Tijesto za kekse (eng. Cookie dough) termin je koji obično označava smjesu za pečenje keksa. No postoje i raznovrsne varijante koje se ne peku u pećnici, već se jedu sirove. Ovo jestivo tijesto osobito je popularno u američkoj gastronomiji.
Tijesto za kekse koje se mora peći u pećnici sadrži sirova jaja i bijelo brašno koje nije sigurno za konzumaciju bez termičke obrade. No jestivo tijesto za kekse obuhvaća sastojke koji se mogu konzumirati i bez toga.
Donosimo vam recept za jedno takvo jestivo tijesto za kekse u kojem su glavne zvijezde kombinacija bademovog brašna koji se dobiva mljevenjem orašastog voća i čokoladnih kapljica. Sočnost tijestu daje rastopljeno kokosovo ulje i napitak od badema, kao i ekstrakt vanilije.
Sastojci:
180 grama bademovog brašna
85 grama čokoladnih kapljica
3 žlice rastopljenog kokosovog ulja
3 žlice napitka od badema
3 žlice smeđeg šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Priprema:
1. U većoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, rastopljeno kokosovo ulje, šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.
2. Prstima izrađujte smjesu dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
3. Potom dodjate napitak od badema i dobro promiješajte.
4. Ubacite u smjesu čokoladne kapljice i nježno promiješajte. Ako na raspolaganju nemate čokoladne kapljice možete se poslužiti i običnom čokoladom koju ste usitnili nožem.
5. Smjesu podijelite na četiri porcije i odmah poslužite. Dobar tek!