Granita je ledeni desert koji dolazi sa Sicilije, gdje je dio tradicionalnog doručka koji se poslužuje s posebnim brioš-pecivom s prepoznatljivom kuglicom na vrhu.

U trendu Mljet Odisejev otok Hrvatska Malta: Otok zmija, skrivenih uvala i ukradenoga blaga Blitva s krumpirom Najpopularniji ljetni prilog 3 osnovne pogreške zbog kojih nam blitva s krumpirom ne ispada dobro Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji čitaju (i pamte) dalje od naslova

Granita se priprema vrlo jednostavno, a ova granita od lubenice za koju donosimo recept nije iznimka. Sve što trebate je izbledndati voće, po potrebi s malo limuna i meda, preliti smjesu u nisku posudu i staviti je u zamrzivač koji će odraditi ostatak posla. Vi je tek nekoliko puta trebate promiješati vilicom.

Granita će vrlo jednostavno postati koktel - jednostavno u već rashlađenu granitu dodajte neki liker ili žesticu. U litru granite dodajte 2 decilitra likera po izboru ili dvije žlice žestokog pića.

Sastojci za granitu od lubenice:

  • 1 kg lubenice, bez koštica, narezane na kockice
  • 2 žlice soka od limuna
  • 120 ml meda

Priprema granite od lubenice:

  1. Pomiješajte lubenicu, limunov sok i med i blendajte ih dok ne dobijete glatku smjesu bez komadića.
  2. Izlijte smjesu u široku plitku posudu ili lim za pečenje i zamrznite je.
  3. Nakon sat vremena promiješajte granitu vilicom i vratite je u zamrzivač.
  4. Ponovite još dva puta, svakih sat vremena. Pripremate li verziju s alkoholom, njega dodajte pri zadnjem miješanju.
  5. Nakon četiri sata granita će biti spremna za posluživanje. Prije posluživanja još jednom promiješajte vilicom.