Neobičan izgled jajeta u većini slučajeva nije razlog za paniku niti znak da jelo neće uspjeti.

Crvenkaste mrljice

Nije neuobičajeno vidjeti crvene mrljice u bjelanjcima, a mnogi misle da je razlog tome oplođeno jaje. No pravi je razlog pucanja kapilare u jajniku kokoši te nema veze s njezinom starosti niti vrsti hrane koju jede. Takva su jaja sigurna za jelo, napominje profesor Michael Darre, američki znanstvenik koji je napisao nekoliko knjiga o uzgoju pilića.

Dvostruki žumanjak

Naiđete li na dva žumanjka u jajetu, također se ne morate brinuti hoće li kolač uspjeti ili je li jaje pokvareno. Radi se o fenomenu koji se pojavljuje jednom u tisuću slučajeva, a stručnjaci kažu da je razlog tome što je kokoš ispustila više od jedne jajne stanice.

Tamni žumanjak

Primijetite li da je žumanjak tamniji nego inače, ne morate se bojati da nešto nije u redu, štoviše to je dobar pokazatelj. Tamniji žumanjak, pokazuje da je nesilica jela hranu s više karotenoida, biljnih pigmenata žute, narančaste i crvene boje, Takva jaja su nutritivno bogatija od običnih i imaju manje kolesterola, a više omega-3 kiselina.

Grbava ljuska

Neobični oblik jajeta ili hrapava ljuska nisu pokazatelji hranjive vrijednosti jajeta. Razlog nepravilne površine ljuske su naslage kalcija koje se nisu izgladile za vrijeme izlijeganja jaja, a ona su potpuno sigurna za jelo. Boja ljuske ovisi pak o vrsti kokoši nesilice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju