French onion pasta odnosno tjestenina nadahnuta francuskom juhom od luka iznimno je popularna na društvenim mrežama u posljednje vrijeme.

Riječ je o pravom zimskom receptu bogatog okusa i kremaste teksture koji se priprema od vrlo jednostavnih i svakodnevnih namirnica poput luka, gljiva, bijelog vina i ponekog začina.

Da bi si dodatno olakšali posao i skratili vrijeme pripreme, tjesteninu skuhajte zajedno s ostalim namirnicama u jednom loncu ili široj tavi.

Iako možete koristiti bilo koju vrstu tjestenine, najbolji okus imat će ako upotrijebite neke manje vrste poput orecchiette.

Sastojci za tjesteninu s lukom i gljivama:

  • 500 ml mesnog temeljca
  • 500 ml vode
  • 340 g sušene tjestenine
  • 225 g šampinjona
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 65 ml maslinova ulja
  • 3 luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 žlice bijelog brašna
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica voćnog ocata
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • sol i papar po želji

Priprema tjestenine s lukom i gljivama:

  1. Zagrijte ulje i maslac u loncu. Dodajte luk nasjeckan na trakice s prstohvatom soli i pirjajte na umjerenoj temperaturi uz često miješanje oko pola sata, odnosno dok se luk ne karamelizira.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak, gljive i timijan. Sve zajedno pirjajte oko tri do četiri minute dok gljive ne omekšaju.
  3. Deglazirajte tavu s vinom, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte i kuhajte oko dvije do tri minute dok se umak ne zgusne.
  4. Ulijte mesni temeljac i vodu. Kada tekućina zavrije dodajte tjesteninu i kuhajte sve zajedno oko deset minuta dok ne postane al dente. Začinite sa solju, paprom i nešto voćnog octa.
  5. Poslužite toplo! Dobar tek!

Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće Čokoladni Pot de Crème Francuska juha od luka Croque Monsieur +20 Croque Monsieur

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju