• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

"Il Ponte je moje sidro": Stjepan Vukadin o trogirskom restoranu u kojem svi žele probati slavnu krušku i Crnog Jakova

"Il Ponte moj dom, moja kuća gdje se vraćam nakon svake sezone MasterChefa. Svaki chef treba imati sidro koje ga drži da ostane prizemljen, a il Ponte je moje sidro", priča nam chef Stjepan Vukadin o restoranu u Trogiru koji neumorno skuplja priznanja i pohvale...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 26.08.2024 13:26 komentari
viber Created with Sketch.
il Ponte - 13
il Ponte - 13 (Foto:il Ponte)

Galerija il Ponte 36 il Ponte - 39 36 il Ponte - 38 36 il Ponte - 37 36

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Hévíz - 5 Najveće u Europi! Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi

U tijeku je snimanje audicija za sedmu sezonu MasterChefa, a osim novih kandidata i još uzbudljivijih kulinarskih izazova, nova sezona donosi promjene u postavi žirija. Uz iskusnog chefa Stjepana Vukadina, koji s entuzijazmom ulazi u svoju četvrtu sezonu kao član žirija, stat će dva vrhunska profesionalca, renomirani chefovi Goran Kočiš i Mario Mihelj. Njihova imena već su dobro poznata na gastronomskoj sceni, a u ulogama žirija MasterChefa bolje će ih upoznati televizijski gledatelji i šira publika. U pauzi od snimanja pitali smo chefa Stjepana Vukadina ponešto o novoj sezoni, ali i o restoranu u Trogiru, koji neumorno skuplja pohvale gostiju, kako zbog hrane, ali i i zbog domaćina…

Što očekujete od nove sezone MasterChefa i što mislite o suradnji s novim članovima žirija?

Od nove sezone MasterChefa očekujem da će biti jednako zanimljiva i gledana kao i dosadašnje tri u kojima sam bio u ulozi žirija. Koncept je sličan kao i do sada. Razlikovat će se definitivno po nekim stvarima, a jedna od njih je i novi sastav žirija. Mario Mihelj i Goran Kočiš su jako dobri kuhari i kolege, slažemo se jako dobro i snimanja prolaze u zezanciji i dobroj atmosferi.

Situacija je ista kao i s Melkiorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem, kako je bilo kad smo krenuli snimati. Znali smo jedni za druge u kuharskim krugovima. Nismo se toliko dobro poznavali i družili kao što je sada slučaj. Atmosfera je stvarno jako dobra, snimanja od 12 do 14 sati prolaze lakše i brže kad imate dobru ekipu oko sebe, pogotovo kolege u žiriju.

Možete li nam ispričati ponešto o restoranu il Ponte: gdje se nalazi, kada se otvorio, koja je vaša uloga u restoranu (osim vlasničke) te kako ste odabrali ime?

Restoran il Ponte nalazi se u Trogiru, ulica Kardinala Alojzija Stepinca 15 a, a otvoren je sredinom studenog 2021. godine, a službeno otvorenje dogodilo se 25. studenog 2021. godine. Ime il Ponte došlo je prirodno jer označava most, a restoran se nalazio tik uz drveni most koji spaja noviji dio grada sa starom jezgrom grada Trogira pod zaštitom UNESCO-a.

Trenutno se čeka postava novog mosta, pa će zasigurno i ime restorana dobiti na većem značaju. Osim onog fizičkog, restoran je most koji spaja ljude, hranu i vino u jednu kompleksnu cjelinu. Moja uloga u restoranu, osim one suvlasničke, jest koordinirati kuhinjom i osobljem u kuhinji, nabava namirnica, kreiranje jelovnika i svega što obuhvaća rad u kuhinji.

il Ponte - 4 il Ponte - 4 (Foto: il Ponte)

Kako ukratko izgleda vaš tipičan dan u restoranu?

Pa nekako je jutro rezervirano za nabavu i pripremu u restoranu. Nakon toga slijedi servis za ručak. Oko 15:30 idem pokupiti Gabriela iz vrtića, doma ručak skupa s obitelji. Znam i ubit oko pola sata-sat, iskoristit par sati s obitelji i nakon toga ponovno u il Ponte oko 18.30 do 19 sati na servis za večeru.

Na koji ste događaj u karijeri najviše ponosni? Koliko vam znači to što je Michelin uvrstio Il Ponte u svoj vodič?

