Rudeški kutak za štovatelje mesa u gurmanskim je krugovima poznat po roštilju, ali i odležanim odrescima. Osim jela koja dostavljaju punom parom ovih tjedana, jedna od novosti Spare Ribs Grilla jesu kvalitetni steakovi koje će vam donijeti na adresu kako biste ih mogli sami ispeći i guštati u toplini svojeg doma. Birati možete između ramsteka, Chicago steaka, T-bonea i ribeyea.

"Potaknuti trenutačnom situacijom i činjenicom da smo zatvoreni, odlučili smo se na dostavu sirovih, odležanih steakova kako bismo proširili vlastitu ponudu te našim gostima omogućili da u svojem domu pripreme jelo gotovo dobro kao kod nas", potvrđuje direktorica marketinga Štefica Vargek.

Dok ramstek, T-bone i ribeye zriju najmanje 28 dana, u posebnim uvjetima, kako bi odgovarajuća temperatura, cirkulacija zraka i vlažnost zajedničkim snagama zaokružili priču o mekom, sočnom i aromatičnom mesu, Chicago ima nešto drukčiju priču.

„Chicago steak izdvaja se od ostalih prema metodi zrenja - koristi se metoda tzv. mokrog zrenja. Meso se vakuumira i također odležava u strogo kontroliranim uvjetima“, objašnjavaju u Spare Ribs Grillu. Priupitali smo ih i kako je najbolje pripremiti odreske kod kuće i treba li ih marinirati.

„Odležano meso nema potrebe marinirati. Ako meso nije odležano, onda je dobro marinirati ga 24 sata prije, no kod dry aged steakova nema potrebe za time. Bitno je da grill tava bude dobro ugrijana, odnosno vruća. Meso prije pečenja treba držati na sobnoj temperaturi nekih sat vremena prije pečenja. Nakon što se odrezak ispeče prema ukusu, bilo bi dobro pustiti ga desetak minuta da ,,odmori“, kako bi meso odradilo svoje i pustilo višak vlastitog soka.

Da je odrezak gotov, možemo odrediti ili vremenski, prateći duljinu pečenja, ili pak termometrom – što je najbolja opcija. Ovisi o tome želimo li da odrezak bude pripremljen rare, medium ili well done“, objašnjavaju u Spare Ribsu.

Rare: 3 minute s jedne strane, 2 minute s druge strane / 46-48 °C
Medium: 5 minuta s jedne strane, 3 minute s druge strane / 54-57 °C
Well done: 7 minuta s jedne strane, 5 minuta s druge strane / 65-66 °C

Kako biste izvukli najbolje iz kvalitetnog mesa, nemojte ga bockati vilicom, niti „šetati“ po tavi – uz malo strpljenja steak će odraditi svoje bez previše intervencije. Pitate li se koji steak odabrati, strogih pravila nema – stvar je ukusa.

„Odabir ovisi o ukusu pojedinca, nema neke formule. Ako se žele komadi ,,čistog mesa“, onda preporučujemo da se uzme ramstek ili T-bone, a za malo prošaranije ići na Chicago ili ribeye“, kažu u Spare Ribsu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju