Znali smo da nas čeka posebno gastronomsko iskustvo kad je redakcija punkufera dobila poziv za multisenzornu večeru u restoranu BioManiia predvođenu hrvatskom glazbenicom Akleom Neon  

Taj osjećaj se dodatno pojačao kada smo tjedan dana kasnije prošli kroz vrata ovoga šarmantnog veganskog restorana u Tkalčićevoj 65 u Zagrebu.

Prostorom se širila umirujuća glazba, a drveni stolovi bili su prekriveni zanimljivim cvjetnim aranžmanima i zelenim biljem.

Za uređenje se pobrinuo Studio Proplanak Za uređenje se pobrinuo Studio Proplanak (Foto: BioMania)

Na stolici nas je dočekao povez za oči, a na stolu je već bio serviran prvi slijed. Kada smo primijetili da je hladno predjelo – tri delikatna zalogajčića (s pjenušavom tekućinom u čašici za aperitiv) umjesto na tanjuru ili plati bilo postavljeno direktno na stol, znali smo da smo pozvani na istraživanje i igru.

Središnji dio prostora bio je rezerviran za Akleu Neon, njezinu glazbenu opremu, ali i uređaj Music of the Plants s elektrodama koji se stavljaju na korijen i list biljke i koji prevodi njihove električne impulse u glazbu.

Zamoljeni smo da stavimo povez preko očiju i prepustimo se.

Aklea Neon bila je jedna od domaćina ove multisenzorne večere Aklea Neon bila je jedna od domaćina ove multisenzorne večere (Foto: BioMania)

Da bi se doveli u prostor svjesnog jedenja, tri puta ćemo duboko udahnuti i izdahnuti, započela je ovu vođenu meditaciju Aklea Neon popraćena umirujućim zvukovima bilja. 

Potaknula nas je da potražimo zalogajčiće na stolu – rukama, dobro ih pomirišemo prije nego što ih stavimo u usta, ali i da se koncentriramo na zvukove u pozadini – od cvrkuta ptica do šumova aviona koji polijeće.

Ispostavilo se da su zvukovi u pozadini itekako pridonijeli našem gastronomskom doživljaju. Dobro je poznato da zvuk avionskog motora može promijeniti percepciju okusa, smanjiti osjetljivost na slane i slatke okuse, a istovremeno pojačati okus umamija. Uz njega je do izražaja došao hrskavi rižin kreker sa sirnim namazom i maslinama.

Njoki u kremastom umaku s tartufima bili su glavno jelo Njoki u kremastom umaku s tartufima bili su glavno jelo (Foto: BioMania)

Visoki melodični zvukovi kakve su proizvele kućne biljke u restoranu BioMania, naglasili su slatkoću namaza na bazi mrkve i datulja koje smo pojeli nakon toga, a duboki i niski tonovi istaknuli gorčinu kakaa u orašastoj kuglici. Kombucha od đumbira i limuna, pak, savršeno je osvježila nepce i pripremila ga za okuse koji su uslijedili.

Svjesno jedenje nastavilo se i nakon što smo skinuli povez s očiju. Uz relaksirajuće zvukove bilja, BioMania je servirala gustu juhu od celera i bezglutenske njoke na posteljici od rukole te u kremastom umaku na bazi indijskih oraščića i tartufa.

Datulje punjene kremom od pistacija i prelivene čokoladom Datulje punjene kremom od pistacija i prelivene čokoladom (Foto: BioMania)

Desert je prelijepo zaokružio ovu zanimljivu biljnu priču – božanstveno mekane datulje punjene kremom od pistacije i prelivene tamnom čokoladom te poslužene s jestivim cvijećem.

Večera je to nakon koje smo se osjećali sito, zadovoljno, ali i nevjerojatno opušteno – kao da smo upravo bili na dubinskoj masaži.

Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš Tofu je proizvod od soje Tempeh je dobra zamjena za meso Seitan ima teksturu vrlo sličnu mesu +2 Seitan