Mogu reći da sam vrlo ponosan na korak koji sam napravio kada sam ušao u suvlasništvo il Ponte restorana, ipak je to nešto drugačije, nego kada ste “samo” chef kuhinje nekog restorana. Reći ću i da je il Ponte moj dom, moja kuća gdje se vraćam nakon svake sezone MasterChefa, svaki chef treba imati sidro koje ga drži da ostane prizemljen, il Ponte je moje sidro.

Ponosan sam na sebe što sam našao to sidro. Ovdje se ipak brinem o puno toga, a ne samo o kuhinji, iako je kuhinja moj primaran zadatak. Michelin nas je uvrstio u vodič samo par mjeseci od otvaranja i moram reći da smo bili ugodno iznenađeni jer nismo očekivali preporuku tako brzo. Svakako, to nam baš daje vjetar u leđa. Uvijek je dobro imati potvrdu svog rada, kako kroz goste, tako i kroz vodiče poput Michelina, Gault&Millau i Falstaffa.

Koja je kulinarska filozofija iza kreiranja jelovnika? Koliko se meni često mijenja i gdje pronalazite inspiraciju za kreiranje jela?

Filozofija jelovnika je tradicija na moderan način i to mogao bi reći, u većini jela, mediteranske kuhinje. Postoji bezbroj inspiracija koje pronalazim u svakodnevnom životu za jela koja kreiram, počevši od namirnica koje su prisutne u mojoj okolini, starinskih jela i okusa koji podsjećaju na djetinjstvo. Uvijek je prisutno uzbuđenje kod kreiranja novih jela i tada jedva čekam vidjeti reakcije gostiju. il Ponte jelovnik mijenja se dva do tri puta u godini, a tijekom jesensko-zimskog perioda uvijek imamo bezbroj gostovanja i potpuno različitih jelovnika, pa se i na taj način pokušavamo približiti našim stalnim gostima.

il Ponte - 10 il Ponte - 10 (Foto: il Ponte)

Je li iskustvo u MasterChefu ikako utjecalo na ponudu restorana?

Ne mogu reći da je iskustvo u MasterChefu utjecalo na ponudu restorana jer ponuda je kreirana prema onom što jesmo i prema onom što je moja filozofija kuhanja - tradicionalna kuhinja na drugačiji način. Osluškuju se tu i gosti i uvijek se prihvaćaju kritike koje bi mogle poboljšati nešto, ali u suštini to je moj stil kuhanja. Mogu reći da je MasterChef napravio veliki doprinos za zanimanje ljudi za drugačiju hranu jer ipak smo mi Hrvati uglavnom tradicionalni tipovi. Postoje neka jela koja ste vidjeli u emisijama, dakako, modificirana, kao npr. “slavna” kruška, desert koji je od početka s nama i ne smijemo ga maknuti iz jelovnika jer kad se to jednom dogodilo, jer mi je „dosadila“ gosti su je tražili nazad u kartu.

Kako se kreću cijene u Il Ponte? Koji su bestselleri, odnosno koja jela gosti najviše hvale, a što im se općenito najviše sviđa u restoranu?

Fokusirani smo na domaće goste i stvarno pokušavamo biti realni s cijenama. Rekao bih da kvaliteta prati cijenu. Cijene se kreću shodno namirnicama, odnosno težini izrade samog jela. Imamo jela od 8-12 eura pa do 42 eura. Dakako, tu je i degustacijski jelovnik koji se mijenja ovisno o namirnicama za koji morate izdvojiti više vremena i novaca, ali tu dobijete full experience onoga što il Ponte predstavlja u 12 sljedova. Izdvojio bih i svježu ribu, lignje i škampe koje uvijek možete pojesti u il Ponte. S obzirom da se jelovnici mijenjaju relativno često, uvijek su dostupni na našoj web stranici i tamo uvijek možete provjeriti i cijene.

Moram reći da gosti, osim hrane, jako hvale naše osoblje i mislim da je to jedan veliki plus jer ipak nam je cilj ugostiti gosta i pružiti mu zadovoljstvo objedovanja. Što se tiče bestsellera, uvijek postoji par jela sa svakog jelovnika koja postanu hit i najviše se prodaju, ali tu moramo izdvojiti Crnog Jakova i Krušku koji su tu s nama od početka, a nisu zanemariva ni razna hladna predjela, koja mogu reći, posebno volim raditi.

il Ponte - 19 il Ponte - 19 (Foto: il Ponte)

Kako je koncipirana karta pića? Što možemo naći od vina – imaju li prednost domaći vinari ili strani te postoje li neke sorte ili etikete na koje ste stavili naglasak?

