Iako postoji bezbroj teorija o tome kako je nastalo, jedno je sigurno, ovo jednostavno jelo duboko je ukorijenjeno u grčku gastrokulturu i na njega su Grci iznimno ponosni. Skordalija je tradicionalno bila siromašno jelo koje su grčki seljaci i radnici ruralnih područja pripremali uglavnom od skromnih namirnica koje su tada imali. Grčki kuhari tvrdit će da su u njoj uživali bogovi gosteći se skordalijom na Olimpu, međutim trebalo bi više vjerovati povijesti i činjenici da je krumpir iz Južne Amerike u Europu stigao tek sredinom 16. st.

Bez obzira na to što djeluje kao da je krumpir glavna zvijezda ove kremaste poslastice, njezino ime potječe od grčke riječi skórdo, što znači 'češnjak', pa je lako zaključiti koja to namirnica ovo jelo čini toliko posebnim. Osim češnjaka i krumpira, spoj blanširanih badema, limunova soka, maslinova ulja i peršina u nekoliko će nam poteza dati kremasto jelo koje može biti savršen prilog, ali i ukusan namaz koji nećete odbiti čak ni za doručak.  

Skordalija - 10 Skordalija - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Grčke, odlučili smo napraviti klasičnu skordaliju, koja će se savršeno sljubiti s ukusnim i sočnim rebarcima. 

RECEPT - GRČKA SKORDALIJA

SASTOJCI:

  • 400 g krumpira
  • 70 g blanširanih badema
  • 4 režnja češnjaka
  • žličica soli
  • 3 žlice limunova soka
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 1 šaka svježeg peršina

PRIPREMA:

  1. Ogulite krumpir, dobro ga isperite dok voda ne postane bistra pa ga narežite na kockice. Lonac srednje veličine napunite vodom i kuhajte krumpir. Nakon što je krumpir kuhan, ocijedite ga i još jednom lagano isperite, ovoga puta pod mlazom tople vode. Kuhani krumpir odložite sa strane deset minuta da se ohladi. 
  2. Dok se krumpir hladi, od blanširanih badema, češnjaka, limunova soka, soli i tri žlice maslinova ulja štapnim mikserom napravite kremastu pastu. 
  3. Zgnječite prethodno kuhane krumpire, dodajte dvije žlice maslinova ulja i dobro promiješajte pire. Sjedinite ga s pastom od češnjaka i lagano miješajte po želji dodavajući maslinovo ulje ili sol. Poslužite skordaliju i posipajte nasjeckanim peršinom. Dobar tek! 

Skordalija - 13 Skordalija - 13 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Grčka je zemlja koja ima gotovo pet puta više otoka od Hrvatske, što nam daje pet puta više razloga zbog kojih bi vrijedilo ovog ljeta, uz hrvatsku, otisnuti se i na grčku obalu. Santorini i Kreta, uz famozni Mikonos ili Zakintos, zvuče i više nego savršeno, a guštanje u tradicionalnim specijalitetima uz zalazak sunca na nekoj terasi idealan su razlog da svi romantičari iz ovih stopa bukiraju prvi let. Za istraživanje grčke gastronomije nije nam potrebno žurno putovanje. U obližnjem Lidlu potražite bogat asortiman slanih i slatkih delicija iz tjedna okusa Grčke, koji nas s vlastite terase ili balkona vode na putovanje dostojno grčkih bogova. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju