• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Balkanski doručak, gableci i fini deserti: Dobra priča koja se kuha na Zelenom valu u Zagrebu

"Većina naših gostiju (kao i mi sami) jedu tu svaki dan i zato radimo različite jelovnike na dnevnoj bazi. To znači da u Pithosu nikad nećete pojesti isto jelo ponedjeljkom i nikad vam neće biti dosadno"...
Nika Borovac 13.11.2024 06:31 komentari
viber Created with Sketch.
Pithos - 4
Pithos - 4 (Foto:Pithos)

Galerija Pithos - 19 15 Pithos - 18 15 Pithos - 17 15 Pithos - 16 15

U trendu Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom Ivica i Marica - 3 Bolji život Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend Vrganj Juhe, rižoti... Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?

"Pithos je mjesto za sve. Želimo da se ljudi svih dobnih skupina i svjetonazora ovdje osjećaju opušteno i kao kod kuće u dnevnom boravku. Hranimo goste i dobrom hranom i dobrom atmosferom“, moto je Pithosa, gablaone sa stilom na Zelenom valu.  

Nepretenciozna atmosfera i fini, domaći gableci neki su od razloga zbog kojih zagrebački Pithos neumorno skuplja nove obožavatelje, a za finu priču na Zelenom valu krivi su Martin Reljanović i Vani Peševski, uz veliku pomoć supruga, Maje Dujlović i Ide Prester. 

"Martin je morski biolog s dubokom strašću prema kuhanju od malih nogu. Završio je morsku biologiju u Edinburghu, a nakon studija je radio u farmaceutskoj industriji. Ljubav prema kuhanju ga je uvijek vukla. Od sudjelovanja na showu Kuhan i Pečen je odlučio tu strast shvatiti ozbiljnije pa je počeo kuhati na raznim angažmanima kao privatni kuhar. Da ga je netko pitao hoće li imati svoj restoran rekao bi – Nema šanse!

Pithos - 5 Pithos - 5 (Foto: Pithos)

Činilo se prekomplicirano i kao da nema toliko veze s hranom koliko s managementom, kojeg je već imao dovoljno. No pojavio se Vani, pojavio se Pithos i to je bila neka ljubav na prvi gablec. Vani je iskusni ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom te istančanim okom za stil i dizajn, dok Martin donosi kulinarsko iskustvo i dugogodišnje iskustvo project managementa.

Obojica su u svemu jer im je do Pithosa maksimalno stalo i nadaju se da gosti to i osjete.“, kažu u restoranu i pozivaju vas da navratite na čašu pjenušca ili vina, iskušate glavna jela, ali i ostavite mjesta za desert i jednu ljutu iz rakija bara.

Također navratite i na balkanski doručak, a u međuvremenu pročitajte što su nam je ispričala ekipa iz Pithosa nakon što smo ih izrešetali pitanjima.

Koja je priča iza Pithosa – kako je sve počelo, tko je sve u timu i kakav vam je koncept?

Kao i sa svim dobrim kombinacijama - Martin, Vani i Pithos dogodili su se totalno organski, a za nju su najviše zaslužne naše žene, i naša djeca. Martin i Maja su se s Idom sreli slučajno na adventu, počeli smo se svi družiti privatno i naš zajednički interes za hranu i poduzetništvo nas je doveo tu gdje smo sada. Pithos je taman bio u procesu tranzicije, a mi smo se zaljubili u vibe i jednostavno nismo imali izbora.

Pithos - 17 Pithos - 17 (Foto: Pithos)

Kakva jela imate na karti i kako vam se kreću cijene?

Pithos svakodnevno nudi tri različita domaća jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica, uključujući vlastiti pečeni kruh, pite, štrudle i baklavu. Smišljamo menije vođeni time da uvijek budu raznoliki, zdravi i sezonski. Većina naših gostiju, kao i mi sami, jedu tu svaki dan i zato radimo različite jelovnike na dnevnoj bazi. To znači da u Pithosu nikad nećete pojesti isto jelo ponedjeljkom i nikad vam neće biti dosadno.