Vinska karta mijenja se kako se mijenja i jelovnik, iako većina vina ostaje ista, jer ono što je zaista dobro, ne valja mijenjati. Karta sadrži preko 70 domaćih etiketa vina i ponešto stranih etiketa, tako da je naglasak na našim domaćim vinima jer smatramo da Hrvatska ima štošta za ponuditi u vinskom svijetu.

Sorte na koje smo stavili naglasak su autohtone sorte poput debita, lasine, babića, bogdanuše, maraštine, crljenka, vugave, grka i trnjaka koje su prisutne u dalmatinskom području, iako su u vinskoj karti zastupljene sve hrvatske regije. Osim vinske karte, koktel karta se mijenja zajedno s jelovnikom, pa tako u ponudi uvijek imamo desetak koktela s našim potpisom, a u ponudi imamo i hrvatsko craft pivo iz Istre.

Kako izgleda vaš kreativni proces osmišljavanja jela? Što vas inspirira?

Ne volim komplicirati s namirnicama. Ako jedete ribu, moja filozofija je da ta riba treba biti prigotovljena da sve blagodati ostanu u njoj i da na kraju krajeva prepoznajete da jedete ribu. Time se vodim u osmišljavanju jela. Velikom većinom u glavi kombiniram okuse, tehnike i namirnice na tanjuru, svi skupa isprobamo jelo, ako funkcionira ide na kartu. Inspiriraju me najviše naši stalni gosti i namirnice koje se nalaze oko nas.

il Ponte - 18 il Ponte - 18 (Foto: il Ponte)

Koje restorane rado posjećujete u Hrvatskoj – koja su to mjesta na koja uvijek volite doći?

Uglavnom jedem “jednostavnu” hranu, pa tako volim pronaći neke dobre starinske konobe ili restorane s tradicionalnom hranom, ali volim i istraživati pa se tako u obilascima uvijek nađe i pokoji fine dining restoran. Drago mi je posjetiti i kolege kuhare, ali i prijatelje, pa tako najčešće odlazim u konobu Campanelo i restoran Dvor, koji su takoreći u mojoj bližoj okolici.

Nosite li posao doma, odnosno kuhate li kod kuće?

Rijetko kuham kući jer volim kad mi supruga kuha, slađe se jede, kada ne kuhaš sam.

Imate li kakvih planova za budućnost, bilo da je riječ o ponudi restorana, ili novim poslovima?

Planova uvijek ima. Osoba sam koja ne živi od danas za sutra već gledam u budućnost i pokušavam je učiniti što boljom. Što se tiče il Pontea, konstantno se dešavaju neka ulaganja za boljitak restorana i soba, same ponude te da se gost što bolje osjeća. Mišljenja smo ako se ne ulaže, neće ti se ni vratiti. Najlakše je sve pustiti da ide svojim tokom… Ove jeseni i zime goste restorana očekuje novi menu, dosta zanimljivih gostovanja - što kolega kuhara, kandidata MasterChefa, vinara, tematskih večeri…bit će svakako zanimljiv zimski dio sezone.

"Jedna od najekstremnijih zemalja koje sam posjetio": Zabranili su Božić, Novu godinu i glasno plakanje na sprovodima Tadžikistan - 6 Tadžikistan - 5 Tadžikistan - 4 +6 Tadžikistan - 2

 

  • #gdje sjesti
  • #Il Ponte
  • #stjepan vukadin
  • #masterchef
  • #punkufer preporuka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i plavim sirom
Za 20 minuta
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Nevjerojatna ljepota
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
Jednostavno
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
7 recepata koji dokazuje da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Tjedni jelovnik
7 recepata koji dokazuje da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći ribu? Tri stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
BiH u crnom: Krenula je na trening, a on ju je dočekao i ubio
užas u mostaru
BiH u crnom: Krenula je na trening, a on ju je dočekao i ubio
Uhićenje po nalogu USKOK-a u Zagrebu
član zločinačkog udruženja
Akcija policije i USKOK-a u Zagrebu: Procurilo tko je uhićen
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Poraz Italije pomogao je Hrvatskoj, evo što nam još treba za izbjegavanje najtežih protivnika u ždrijebu SP-a
BLIZU SMO
Poraz Italije pomogao je Hrvatskoj, evo što nam još treba za izbjegavanje najtežih protivnika u ždrijebu SP-a
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
TALIJANI NIKAD GORI
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Stvari koje mačke vole raditi kada je vani hladno
Obožavaju toplinu
Sedam stvari koje mačke najviše vole raditi kada je vani hladno
sve
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Cacio e Pepe
Korak po korak

Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

Kremasto, pikantno i neodoljivo slasno jelo možete napraviti od tjestenine, papra u zrnu i sira za samo 20 minuta... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close