Nakon što smo predstavili kandidate koji će u našem serijalu svoje snage odmjeriti u veganskim i mesnim jelima, došlo je vrijeme za pravu poslasticu. Predstavljamo vam Darka Debića i Krešimira Bonačića. Darko je iskusan kuhar koji je dvadeset godina radio u renomiranom zagrebačkom restoranu. Danas svoje znanje, iskustvo i recepte dijeli na blogu koji je otvorio na nagovor prijatelja prije nekoliko godina.

''Sve je počelo davno, davno, davno. Gledajući mamu u kuhinji, nekako se stvorila ta ljubav prema kuhanju, nastavilo se sa školovanjem za kuhara i radom u struci'', prepričava nam Darko, kojem slastice nisu primarna specijalnost, već strast ili, kako bi on kroz šalu rekao – porok. ''U desertima volim koristiti razne namirnice, ne samo voće već i povrće. Također volim koristiti puno svježih začina, poput bosiljka i majčine dušice'', objašnjava Darko i priznaje da slasticama voli zaokružiti svaki obrok, pa čak i doručak.

Zebra tortica s bučom i sirom Zebra tortica s bučom i sirom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ljubav prema slasticama vodi kroz život i Krešimira, koji je nakon fakulteta otišao u Italiju na slastičarsku akademiju. ''Slastice sam uvijek obožavao. Nakon srednje škole nisam otišao u tom smjeru, otišao sam na fakultet. Tijekom faksa odlučio sam da je to nešto što volim i što bih želio u jednom trenutku na novoj razini naučiti i osposobiti se za to'', prisjeća se Krešimir, koji je prvo svoje recepte počeo dijeliti na Instagramu, a zatim i na stranici koju je u potpunosti sam programirao.

Hrana je za Krešimira način izražavanja na koji, kako kaže, može ispucati svu svoju kreativnost: ''Fakultet koji sam završio i na kraju posao koji radim nisu mi dozvolili da kreativnost koju nosim u sebi izrazim na neki način, pa je hrana ta koja me čini sretnim i nikad mi nije dosadno nešto novo izmišljati, nešto novo isprobavati, spajati okuse.''

Cannole s kremom od ricotte i brusnica Cannole s kremom od ricotte i brusnica (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Tko će se od njih dvoje bolje snaći u ovom izazovu, odlučit će chef Darko Vlašić, koji će ocjenjivati jela blogera u našem serijalu. S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić odlučit će koji će blogeri proći dalje i u konačnici proglasiti onog najboljeg.

Najviše volim kuhati…

Darko: Volim kuhati sve, stvarno je teško izdvojiti jedno ili čak nekoliko jela, ali jako volim azijsku kuhinju. Puno sam putovao Azijom i to mi je velika inspiracija. Azijski deserti su jako zdravi, tako da tu prednost dajem francuskoj kuhinji.

Krešo: Od slastica najviše volim raditi hrvatsku međimursku gibanicu, to mi je najdraži kolač od djetinjstva, to ili talijanske cannole. Volim bilo kakve torte, kekse, tartove, obožavam prhko tijesto i razvlačiti tijesto. Od slanih jela ovisi kako i što, gulaše, u posljednje vrijeme kuhamo većinom vegansku hranu. Osmišljavam uvijek neke nove recepte, kombiniram međunarodne kuhinje, hrvatsku kuhinju, okuse, isprobavam uvijek nešto novo.

Nikad mi neće dosaditi…

Darko: Nikad ne klasificiram namirnice na taj način, svaka se može pripremiti na puno načina. Mislim da mi nikad nijedna namirnica nije postala dosadna, uvijek se može kombinirati sa začinima, s drugom namirnicom da se dobije jedno novo jelo.

Krešo: Namirnica koja mi nikad neće dosaditi je sir zato što od njega mogu raditi apsolutno sve, od predjela do glavnih jela, slastica, od tradicionalnih štrukli do gibanica, cheesecakea, torti pa i cannola.

Ne mogu zamisliti tjedan bez…

Darko: Skužio sam da, kako sam stariji, sve više volim povrće i naglasak mi je na takvoj hrani.

Krešo: Namirnica bez koje u posljednje vrijeme ne mogu zamisliti tjedan je tjestenina u različitim oblicima, bilo da radim svježu tjesteninu ili je kupim pa radim umake. Nekako sam sad u talijanskoj fazi, pa isprobavam različite recepte i kombinacije koje oni imaju.

Za izradu vrhunskog deserta ključno je…

Darko: Za izradu vrhunskog deserta potrebne su kvalitetne namirnice. I smatram da je najbitnije da recept prvo dobro proučite i pročitate i da ga se baš striktno držite.

Krešo: Za izradu vrhunskog deserta potrebni su strpljenje, disciplina, držanje do recepta i upornost. Čak i ako iz prvog puta ne ispadne kako treba, ne treba odustati, nego ispočetka isprobati, ako ne isti dan, može i za tjedan dana, dva tjedna, nevažno, ali ne odustati od recepta. Možda nešto taj dan nije išlo, a već za tjedan dana ispadne kako treba.

S kojim su se desertima Darko i Krešo odlučili predstaviti i koje su namirnice iz Konzuma koristili za izradu svojih slastice, pogledajte u videu.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju