Nedavno je stigla vijest o prvom restoranu u Hrvatskoj koji je odlučio vratiti Michelinovu zvjezdicu, a iako je taj slučaj kod nas presedan, u svijetu je takva praksa nije rijetkost. Gastronomski Oscar san je mnogih chefova i vlasnika restorana, potvrda da su uspjeli na visokoj razini, ali zvjezdice su nekima donijele više problema nego uspjeha.

Slavni chefovi

Primjerice, slavni chef Marco Pierre White sa svoje 33 godine bio jedan od najmlađih chefova s čak tri Michelinove zvjezdice, no povijest će ga pamtiti i po radikalnoj odluci. Naime Pierre White priznanja je vratio i kasnije izjavio kako Michelin nema vrijednost jer priznanje dodjeljuju ljudi koji imaju manje znanja od njega.

Belgijski chef Frederick Dhooge prije deset godina je učinio je istu stvar, kako bi mogao kuhati ono što poželi, čak i banalnu hranu poput pržene piletine, a da pritom ne bude na meti kritika. Chefica Karen Keygnaert, navela je slične razloge kada se odrekla svoje Michelinove zvjezdice 2017. godine, napomenuvši kako priznanje sa sobom donosi cijeli cirkus, pompu koja je u međuvremenu zastarjela.

Draga di Lovrana

O tome kako je Michelinova zvjezdica utjecala na poslovanje u Dragi di Lovrani porazgovarali smo s vlasnicom Kelli Nikolac, koja kaže da je priznanje svakako donijelo veću vidljivost restoranu 2019. godine.  Obzirom na to da je Michelin tada bio još relativno nova stvar te su svi htjeli čim prije isprobati kako je to večerati u restoranu s prestižnom titulom - potreba za reklamom nije bilo jer se restoran punio sam.

"Nakon inicijalne popularnosti i uspjeha nekoliko je faktora utjecalo na smanjeni priljev gostiju. Osim što je covid prilično reducirao broj gostiju dvije godine zaredom, porast cijena koji je aktualan zadnjih godina učinio je kvalitetne namirnice preskupima te je logično moralo doći do rasta cijena u ionako preskupim fine dining restoranima.

Babine fritule Hrana i piće Recept chefa Melkiora Bašića: Savršeno meke i sočne babine fritule čiji okus znate iz djetinjstva

Kad uz sve dodamo odljev kvalitetnog kadra s hrvatskog tržišta dolazimo do jako loše računice za hrvatsku gastronomiju a ponajviše za restorane koji su pod povećalom zbog svog statusa. Osim svih navedenih razloga postalo je zamorno održavati fine dining standard i robovati formi kakav Michelin restoran u Hrvatskoj mora biti. Iako je u svijetu sasvim normalno da zvjezdice osvajaju i street food lokali kao i zabačene trattorie u Hrvatskoj se neizostavno očekivalo da svi restorani budu bez iznimke ukalupljeni u visoku fine dining formu“, kaže Kelli Nikolac i dodaje:

"Kako Draga di Lovrana nije izvorno niti zamišljen kao fine dining restoran već kvalitetan restoran dostupan svima, bez obzira na dress code smatrali smo da zaokret u smjeru kojeg želimo mora biti potpun te se logično nametnula misao da Michelin zvjezdicu ne želimo imati te se želimo orijentirati na ponudu i pristup kakav mi želimo, bez tuđih očekivanja“.

Planovi za budućnost 

S novim chefom Harijem Benićem, Draga di Lovrana otvara novo gastronomsko poglavlje u kojem će zadržati naglasak na izvrsnim namirnicama, osobito ribi koja dolazi s vlastitih brodova, ali u ležernijem ugođaju i jednostavnijoj formi. Kako navode, vraćaju se na izvorne ideje kakve su osmisliti 2005.godine, a goste očekuje i svježe preuređeni  interijer. 

Kad je otvorio restoran jedva je krpao kraj s krajem, a danas je najbolji chef na svijetu Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 4 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 2 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 1 +0 Dabiz Muñoz iz restorana DiverXO je najbolji chef na svijetu za 2023. godinu - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju