"Pithos je mjesto za sve. Želimo da se ljudi svih dobnih skupina i svjetonazora ovdje osjećaju opušteno i kao kod kuće u dnevnom boravku. Hranimo goste i dobrom hranom i dobrom atmosferom“, moto je Pithosa, gablaone sa stilom na Zelenom valu.  

Nepretenciozna atmosfera i fini, domaći gableci neki su od razloga zbog kojih zagrebački Pithos neumorno skuplja nove obožavatelje, a za finu priču na Zelenom valu krivi su Martin Reljanović i Vani Peševski, uz veliku pomoć supruga, Maje Dujlović i Ide Prester. 

"Martin je morski biolog s dubokom strašću prema kuhanju od malih nogu. Završio je morsku biologiju u Edinburghu, a nakon studija je radio u farmaceutskoj industriji. Ljubav prema kuhanju ga je uvijek vukla. Od sudjelovanja na showu Kuhan i Pečen je odlučio tu strast shvatiti ozbiljnije pa je počeo kuhati na raznim angažmanima kao privatni kuhar. Da ga je netko pitao hoće li imati svoj restoran rekao bi – Nema šanse!

Pithos - 5 Pithos - 5 (Foto: Pithos)

Činilo se prekomplicirano i kao da nema toliko veze s hranom koliko s managementom, kojeg je već imao dovoljno. No pojavio se Vani, pojavio se Pithos i to je bila neka ljubav na prvi gablec. Vani je iskusni ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom te istančanim okom za stil i dizajn, dok Martin donosi kulinarsko iskustvo i dugogodišnje iskustvo project managementa.

Obojica su u svemu jer im je do Pithosa maksimalno stalo i nadaju se da gosti to i osjete.“, kažu u restoranu i pozivaju vas da navratite na čašu pjenušca ili vina, iskušate glavna jela, ali i ostavite mjesta za desert i jednu ljutu iz rakija bara.

Također navratite i na balkanski doručak, a u međuvremenu pročitajte što su nam je ispričala ekipa iz Pithosa nakon što smo ih izrešetali pitanjima.

Koja je priča iza Pithosa – kako je sve počelo, tko je sve u timu i kakav vam je koncept?

Kao i sa svim dobrim kombinacijama - Martin, Vani i Pithos dogodili su se totalno organski, a za nju su najviše zaslužne naše žene, i naša djeca. Martin i Maja su se s Idom sreli slučajno na adventu, počeli smo se svi družiti privatno i naš zajednički interes za hranu i poduzetništvo nas je doveo tu gdje smo sada. Pithos je taman bio u procesu tranzicije, a mi smo se zaljubili u vibe i jednostavno nismo imali izbora.

Pithos - 17 Pithos - 17 (Foto: Pithos)

Kakva jela imate na karti i kako vam se kreću cijene?

Pithos svakodnevno nudi tri različita domaća jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica, uključujući vlastiti pečeni kruh, pite, štrudle i baklavu. Smišljamo menije vođeni time da uvijek budu raznoliki, zdravi i sezonski. Većina naših gostiju, kao i mi sami, jedu tu svaki dan i zato radimo različite jelovnike na dnevnoj bazi. To znači da u Pithosu nikad nećete pojesti isto jelo ponedjeljkom i nikad vam neće biti dosadno.

Uz kvalitetne gablece novi Pithos nudi širok asortiman prirodnih sokova, vina i rakija. Dnevnu ponudu jela možete pratiti na našoj stranici i Instagramu. Cijene se kreću od 5.5 do 15 eura i svaki dan postoji cjenovni raspon u ponuđenim jelima.

Kakav doručak imate u ponudi i koliko košta?

Imamo najdomaćiji doručak u gradu ili tzv. balkanski doručak koji se sastoji od sira i vrhnja, domaće kuhane šunke, kuhanog jaja, svježeg domaćeg kruha i sezonskog povrća. Cijena je 6.5 eura.

Za doručak služimo i pite i štrudle dana koje se počinju se služiti u devet sati. Imamo slane i slatke opcije. Slane opcije su bučnica (sezonski), zeljanica i sirnica, a slatke štrudle su od sezonskog voća (jabuka, šljiva, višnja, dunja..). Cijene su 3,5 eura.

Uz bučnicu je dobar izbor jogurt iz OPG-a Marina. Doručak se može naručiti do 11 sati, a pite i štrudle do 17 sati. Doručak u Pithosu svakako je osvježenje za one željne malo tradicionalnijeg doručka.

Koja jela gosti najviše hvale, a koja su vama omiljena?

Martinu je najdraža pašticada. Vaniju variva jer ih nikad ne radi kad je sam. Ono što savjetujemo svim prijateljima je da krenu redom. Redoslijed koji bi mi preporučili je čaša pjenušca ili vino iz velikog izbora Nesputanih vina za dobrodošlicu, varivo pa jedno od naših mesnih ili ribljih jela, a za kraj jednu od naših domaćih štrudli, pita ili bezglutenskih kolača, uz klasični espresso i jednu rakijicu iz našeg vrhunskog rakija bara.

Koja vina s karte biste preporučili?

Ovisi samo o preferenci gosta, jer imamo probrani izbor klasičnih i prirodnih vina tako da stvarno ne možete pogriješiti. Ako ste više klasičar naši izbori od Enjingija, Tonkovića i Krauthakera su uvijek za preporučiti, a ako ste više prirodnjak Ghira i Marinov su sjajni izbori na čaše. Ono što smo također popularizirali je ispijanje pjenušca uz varivo za vrijeme pauze, jer - zašto ne?

Planirate li uvesti kakve novitete?

Uveli smo set menije - vilica menu i žlica menu, te žlica + vilica menu. Ovaj mjesec krećemo i s Woltom… A što da vam kažemo - družite se s nama, posjećujte nas i pratite na social i bit ćete u toku.

Zbog Aninih pita i bureka vrijedi krenuti prema Maksimiru - i ostaviti mjesta za slatko Anine pite - 16 Anine pite - 1 Anine pite - 11 +8 Anine pite - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju