Inspirirani Tjednom grčke kuhinje u Lidlu koji počinje 21. ožujka, za vas smo pripremili njihov najpoznatiji recept koji rado jedemo s dolaskom proljeća uz druženje u prirodi. Ovo jelo sadrži sve blagodati mediteranske kuhinje u svojoj skromnoj izvedbi, ali bogatstvu okusa. I dok čekamo da otputujemo u Grčku i uživamo na njihovim nestvarno lijepim plažama i finim jelima, okusima tamo možemo otputovati ako posjetimo obližnji Lidl.
Piletina na ražnjićima marinirana na grčki način nevjerojatno je mekana i sočna, odlično je nadopunjuje osvježavajući umak tzatziki, a nakon što prvi put napravite ove jednostavne pita lepinje, nećete pristajati na druge. Jedva čekamo sezonu roštiljanja da i tamo ponovimo ovaj jednostavan recept za kojim će se svi pomamiti.
Sočni pileći souvlaki u umaku tzatziki i pita lepinji - 2
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT – SOUVLAKI S TZATZIKI UMAKOM I PITA LEPINJAMA
Sastojci:
Za souvlaki:
- 500 g pilećih otkoštenih karabataka ili prsa
- 5 žlica maslinova ulja
- 1 limun, iscijeđen
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sušenog origana
- sol, papar
- drveni štapići za ražnjiće
- ljubičasti luk
- rajčica
Za tzatziki:
- 1 svježi krastavac
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 500 g grčkog jogurta
- 1 žlica crvenog vinskog octa
- Sol, papar
- 1/4 žličice senfa
Za pita lepinje:
- 320 g brašna
- 160 ml mlijeka
- 80 ml vode
- 1 žličica šećera
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica sušenog timijana
- sol
- papar
- 2 žličice suhog kvasca
Sočni pileći souvlaki u umaku tzatziki i pita lepinji - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Pripremite tijesto za pita lepinje. Pomiješajte u jednoj posudi sve suhe sastojke i timijan. Polako dodajte toplo mlijeko, toplu vodu i ulje pa umijesite dizano tijesto. Dobro ga razradite rukama na pobrašnjenoj radnoj površini pa ga premjestite u posudu s poklopcem koju ste prethodno nauljili. Ostavite tako na toplome 30-ak minuta.
- Piletinu odrežite na podjednake komade pa je marinirajte u maslinovom ulju, limunovom soku, sitno nasjeckanom ili protisnutom češnjaku, origanu, soli i papru. Sve dobro promiješajte pa ostavite pokriveno u hladnjaku na pola sata ili sat vremena.
- Dok se tijesto za lepinje diže i piletina marinira, pripremite tzatziki. Protisnite češnjak pa ga umiješajte u maslinovo ulje. Krastavac ogulite i naribajte te ga posolite. Ostavite ga sa strane oko 10 minuta pa ocijedite rukama višak vode. U zdjelici pomiješajte ocijeđeni krastavac, češnjak s maslinovim uljem, grčki jogurt, vinski ocat, prstohvat soli i svježe mljeveni papar. Volite li kopar ili ako vam je dostupan svjež, slobodno ga dodajte u umak. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak do posluživanja. Sočni pileći souvlaki u umaku tzatziki i pita lepinji - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Marinirane kockice piletine nabodite na drvene štapiće. Grill tavu poškropite s malo ulja, dobro je zagrijte pa pecite ražnjiće oko pet minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Tijesto za pita lepinje podijelite na jednakih osam dijelova, od kojih napravite kuglice pa ih razvaljajte u obliku kruga. Stavite ih peći na dobro zagrijanu tavu za palačinke na nekoliko kapi ulja, kao da pečete palačinke. Pecite na jednoj strani dok se ne počnu dizati mjehuri pa okrenite na drugu stranu. Razvaljajte pita lepinje (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio) Pecite s jedne strane dok se ne počnu stvarati mjehurići (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Poslužite souvlaki s toplim pita kruhom i rashlađenim umakom tzatziki uz narezani ljubičasti luk i rajčice, baš kao što bi vam poslužili u nekom grčkom restoranu.
Ne propustite od ponedjeljka, 21. ožujka, svratiti u Lidl, kupiti sve za ovaj jednostavan i fini recept te uživati u okusima Grčke. Nabavite sve za pravu grčku gozbu, počastite se njihovim pitama i ostalim specijalitetima od vučenog tijesta, raznim mediteranskim prilozima, ali i bogatim slasticama.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.