U trećem i posljednjem dvoboju našeg kulinarskog serijala snage su odmjerili blogeri Darko Debić i Krešimir Bonačić. Zadatak im je bio napraviti slasticu od namirnica koje je pred njih stavio chef Darko Vlašić.

Za to su imali sat vremena i petnaest minuta, a ovom iskusnom dvojcu za ideju je bilo dovoljno da iz Konzumove vrećice izvade namirnice. U šali su rekli da im je inspiracija došla čim su vidjeli šećer.

U vrećici su se nalazili glatko brašno, bijeli i smeđi šećer, maslac, jaja, vrhnje za šlag, limun, naranče, kruške, lješnjaci, prašak za pecivo te aroma vanilije i cimet. Od dodatnih namirnica mogli su još upotrijebiti šećer u prahu i čokoladu za kuhanje.

''Izbor namirnica je stvarno bio odličan. Nekako mi je odmah pao na pamet tart frangipane, kako volim francuske slastice'', rekao je Darko, koji se u kuhinji vodi sezonskim namirnicama. Osim zbog sezonskog voća Darko je bio sretan što se u vrećici našao i maslac.

Čim je vidio namirnice, i Krešo je znao što će raditi. Prvo je počeo s tostiranjem lješnjaka: ''Lješnjake često koristim, bilo da radim kreme od njih ili tijesta. Bilo mi je drago da sam kroz ovaj recept na različite načine mogao provući lješnjake.''

Kešina pita od lješnjaka i krušaka Kešina pita od lješnjaka i krušaka (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Krešo je u konačnici napravio pitu od lješnjaka i krušaka. ''Napravio sam prhko tijesto s tostiranim lješnjacima, tanak sloj kreme od tih istih tostiranih lješnjaka, karamelizirao sam kruške s pastom od naranče i cimetom. Gore sam naribao tijesto koje mi je preostalo i završio sve šlagom koji sam istukao s pastom od naranče.

''Kad se sve pomiješa, super je, samo da si više zapekao donju koru'', poručio mu je chef Darko i za pobjednika proglasio Darka Debića.

Njegova varijacija frangipane tarta, s lješnjacima umjesto s bademima, oduševila je chefa. Pohvalio je dobro izbalansiran šećer pa nastavio: ''Darkov kolač je klasika, prhko tijesto mu je odlično, lješnjaci su bili super tostirani, krema s maslacem mu je uspjela, sve pohvale. Imao je viška vremena, pa je napravio slastice sa strane, pohvale za trud. To je čovjek koji ima puno iskustva i rada u kuhinji, tako da nije ni čudo da je stigao sve u zadanom roku.''

Darkova verzija tart frangipanea Darkova verzija tart frangipanea (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Darko je prhko tijesto začinio koricom limuna i vanilijom, isto tako i smjesu frangipane, a napravio je i brzu dekoraciju od karameliziranih i kandiranih krušaka i korice limuna. Uz to je ponudio i male tartove: ''Pošto sam imao još vremena, napravio sam mini verzije tartova. Jedna verzija bila je s karameliziranim kruškama i cimetom, a druga s brzom marmeladom od naranče.''

Darkovi mini tartovi Darkovi mini tartovi (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Unatoč tome što nije ušao u finale, Krešo je zadovoljan time kako se snašao u ovakvoj vrsti natjecanja. ''Zadovoljan sam. Inače si bolje posložim vrijeme jer ne ovisim o receptu koji vučem iz glave i namirnicama iznenađenja. Od početka sam se hvatao s vremenom, ali sam na kraju zadovoljan kako je sve teklo. Falilo mi je još malo pečenja da se tijesto 'zahrskavi'. Dešava se, prvi sam put u ovakvoj nekakvoj situaciji, falilo je još malo da se zapeče tijesto jer ga je punjenje navlažilo, pa se nije stiglo zapeći do kraja kako je trebalo.''

S ovog iskustva Krešo je kući ponio i novu ideju za punjenje tarta. ''Fine su mi bile karamelizirane kruške. U startu, kada sam vidio koliko su tvrde, bojao sam se da će biti prekisele, ali prilikom karamelizacije nekoliko sam ih puta probao, povukle su šećer iz karamele, a na kraju sam još s narančom izbalansirao taj okus i svidjelo mi se kakao je ispalo.''

U velikom finalu gledat ćemo okršaj Jelene Markote, Darka Kontina i Darka Debića. Svatko od njih promijenit će kategoriju u kojoj je kuhao.

''Veselim se što ću kuhati s Jelenom i Darkom, jedva čekam!'' poručio je Darko.

Kako će se blogeri snaći u kategorijama koje im nisu primarne, pratite u našem serijalu Kulinarski okršaj blogera.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju