Gulaš od janjetine jede se u brojnim državama svijeta. U Maroku, pak, u njega se stavljaju začini "zemljana" okus – sve od kumina preko mljevenog klinčića do korijandera.
U ovaj marokanski gulaš se dodaje i leća te slanutak koji predstavljaju sjajan izvor ugljikohidrata, ali i bjelančevina biljnog porijekla.
Ne čudi stoga što je riječ o vrlo zasitnom jelu, a kojeg je najbolje poslužiti uz nešto gustog jogurta te uz pogaču. Najbolje od svega – cijelo jelo će biti spremno za jesti za oko 90 minuta.
Marokanski gulaš od janjetine - sastojci:
- 750 ml mesnog temeljca
- 450 g janjeće plećke
- 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 250 g kuhanog slanutka
- 100 g suhe zelene leće
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica kumina
- ¼ čajne žličice mljevenog klinčića
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- listići korijandera za posluživanje
Marokanski gulaš od janjetine - priprema:
- U velikom loncu poput dutch ovena zagrijte malo ulja pa na njemu ispecite kocke janjetine koje ste prethodno posolili i popaprili – pecite ih par minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Uklonite meso i stavite ga sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte povrće oko tri minute dok ne omekša. Pripazite da vam češnjak ne zagori.
- U lonac dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i pustite da se termički obrađuje oko pola minute. Potom luk podlijte mesnim temeljcem. Začinite sa paprikom, kuminom i klinčićem. Dodajte i nasjeckane rajčice, janjetinu te lovorov list. Kada tekućina zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 45 minuta.
- Dodajte leću koju ste prethodno isprali pod mlazom vode te ocijedili te kuhani slanutak i nastavite kuhati gulaš još 20 do 25 minuta, odnosno dok se sve namirnice ne skuhaju do kraja, a tekućina ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
- Poslužite gulaš s nasjeckanim listićima korijandera, malo gustog jogurta i pogačom po želji. Dobar tek!
Ne morate čekati proljeće: Kralj roštilja u kojem možete ispeći savršenu pizzu, dimiti meso - ili skuhati gulaš