French onion pasta odnosno tjestenina nadahnuta francuskom juhom od luka iznimno je popularna na društvenim mrežama u posljednje vrijeme.

Riječ je o pravom zimskom receptu bogatog okusa i kremaste teksture koji se priprema od vrlo jednostavnih i svakodnevnih namirnica poput luka, gljiva, bijelog vina i ponekog začina.

Da bi si dodatno olakšali posao i skratili vrijeme pripreme, tjesteninu skuhajte zajedno s ostalim namirnicama u jednom loncu ili široj tavi.

Iako možete koristiti bilo koju vrstu tjestenine, najbolji okus imat će ako upotrijebite neke manje vrste poput orecchiette.

Sastojci za tjesteninu s lukom i gljivama:

  • 500 ml mesnog temeljca
  • 500 ml vode
  • 340 g sušene tjestenine
  • 225 g šampinjona
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 65 ml maslinova ulja
  • 3 luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 žlice bijelog brašna
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica voćnog ocata
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • sol i papar po želji

Priprema tjestenine s lukom i gljivama:

  1. Zagrijte ulje i maslac u loncu. Dodajte luk nasjeckan na trakice s prstohvatom soli i pirjajte na umjerenoj temperaturi uz često miješanje oko pola sata, odnosno dok se luk ne karamelizira.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak, gljive i timijan. Sve zajedno pirjajte oko tri do četiri minute dok gljive ne omekšaju.
  3. Deglazirajte tavu s vinom, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte i kuhajte oko dvije do tri minute dok se umak ne zgusne.
  4. Ulijte mesni temeljac i vodu. Kada tekućina zavrije dodajte tjesteninu i kuhajte sve zajedno oko deset minuta dok ne postane al dente. Začinite sa solju, paprom i nešto voćnog octa.
  5. Poslužite toplo! Dobar tek!
U trendu Restoran "Hvala" je njihova valuta Kakav bezobrazluk! Zemlja u kojoj je ostavljanje napojnice konobarima u kafićima i restoranima - uvreda Kotleti s roštilja Tjedni jelovnik Mislit ćete da je blagdan svaki dan: 7 prefinih jela za ovaj tjedan koja će se svima svidjeti Plaža Sakarun - 1 Sakarun Hrvatski Havaji: Duga pješčana plaža koja je proglašena jednom od najljepših na svijetu

Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće Čokoladni Pot de Crème Francuska juha od luka Croque Monsieur +20 Croque Monsieur