Da se u sklopu zagrebačkih sportskih centara dobro jede, nije tajna – a iznimke nema niti u Rudešu, gdje Spare Ribs Grill već godinama žari i pali velikodušnim porcijama roštilja, ali i odležanim komadima mesa. Nekadašnja Rudešanka danas je prostor gdje se neumorno odlazi na hedonističke utakmice, čak i u ova čudnovata vremena pod maskama, jer je kvadrata sasvim dovoljno za časni uzmak od drugih gostiju.

Visoki stropovi, pošteno razmaknuti stolovi, pregršt mjesta na terasama, ali i u sjenici, uz vatricu kamina, dopuštaju izolirano mjesto za sve koji se ne žele odreći finog komada mesa, gableca ili kakve kriške torte. Otvorena kuhinja i mirisi koji se šuljaju s užarenog ugljena do stolova najbolje otvaraju apetit – a upravo će vam apetita i najviše trebati u Spare Ribsu! Porcije su im za sportaše, a sportske su i cijene. Ono po čemu je taj rudeški kutak za štovatelje mesa, odležanih odrezaka i roštilja najpoznatiji ne treba dugo pogađati.

Nomen est omen, a sumnjamo da takva svinjska rebarca kakva se peku u Spare Ribsu možete probati negdje drugdje u Zagrebu. Dvije table (slasnije od čokolade) s deset, jedanaest, tucet… ma tko još broji, rebara dolaze s brdom ploški hrskavih, a sočnih krumpira i dva domaća umaka – osvježavajućim bijelim i mrvicu pikantnijim crvenim.

Na stranu to što su dovoljno velika da nahrane dvoje, ako ne i troje gladnih, karakteristična su po tome što nisu podlegla američkom trendu maskiranja mesa pod slojevima slatkasto-ljutkasto-kiselkastih ljepljivih glazura pa su idealna za ukuse koji traže finu aromu po dimu i domaći štih.

Kako možemo fino pripremiti rebarca kod kuće pitali smo majstora roštilja Slavena Fara koji nam je objasnio da je prvi korak u receptu kupiti dobar komad mesa, odnosno tražiti od mesara prsne vrške.

„Kako bi se dobio takav komad mesa treba od rebra s potrbušinom odvojiti gornji dio i prerezati ga. Dobro je da mesa ne bude previše, odnosno da ga ostane između kostiju i u tankom gornjem sloju. Prilikom pripreme možete koristiti suhu ili vlažnu marinadu, ovisno o tome kako želite peći meso. Suha marinada je odlična za pripremu na roštilju, a vlažna je bolja opcija ako pečete meso u pećnici.

U vlažnu marinadu se stavljaju svježi sastojci poput luka, češnjaka i korijandra, koji jako dobro ide uz svinjetinu. Rebra najprije posolite i popaprite, a narezano povrće i začine zalijte vodom i dodajte malo ulja. Tekućine treba biti toliko da prekrije meso. Meso ostavite u marinadi preko noći ili do dva dana. Tako marinirano meso peče se na 140 do 150 stupnjeva Celzija, ovisno o debljini, ali možete računati na to da za kilogram mesa treba sat vremena.

Za suhu marinadu osim soli i papra možete staviti što volite – primjerice luk i češnjak u granulama, crvene paprike, tucanu ljutu papriku ili chilli. Mješavina začina se utrlja u meso i može odmah na roštilj, ali ako imate vremena neka malo odstoji. Peče se na laganoj vatri oko pola sata, zavisno o debljini“, otkriva Slaven Far.

Osim roštilj-klasika, svinjskih rebarca i dnevnih gableca po niskim cijenama, Spare Ribs Grill ima i meso koje odležava najmanje 28 dana, kako bi ribeye i T-bone bili lagano orašasti i meki kao duša. Popularan je i bodež, efektno posluženo jelo na kojem svatko može pronaći nešto za sebe – od bifteka do piletine ili lungića.

Kako potvrđuje direktorica marketinga Štefica Vargek, u Spare Ribsu se neprestano osmišljava nešto novo, bez obzira na teška vremena, a neke od novosti na jelovniku su burgeri te novi načini pripreme bifteka.

Spare Ribs Burger i Cheeseburger posebni su po umaku koji se ne kupuje nego radi od početka, a neke od tajne slasti uključuju i kvalitetno meso, dimljenu slaninu i uvježbanu ruku kuhara.

Bifteci dolaze u dvije varijante – na šumarski s kroketima ili s tartufima, posluženi s valjušcima. Ljubitelji vina neće ostati žedni, a među zanimljivijim etiketama ističe se Biretov Grk. Pozornost privlači i sjajna ponuda deserata koji friško stižu iz slastičarnice Grand Marnier na Trešnjevci, pa ostavite mjesta za kakvu finu krišku torte i čašu muškata. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju