim osjetilima
Quattro Giornate di Napoli: Herojski dani koji su promijenili povijest
O prkosu i hrabrosti
Kako su obični ljudi bez vojske oslobodili Napulj od nacista: Herojski dani koji su promijenili povijest
Mousse od kestena i čokolade: 10 minuta do savršenstva - na žlicu
Raskošan desert
Mousse od kestena i čokolade: 10 minuta do savršenstva - na žlicu
Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak
Omiljeni recept
Sve što treba za savršeni ručak: Meso, prženi krumpirići i nježno svilenkasti umak
Kamen po kamen: Suradnja s kršom kao dio identiteta
Gromače
Kamen po kamen: Suradnja s kršom koja je premrežila pola Hrvatske, a koju danas čuva UNESCO
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one kojima ništa ne može proći ispod radara
Jesen u susjedstvu: što se događa preko granica
Kakva je trava kod susjeda?
Jesen u susjedstvu: Događaji na koje bi se isplatilo skočiti preko granice

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan: Medvjed usmrtio muškarca koji je brao gljive
Novi napad
Horor u šumi: Berač gljiva pronađen mrtav s otkinutom glavom
Masovna pucnjava u restoranu u Južnoj Karolini: Četvoro mrtvih, 20 ranjenih
U Južnoj Karolini
Masovna pucnjava u restoranu: Četvero mrtvih, 20 ranjenih
Nema mira na istoku Zagrebu: Dnevnik Nove TV donosi nikad viđene snimke divljanja
Roditelji su očajni
"Ja ga učim da go*na ubiju u startu i pošalju niz Savu u Beograd": Dnevnik Nove TV donosi nikad viđene snimke divljanja na istoku Zagreba
show
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
Neočekivan trenutak na oproštaju Halidu Bešliću, poznatom glumcu pozlilo pred tisućama ljudi
svi su brzo reagirali
Trenutak koji je sve zabrinuo: Emiru Hadžihafizbegoviću pozlilo na oproštaju od Halida u Sarajevu
Kako izgleda nova supruga Ivana Zaka?
predivna plavuša!
Kako izgleda novopečena supruga Ivana Zaka? Osvanuo je njen video prije svadbe
zdravlje
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
Alarmantni podaci iz Beča
Osobe koje koriste kanabis imaju čak četiri puta veći rizik od razvoja ove bolesti!
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
zabava
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Urnebesni skeč pokazao razliku provjere na granici u svijetu i na Balkanu! Ovo morate vidjeti
Svaka čast
Urnebesni skeč pokazao razliku provjere na granici u svijetu i na Balkanu! Ovo morate vidjeti
tech
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Novo istraživanje otkriva
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
sport
VIDEO Hrvatska pobijedila Gibraltar, gledat ćemo Vatrene na Svjetskom prvenstvu!
POGEDAJTE SVE GOLOVE
VIDEO Hrvatska pobijedila Gibraltar, gledat ćemo Vatrene na Svjetskom prvenstvu!
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Vučić optužio narod za poraz od Albanije, a iz Niša ekspresno stigao genijalan odgovor
urnebesno
Vučić optužio narod za poraz od Albanije, a iz Niša ekspresno stigao genijalan odgovor
tv
Utakmica Hrvatska - Gibraltar u nedjelju na Novoj TV od 20 sati
Kvalifikacije za SP
Utakmica Hrvatska - Gibraltar u nedjelju na Novoj TV od 20 sati
Supertalent: U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
KAKVA EPIZODA!
U trećoj audicijskoj epizodi Supertalenta pao je Majin zlatni gumb!
Kumovi: Oprostila se dirljivom porukom - nedostaju li vam?
KUMOVI
Oprostila se dirljivom porukom - nedostaju li vam?
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Tržište u crvenom
Potez Europske unije izazvao paniku u autoindustriji: Dionice im naglo pale, najviše stradao njemački gigant
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
Jednostavni kolač s višnjama i čokoladom
Nema dalje
Pripremite bombastični, a tako jednostavni čokoladni kolač s višnjama
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
Ulična moda Zagreb u tenisicama s povišenom petom Isabel Marant
I BOJA JE DIVNA
Tenisice sa zagrebačke špice koje mogu zamijeniti štikle, a uz fini kaput izgledaju zakon
sve
VIDEO Hrvatska pobijedila Gibraltar, gledat ćemo Vatrene na Svjetskom prvenstvu!
POGEDAJTE SVE GOLOVE
VIDEO Hrvatska pobijedila Gibraltar, gledat ćemo Vatrene na Svjetskom prvenstvu!
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Gulaš
Neodoljivo sočno

Kada dodajete luk? Pet savjeta za savršeni gulaš koji ćete rado reprizirati

Priprema slasnog gulaša počinje u mesnici, a kako biste odabrali pravi komad mesa, potražite dijelove junetine kojima paše dugo krčkanje na niskoj temperaturi... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close