Uz kvalitetne gablece novi Pithos nudi širok asortiman prirodnih sokova, vina i rakija. Dnevnu ponudu jela možete pratiti na našoj stranici i Instagramu. Cijene se kreću od 5.5 do 15 eura i svaki dan postoji cjenovni raspon u ponuđenim jelima.

Kakav doručak imate u ponudi i koliko košta?

Imamo najdomaćiji doručak u gradu ili tzv. balkanski doručak koji se sastoji od sira i vrhnja, domaće kuhane šunke, kuhanog jaja, svježeg domaćeg kruha i sezonskog povrća. Cijena je 6.5 eura.

Za doručak služimo i pite i štrudle dana koje se počinju se služiti u devet sati. Imamo slane i slatke opcije. Slane opcije su bučnica (sezonski), zeljanica i sirnica, a slatke štrudle su od sezonskog voća (jabuka, šljiva, višnja, dunja..). Cijene su 3,5 eura.

Uz bučnicu je dobar izbor jogurt iz OPG-a Marina. Doručak se može naručiti do 11 sati, a pite i štrudle do 17 sati. Doručak u Pithosu svakako je osvježenje za one željne malo tradicionalnijeg doručka.

Koja jela gosti najviše hvale, a koja su vama omiljena?

Martinu je najdraža pašticada. Vaniju variva jer ih nikad ne radi kad je sam. Ono što savjetujemo svim prijateljima je da krenu redom. Redoslijed koji bi mi preporučili je čaša pjenušca ili vino iz velikog izbora Nesputanih vina za dobrodošlicu, varivo pa jedno od naših mesnih ili ribljih jela, a za kraj jednu od naših domaćih štrudli, pita ili bezglutenskih kolača, uz klasični espresso i jednu rakijicu iz našeg vrhunskog rakija bara.

Koja vina s karte biste preporučili?

Ovisi samo o preferenci gosta, jer imamo probrani izbor klasičnih i prirodnih vina tako da stvarno ne možete pogriješiti. Ako ste više klasičar naši izbori od Enjingija, Tonkovića i Krauthakera su uvijek za preporučiti, a ako ste više prirodnjak Ghira i Marinov su sjajni izbori na čaše. Ono što smo također popularizirali je ispijanje pjenušca uz varivo za vrijeme pauze, jer - zašto ne?

Planirate li uvesti kakve novitete?

Uveli smo set menije - vilica menu i žlica menu, te žlica + vilica menu. Ovaj mjesec krećemo i s Woltom… A što da vam kažemo - družite se s nama, posjećujte nas i pratite na social i bit ćete u toku.

Zbog Aninih pita i bureka vrijedi krenuti prema Maksimiru - i ostaviti mjesta za slatko Anine pite - 16 Anine pite - 1 Anine pite - 11 +8 Anine pite - 10

