Janjeći but, svaki put tako isti, oživjeli smo nekim novim začinima, i podsjetili se zašto ga volimo. Probajte, neće vam biti žao.
Upozorenje za one osjetljiva srca: u ovome receptu janjetina se ne poslužuje s mladim lukom!
Tradicionalnom uskrsnom ručku, janjećem butu, dodali smo pikantni twist. Marinirana u jogurtu s tandoori pastom (koju možete naručiti ili kupiti u specijaliziranim trgovinama začina, a i u bolje opremljenim supermarketima), ukusna je alternativa onoj "običnoj" kad je se zasitite.
Sjajno će se slagati s umakom od jogurta za koji također donosimo recept, a na vama je kako ćete ispeći krumpire. Kvaliteta mesa ključ je za uspjeh ovoga pečenja, a posao si možete olakšati tako da marinirate janjetinu dan ranije – samo je izvadite neko vrijeme na sobnu temperaturu prije negoli je stavite peći.
Vrijeme pripreme: 30 min;
Ukupno vrijeme: 2 sata i 15 minuta.
Sastojci za janjeći but u pikantnoj marinadi s jogurtom:
Za janjetinu
- 2,5 kg janjećeg buta
- 125 g jogurta
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- korica 1 limete, sitno ribana
- 3 žlice tandoori paste
Za umak od jogurta
- 150 g prirodnog jogurta
- 1 zeleni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
- 1 mala šaka korijandera, sitno nasjeckanog
- sok 1/2 limete
Priprema janjećeg buta u pikantnoj marinadi s jogurtom:
- Osušite but kuhinjskim papirom i oštrim nožem napravite desetak dubokih rezova po cijeloj površini. Stavite u dovoljno velik lim za pečenje i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi sat ili dva.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte jogurt, češnjak, koricu limete, tandoori pastu i začine. Utrljajte marinadu po cijeloj janjetini, osobito u rezove. Pecite 18 minuta po 450 g za medium rare (dulje ako želite da vam meso jače pečeno). Možete peći prekriveno alu-folijom i otkriti zadnjih desetak minuta prije kraja pečenja. Pečeni but prebacite na dasku i prekrijte folijom te ostavite da odstoji na toplom 30 minuta.
- Dok se janjetina peče, pomiješajte sve sastojke za umak od jogurta. Pokrijte i ohladite.
- Poslužite janjetinu s umakom od jogurta i pečenim krumpirom.