French onion pasta odnosno tjestenina nadahnuta francuskom juhom od luka iznimno je popularna na društvenim mrežama u posljednje vrijeme.
Riječ je o pravom zimskom receptu bogatog okusa i kremaste teksture koji se priprema od vrlo jednostavnih i svakodnevnih namirnica poput luka, gljiva, bijelog vina i ponekog začina.
Da bi si dodatno olakšali posao i skratili vrijeme pripreme, tjesteninu skuhajte zajedno s ostalim namirnicama u jednom loncu ili široj tavi.
Iako možete koristiti bilo koju vrstu tjestenine, najbolji okus imat će ako upotrijebite neke manje vrste poput orecchiette.
Sastojci za tjesteninu s lukom i gljivama:
- 500 ml mesnog temeljca
- 500 ml vode
- 340 g sušene tjestenine
- 225 g šampinjona
- 125 ml suhog bijelog vina
- 65 ml maslinova ulja
- 3 luka
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice bijelog brašna
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica voćnog ocata
- 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
- sol i papar po želji
Priprema tjestenine s lukom i gljivama:
- Zagrijte ulje i maslac u loncu. Dodajte luk nasjeckan na trakice s prstohvatom soli i pirjajte na umjerenoj temperaturi uz često miješanje oko pola sata, odnosno dok se luk ne karamelizira.
- Dodajte nasjeckani češnjak, gljive i timijan. Sve zajedno pirjajte oko tri do četiri minute dok gljive ne omekšaju.
- Deglazirajte tavu s vinom, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte i kuhajte oko dvije do tri minute dok se umak ne zgusne.
- Ulijte mesni temeljac i vodu. Kada tekućina zavrije dodajte tjesteninu i kuhajte sve zajedno oko deset minuta dok ne postane al dente. Začinite sa solju, paprom i nešto voćnog octa.
- Poslužite toplo! Dobar tek!
Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće +20