Granita je ledeni desert koji dolazi sa Sicilije, gdje je dio tradicionalnog doručka koji se poslužuje s posebnim brioš-pecivom s prepoznatljivom kuglicom na vrhu.
Granita se priprema vrlo jednostavno, a ova granita od lubenice za koju donosimo recept nije iznimka. Sve što trebate je izbledndati voće, po potrebi s malo limuna i meda, preliti smjesu u nisku posudu i staviti je u zamrzivač koji će odraditi ostatak posla. Vi je tek nekoliko puta trebate promiješati vilicom.
Granita će vrlo jednostavno postati koktel - jednostavno u već rashlađenu granitu dodajte neki liker ili žesticu. U litru granite dodajte 2 decilitra likera po izboru ili dvije žlice žestokog pića.
Sastojci za granitu od lubenice:
- 1 kg lubenice, bez koštica, narezane na kockice
- 2 žlice soka od limuna
- 120 ml meda
Priprema granite od lubenice:
- Pomiješajte lubenicu, limunov sok i med i blendajte ih dok ne dobijete glatku smjesu bez komadića.
- Izlijte smjesu u široku plitku posudu ili lim za pečenje i zamrznite je.
- Nakon sat vremena promiješajte granitu vilicom i vratite je u zamrzivač.
- Ponovite još dva puta, svakih sat vremena. Pripremate li verziju s alkoholom, njega dodajte pri zadnjem miješanju.
- Nakon četiri sata granita će biti spremna za posluživanje. Prije posluživanja još jednom promiješajte vilicom.
Gelato ili sladoled: Znate li razliku između ova dva najdraža (i slična) ljetna deserta? +5