Simpatična terasa bistroa na zagrebačkim Vrbanima daje naslutiti da se radi o baš ugodnom mjestu za druženje kada zubato sunce zamijene nešto više temperature, a ovih dana na ulazu Health'n'Joya dobrodošlicu žele djedica i blagdanske girlande. Nešto malo iza podneva u nedjelju bistro je već bio poprilično pun, a neka od jela, poput juhe od bundeve su već planula, načuli smo dok smo sjedali za jedan od preostalih stolova.

Ideja iza Health'n'Joy bistroa je ponuditi jela u kojima se pazi na kvalitetu sastojaka. Naglašavaju kako svježi sastojci dolaze s lokalnih OPG-ova, a primjerice žitarice, sjemenke, pirovo i heljdino brašno u kuhinju stižu iz prodavaonice zdrave hrane. Ekološko vino, craft kava i pivo su na karti pića. Kako naglašavaju, svako jelo pripremaju od početka, od trenutka kada se naruči. A zbog toga ćete ponekad malo pričekati, potvrđuju gosti internetskim recenzijama na Googleu.

Alegria - 8 Hrana i piće Kakva patka! Najveseliji kvartovski bistro u kojem ćete pojesti meso koje se u ustima topi kao maslac

Čekali smo i mi, a vrijeme smo kratili pijuckanjem domaćeg ledenog čaja od organskog hibiskusa i mente s medom i sirupom od mente, listajući jelovnik i komentirajući kako nam se baš sviđa interijer. A svidjela nam se i dobrodošlica kojom su konobari dočekivali goste, kako bi roditelje s kolicima uputili u dio bistroa gdje ima dovoljno mjesta, kao i igračaka. Proučavajući jelovnik zaključili smo kako cifre nisu zanemarive, ali nisu jeftine niti namirnice koje koriste, a koštaju i plin, i struja…

Odlučili smo se na klasike zimske kuhinje, da se malo zagrijemo nakon ledenog čaja: goveđu juhu, sarmu i gulaš. U adventskoj ponudi jela su i pašticada s njokima od batata (23 eura), sendvič s buncekom i zeljem (10,50 eura), domaća sarma (13,50 eura), domaći buncek (14 eura) i juneći gulaš (17 eura). Na Vrbane se dolazi i na deserte bez rafiniranog šećera od eko i bio praška za pecivo bez fosfata i glutena. Tako primjerice možete isprobati ručno rađenu mađaricu s korama od pirovog brašna, domaćih jaja, organskog sirovog kakao praha, eko praška za pecivo i organskog šećera kokosovog cvijeta. Na slatkoj strani menija su i fritule s domaćim namazom od lješnjaka ili one s brezinim šećerom u prahu, kolač od čokolade s narančom i pita od bundeve.

Health'n'Joy - 8 Health'n'Joy - 8 (Foto: Punkufer)

U zagrebačkom bistrou od jutra se uživa u doručku. Granolu sami rade od zobenih pahuljica i orašastih plodova, maslaca od badema i kikirikija bez ikakvih aditiva (6 eura). Tu je i zasitna kombinacija jaja na oko, slanine, avokada sa sjemenkama sezama i pecivom od pirova brašna, jogurta i eko praška za pecivo (10,50 eura), kao i shakshuka (10 eura). Jela od jaja za doručak poslužuju se do 12:30, a ako zakasnite možete dati šansu zdravijim varijantama francuskog tosta i palačinki. Matcha Latte, kave s biljnim mlijekom, organski kakao, hladni prešani sokovi i fermentirani čaj (kombucha) su u bezalkoholnoj tekućoj ponudi, a (većinom) iza podneva toče se i hrvatski cider, craft džinovi i domaće rakije te se kuha domaće ekološko vino. Vinska karta nije dugačka, ali je fokusirana na hrvatska ekološka vina. Imaju i ponešto orangea koji se toči na (minimalno tri) čaše.


Slavagora - 5 Hrana i piće Izletište pokraj Samobora: Mjesto za domaći ručak na kojem ponuda ne slijedi ljepotu pogleda

Tko čeka, taj dočeka i finu goveđu juhu s kockicama mesa, povrća i domaćim tijestom od pirovog brašna. Blaga i mirisna juha oduševila nas je tjesteninom, a još koja kockica mesa ne bi bila nadomet. No mesa je bilo sasvim dovoljno u sarmi koja je iduća stigla na stol. Ono što piše na jelovniku, da se radi o kvalitetnom mesu, čita se među listovima kupusa. Mješavina svinjetine i junetine u domaćem kiselom zelju udružila se u sarmu kakva se može pojesti kod kuće, ali u restoranu ne tako često. Bez zaprške, obilja masnoće, pojačivača okusa, intenzivne kiseline kupusa i bez previše soli, u Health'n'Joy sarmi osnovne namirnice mogu doći do izražaja. Nažalost, krumpir nije zablistao, trebalo mu je dodati još nešto vremena za kuhanje.

Ne tako nježni poput sarme, puni i zaokruženi okusi gulaša predivno su se složili s finim njokama od pirovog brašna i integralnog kus kusa. Meso s kojim se nije štedjelo, bez ijedne žilice i žlundrice listalo se pod vilicom. Odlično jelo u kojem bismo samo promijenili omjere gulaša i njoka, kojih nam je prebrzo ponestalo. Između zdravih zalogaja zaključili smo kako bi Health'n'Joy mogao postati još veći hit u siječnju, kad krene provođenje novoogodišnjih odluka u praksu, a na tanjurima se nađu jela u kojima se ne razbacuje šećerima, uljima i bijelim brašnom.

Hrana koju chefovi ne naručuju u restoranu: "Dva puta razmislite prije nego što naručite desert ili dnevnu juhu" Restoran - 3 Restoran - 2 Restoran - 1 +0 Desert

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju