• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Balkanski doručak, gableci i fini deserti: Dobra priča koja se kuha na Zelenom valu u Zagrebu

"Većina naših gostiju (kao i mi sami) jedu tu svaki dan i zato radimo različite jelovnike na dnevnoj bazi. To znači da u Pithosu nikad nećete pojesti isto jelo ponedjeljkom i nikad vam neće biti dosadno"...
Nika Borovac 13.11.2024 06:31 komentari
viber Created with Sketch.
Pithos - 4
Pithos - 4 (Foto:Pithos)

Galerija Pithos - 19 15 Pithos - 18 15 Pithos - 17 15 Pithos - 16 15

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... NP Lovćen u Crnoj Gori - 5 NP Lovćen U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

"Pithos je mjesto za sve. Želimo da se ljudi svih dobnih skupina i svjetonazora ovdje osjećaju opušteno i kao kod kuće u dnevnom boravku. Hranimo goste i dobrom hranom i dobrom atmosferom“, moto je Pithosa, gablaone sa stilom na Zelenom valu.  

Nepretenciozna atmosfera i fini, domaći gableci neki su od razloga zbog kojih zagrebački Pithos neumorno skuplja nove obožavatelje, a za finu priču na Zelenom valu krivi su Martin Reljanović i Vani Peševski, uz veliku pomoć supruga, Maje Dujlović i Ide Prester. 

"Martin je morski biolog s dubokom strašću prema kuhanju od malih nogu. Završio je morsku biologiju u Edinburghu, a nakon studija je radio u farmaceutskoj industriji. Ljubav prema kuhanju ga je uvijek vukla. Od sudjelovanja na showu Kuhan i Pečen je odlučio tu strast shvatiti ozbiljnije pa je počeo kuhati na raznim angažmanima kao privatni kuhar. Da ga je netko pitao hoće li imati svoj restoran rekao bi – Nema šanse!

Pithos - 5 Pithos - 5 (Foto: Pithos)

Činilo se prekomplicirano i kao da nema toliko veze s hranom koliko s managementom, kojeg je već imao dovoljno. No pojavio se Vani, pojavio se Pithos i to je bila neka ljubav na prvi gablec. Vani je iskusni ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom te istančanim okom za stil i dizajn, dok Martin donosi kulinarsko iskustvo i dugogodišnje iskustvo project managementa.

Obojica su u svemu jer im je do Pithosa maksimalno stalo i nadaju se da gosti to i osjete.“, kažu u restoranu i pozivaju vas da navratite na čašu pjenušca ili vina, iskušate glavna jela, ali i ostavite mjesta za desert i jednu ljutu iz rakija bara.

Također navratite i na balkanski doručak, a u međuvremenu pročitajte što su nam je ispričala ekipa iz Pithosa nakon što smo ih izrešetali pitanjima.

Koja je priča iza Pithosa – kako je sve počelo, tko je sve u timu i kakav vam je koncept?

Kao i sa svim dobrim kombinacijama - Martin, Vani i Pithos dogodili su se totalno organski, a za nju su najviše zaslužne naše žene, i naša djeca. Martin i Maja su se s Idom sreli slučajno na adventu, počeli smo se svi družiti privatno i naš zajednički interes za hranu i poduzetništvo nas je doveo tu gdje smo sada. Pithos je taman bio u procesu tranzicije, a mi smo se zaljubili u vibe i jednostavno nismo imali izbora.

Pithos - 17 Pithos - 17 (Foto: Pithos)

Kakva jela imate na karti i kako vam se kreću cijene?

Pithos svakodnevno nudi tri različita domaća jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica, uključujući vlastiti pečeni kruh, pite, štrudle i baklavu. Smišljamo menije vođeni time da uvijek budu raznoliki, zdravi i sezonski. Većina naših gostiju, kao i mi sami, jedu tu svaki dan i zato radimo različite jelovnike na dnevnoj bazi. To znači da u Pithosu nikad nećete pojesti isto jelo ponedjeljkom i nikad vam neće biti dosadno.

Uz kvalitetne gablece novi Pithos nudi širok asortiman prirodnih sokova, vina i rakija. Dnevnu ponudu jela možete pratiti na našoj stranici i Instagramu. Cijene se kreću od 5.5 do 15 eura i svaki dan postoji cjenovni raspon u ponuđenim jelima.

Kakav doručak imate u ponudi i koliko košta?

Imamo najdomaćiji doručak u gradu ili tzv. balkanski doručak koji se sastoji od sira i vrhnja, domaće kuhane šunke, kuhanog jaja, svježeg domaćeg kruha i sezonskog povrća. Cijena je 6.5 eura.

Za doručak služimo i pite i štrudle dana koje se počinju se služiti u devet sati. Imamo slane i slatke opcije. Slane opcije su bučnica (sezonski), zeljanica i sirnica, a slatke štrudle su od sezonskog voća (jabuka, šljiva, višnja, dunja..). Cijene su 3,5 eura.

Uz bučnicu je dobar izbor jogurt iz OPG-a Marina. Doručak se može naručiti do 11 sati, a pite i štrudle do 17 sati. Doručak u Pithosu svakako je osvježenje za one željne malo tradicionalnijeg doručka.

Koja jela gosti najviše hvale, a koja su vama omiljena?

Martinu je najdraža pašticada. Vaniju variva jer ih nikad ne radi kad je sam. Ono što savjetujemo svim prijateljima je da krenu redom. Redoslijed koji bi mi preporučili je čaša pjenušca ili vino iz velikog izbora Nesputanih vina za dobrodošlicu, varivo pa jedno od naših mesnih ili ribljih jela, a za kraj jednu od naših domaćih štrudli, pita ili bezglutenskih kolača, uz klasični espresso i jednu rakijicu iz našeg vrhunskog rakija bara.

Koja vina s karte biste preporučili?

Ovisi samo o preferenci gosta, jer imamo probrani izbor klasičnih i prirodnih vina tako da stvarno ne možete pogriješiti. Ako ste više klasičar naši izbori od Enjingija, Tonkovića i Krauthakera su uvijek za preporučiti, a ako ste više prirodnjak Ghira i Marinov su sjajni izbori na čaše. Ono što smo također popularizirali je ispijanje pjenušca uz varivo za vrijeme pauze, jer - zašto ne?

Planirate li uvesti kakve novitete?

Uveli smo set menije - vilica menu i žlica menu, te žlica + vilica menu. Ovaj mjesec krećemo i s Woltom… A što da vam kažemo - družite se s nama, posjećujte nas i pratite na social i bit ćete u toku.

Zbog Aninih pita i bureka vrijedi krenuti prema Maksimiru - i ostaviti mjesta za slatko Anine pite - 16 Anine pite - 1 Anine pite - 11 +8 Anine pite - 10

  • #gdje sjesti
  • #pithos
  • #Zagreb
  • #Gablec
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Tjestenina s brokulom, graškom i prženim pinjolima
Za 15 minuta
Jednostavno i fino jelo za usred tjedna: Recept za tjestenina s brokulom i graškom
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Plenković će se sutra u Rimu sastati s talijanskom premijerkom
Iznenadni posjet
Plenković putuje u Italiju: Dnevnik Nove TV otkriva razlog
Prometni kaos oko Vjesnika: Zatvorene ulice, na snazi posebna regulacija
Velika gužva
Kolaps u Zagrebu! Najkritičnije je u ovim ulicama: "Tramvaji su stajali, jedva da su se pomakli. Totalni kaos"
show
Meri Goldašić razvela se od supruga Jure
potvrdila šuškanja
Razvodi se Meri Goldašić! ''Dugo smo tražili načine, razgovarali...''
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
pogledajte video
Naša misica na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim koji nosi plemenito značenje!
Josip Radeljak Dikan pohvalio se putovanjem svoje kćeri Lane Radeljak
''nije propustila...''
Dikan se pohvalio potezom svoje kćeri koji ga je oduševio: ''Ponosan sam na moje suho zlato''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
POSLJEDNJA ŠANSA
Ovih 16 reprezentacija igrat će europske dodatne kvalifikacije
Strašan udar za FIFA-u: Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
kakav plan!
Strašan udar za FIFA-u! Oni pripremaju novo Svjetsko prvenstvo: Zvat će Srbiju i BiH?
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
tv
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
MasterChef: Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
DRUGAČIJA TEHNIKA
Povuci-potegni između Renate i chefa Stjepana: "Radite toliko banalne greške!"
Skrivena sudbina: Došla mu se zahvaliti u bolnici
SKRIVENA SUDBINA
Došla mu se zahvaliti u bolnici
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Vanna u mokrim tajicama i sakou
Kombinacija je zakon
Vanna u "mokrim" tajicama uz koje omiljene jesenske čizme pristaju nepogrešivo
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close