Doručak. Mnogima omiljeni obrok u danu. Osobno, i meni, a jedna od stvari u kojima uživam jest kad imam priliku boraviti u dobrom hotelu, spustiti se ujutro na doručak i birati. Jaja na razne načine, granola, namazi, sokovi… Lista je jednostavno predugačka, a nakon puta doslovno izbjegavam stati na vagu i suočiti se sa strašnom istinom.

Srećom, nisam jedini koji voli doručke, pa kad mi je kolegica otkrila da slavni zagrebački hotel Esplanade nudi mogućnost dolaska na doručak i običnim smrtnicima koji ne trebaju biti gosti hotela, brk mi se radosno nasmiješio. OK, to zadovoljstvo stoji 26 eura po glavi, ali odlučili smo investirati i jedno jutro krenuti put Esplanade. Doručak se poslužuje od 6:30 do 11 sati, tako da na njega stignu i ranoranioci, ali i oni kojima je san važan.

Filmski doček

Sam dolazak je pomalo filmski, vratar vam otvara vrata, skrećete lijevo i idete u dio za doručak. Prilikom ulaska u "zonu" dovoljno je reći da niste gost i nemate broj sobe, ne treba nikakva prethodna najava. Sjedite normalno gdje i svi gosti hotela, a savjetujem do odete do kraja, gdje je ipak nešto veći i mirniji dio za doručkovanje.

Do stola uskoro dolazi konobarica, a mi se odlučujemo na narudžbu jela a la carte. Naime, uz švedski stol, koji sam isto posjetio (standardni naresci, namazi i slično) i koji od "prosjeka" dižu tek štrukle i losos, moguće je naručiti i nekoliko jela i napitaka kod konobara. Gozbu sam odlučio otvoriti s Royal jajima, odnosno kako meni kaže – poširanim jajima na hrskavom pecivu uz popečke od krumpira, dimljeni losos, špinat i umak holandez. Jelu sam odmah pridružio i espreso te sok od naranče (cijeđene).

Doručak Esplanade - 4 Doručak Esplanade - 4 (Foto: Vedran Jurić)

Jelo stiže relativno brzo, konobarica je ljubazna i hitra. Jaja su sasvim dobro poširana (umjesto špinata ide zapravo rikola) te uz dobru kavu i cijeđeni sok uživanje u doručku počinje. Dojam kvari jedino dotrajalost inventara – za hotel takve kategorije iznenađuje me da se stol ljulja (pa po dobrom starom običaju ispod jedne noge guram vrećicu šećera), a i pod je davno vidio bolje dane. U tom smislu, ako je već želja da bude hoch – vapi za obnovom. No dobro, ovdje sam primarno došao jesti…

Iako se nude još francuski tost s medom i bobičastim voćem (francuski tost je zapravo pohani kruh), zobena kaša i američke palačinke (i druge stvari), "rješavam" još jedna Royal jaja i pokoju čašu soka od naranče. Između američkih i klasičnih palačinki biram klasične s Nutellom. Njih dobivate posebno, nisu unaprijed namazane, a Nutella vam stiže sa strane. Uz sve to uzimam i čašu domaćeg pjenušca, da još jednom radosno nazdravim dobrom početku dana.

Zanimljivo iskustvo

Dobra je vijest i da, ako u vašoj prehrani postoje zabranjene namirnice, sva ta jela imaju zamjenu. Tako možete dobiti i verzije jela bez glutena i uživati bez straha. Sve u svemu, iskustvo je zanimljivo, jela su fina, ali nekako – sve skupa nije me toliko oduševilo da bih se poželio ponovno vratiti. Sve je to korektno, ali nije wow, a to kažu i kolege koji su bili sa mnom i probali druge stvari s menija. Ali, ako želite dašak elegancije, dajte šansu doručku u tom starom zagrebačkom hotelu.

Balkanski doručak, gableci i fini deserti: Dobra priča koja se kuha na Zelenom valu u Zagrebu Pithos - 19 Pithos - 18 Pithos - 17 +15 Pithos - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju