Foccacia je tanka pogača, obogaćena maslinovim uljem, krupnom solju, rajčicama, maslinama ili ružmarinom. Svaka talijanska regija ima svoju varijantu.
Često se na ovu pogaču dodaju i razni sirevi, a postoji i slatka varijanta s medom, grožđem, šećerom i koricom naranče. Pravi je izbor za gastro kreativce koji vole eksperimentirati jer ukusno tijesno prihvaća svaki dodatak koji stavite na njega.
Povijest piše da je foccacia nastala još u starom Rimu. „Focacius“ na latinskom znači „ognjište“, na kojem se iznad vatre pekao tanki kruh, a stari su Rimljani taj kruh lomili rukama i umakali u mješavinu vrele vode i maslinovog ulja.
Mi ovoga puta donosimo recept za foccaciu sa zaboravljenom namirnicom – zdravom koprivom koja je savršen proljetni izbor za sve one koji vole eksperimentirati. Mladi listovi i vrhovi koprive su jako ukusni i hranjivi, a okusom podsjećaju na špinat. Mekano tijesto uz dodatak koprive i sireva, čini kombinaciju kojoj malo tko može odoljeti.
Sastojci za Foccaciu s koprivom i parmezanom:
Za tijesto:
- 550 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 350 ml tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Dodatno:
- 100 g koprive
- Češnjak
- 100 g parmezana
- Nekoliko kuglica mozzarelle
- Krupna sol
- Maslinovo ulje za premaz
Priprema Foccacie s koprivom i parmezanom:
- Razmrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i prelijte s 150 ml tople vode. Ostavite sa strane oko 10 minuta.
- Dok kvasac bubri, pripremite brašno i sol.
- Brašnu dodajte kvasac, ostatak vode i 2 žlice maslinovog ulja.
- Mijesite tijesto najmanje 10 minuta pa ga pokrijte folijom i stavite na toplo kako bi se udvostručilo.
- Dok se tijesto diže, pripremite koprive.
- Na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak pa dodajte nasjeckane listove mlade koprive. Ostavite ih da se ohlade.
- Tijesto prebacite na pleh i rukama raširite na veličinu pleha. Obilno premažite maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta.
- Foccaciu posipajte krupnom solju i parmezanom.
- Prstima napravite udubine. Po tri u jednom redu.
- U svaku udubinu stavite malo koprive i jednu kuglicu mozzarelle.
- Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Neka foccacia odmara dok se pećnica grije.
- Pecite oko 20 minuta.
Dobar tek!
Najlakši recept za pravu focacciu zbog koje ćete se osjećati kao u Italiji