  • #gdje sjesti
  • #pithos
  • #Zagreb
  • #Gablec
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Bespilotni borbeni brod BlackSea Technologies MASC
MASC
Ovo nije katamaran već bespilotni ratni brod, a osmišljen je za američku mornaricu
Kuhalo Agari koje kuha uz pomoć AI-a
Ne morate znati kuhati
Hit s Kickstartera: Kuhalo koje "samo" priprema hranu kao iz najboljih restorana
Mesne okruglice s pekmezom od grožđa recept
Neobična kombinacija
Mesne okruglice za "hrabre" i lijene: Za ovaj recept treba vam samo 3 sastojka
Znate li što su grue? Drveni divovi Savudrije koji podsjećaju na prošla vremena
Tradicija ribara
Znate li što su grue? Drveni divovi Savudrije koji podsjećaju na prošla vremena
Na stolu za pola sata: Recept za slasni složenac s kobasicama i sirom
Brzinski ručak ili večera
Na stolu za pola sata: Recept za slasni složenac s kobasicama i sirom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Jesen u Lijepoj Našoj: gdje u berbu kestena i gljiva
Juhe, rižoti...
Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Švedskoj: Šestero izrešetano u centru grada
šok u švedskoj
VIDEO Užas na Sjeveru - šestero izrešetano u centru grada, uhićen dječak (14): "Kakvo smo to društvo stvorili?"
Teška nesreća u Slavoniji: Pet mladih automobilom sletjelo s ceste i prevrnulo se na krov
istraga slijedi
Teška nesreća u Slavoniji: Petero mladih automobilom sletjelo s ceste i prevrnulo se na krov, među njima i maloljetnik
Rak gušterače pogađa sve više Hrvata: "Nemamo dobar koncept liječenja"
problem okupio stručnjake
Jedan od najsmrtonosnijih karcinoma pogađa sve više Hrvata, a nema specifičnih simptoma: "Nemamo dobar koncept liječenja"
show
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Hana Huljić Grašo u rijetkom izlasku zablistala s Anamariju Asanović
prekrasne dame
Grašina Hana u rijetkom izlasku s kćeri bivšeg vatrenog, jedan detalj svima je zapeo za oko
Mila Elegović se oprostila od Ivana Balića Cobre
"Otišao je..."
Neutješna Mila Elegović oprostila se od dugogodišnjeg partnera: "Moje sve"
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Na prilazu ih dočekalo jezivo iznenađenje, pogledajte samo ovu grdosiju
Čovječe...
Na prilazu ih dočekalo jezivo iznenađenje, pogledajte samo ovu grdosiju
Mačka dobila novog cimera, njezina reakcija je hit
Što je to?
Mačka dobila novog cimera, njezina reakcija je hit
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Novi Zuckerbergov potez neće se svidjeti korisnicima Facebooka, Instagrama i WhatsAppa
Kaže da su transparentni
Novi Zuckerbergov potez neće se svidjeti korisnicima Facebooka, Instagrama i WhatsAppa
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
sport
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Atalanta i Como odigrali 1:1 u 6. kolu Serie A: Martin Baturina zaigrao od prve minute
Nisu zadovoljni
Martin Baturina konačno startao, navijači su bijesni: "Fabregas je ili arogantan ili glup"
U stravičnoj nesreći u Hrvatskoj poginula i dva bivša košarkaša: Stigla je i oproštajna poruka
počivali u miru!
U stravičnoj nesreći u Hrvatskoj poginula i dva bivša košarkaša: Stigla je i oproštajna poruka
tv
Skrivena sudbina: Opasna igra sa sobom donosi i visoke uloge - jesu li oni spremni na to? Otkrijte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Opasna igra sa sobom donosi i visoke uloge - jesu li oni spremni na to? Otkrijte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
Kumovi: Kako će retrogradni merkur utjecati na Zaglavčane ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kako će retrogradni merkur utjecati na Zaglavčane ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Skrivena sudbina: Spriječio ju je da dođe na mjesto sastanka
SKRIVENA SUDBINA
Spriječio ju je da dođe na mjesto sastanka
putovanja
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
novac
Elon Musk govori svojim pratiteljima da otkažu pretplate na Netflix. Ovo je razlog
Hoće li ga poslušati?
Elon Musk govori svojim pratiteljima da otkažu pretplate na Netflix. Ovo je razlog
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Posao za hrvatske tekstilce
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Modno usklađeni par sa zagrebačke špice
Odlične kombinacije
Par sa špice tako je dobro usklađen, da ih ne možemo prestati gledati, top su
Boje koje se najbolje slažu sa smeđom
HIT SEZONE
Smeđa se najbolje slaže s ovih 10 boja, izgledat će fantastično
Pamela Anderson u smeđoj satenskoj haljini
Elegantna i decentna
Haljina Pamele Anderson prilagođava se svakoj figuri, a izgleda tako elegantno
sve
Modno usklađeni par sa zagrebačke špice
Odlične kombinacije
Par sa špice tako je dobro usklađen, da ih ne možemo prestati gledati, top su
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Spud Bud Zagreb - 6
Viralni hajp

Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

U Hrvatsku je punjeni krumpir donio kuhar Hrvoje Drahotusky i nakon uspjeha na štandovima i festivalima, prepoznao da je trenutak i za stalni restoran. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close