Proučavanje i poznavanje autohtonih, tradicionalnih receptura vrlo je bitno za kreiranje istih, ali i novih jela sa štihom tradicije. Osim hrane, proizvodnja vina i ostalih alkoholnih i bezalkoholnih pića naslonjenih na tradiciju omogućava ugostiteljima da stvore privlačne gastronomske ponude, što je i temeljni cilj turističkog ugostiteljstva.
Na ovakav način se sljubljuje kultura stola i nove tehnologije koje omogućuju razvoj eno gastronomije, što privlači turiste koji žele iskusiti lokalnu kuhinju i pića. Isto tako pojedine namirnice i proizvodi mogu biti savršeno upareni s već poznatim visoko kvalitetnim svjetskim namirnicama, te mogu biti vrlo interesantni i privlačni stranim turistima. Na taj način sama ponuda namirnica i proizvoda može postati i dio gastronomije i van same regije za koju je tradicionalno vezana. Navedena tematika se izučava na kolegijima Regionalne hrvatske kuhinje i Turistička atrakcijska osnova.
Jelovnici chefa Tomice Đukića na studijima Turizma i Enogastronomije u Požegi (Foto: PR)
Kao primjer smo uzeli dva prekasna vina fakultetskog spin off poduzeća Vinum Academicum - Chardonnay – izbornu berbu prosušenih bobica i graševinu - ledeno vino iz 2011. godine. Akademska vina Zlatne doline su proizvedena u nastavnoj bazi Fakulteta ruralnog razvoja u Požegi koji djeluje u okviru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostorije za smještaj poljoprivredne mehanizacije i priključaka, gnojiva, pesticida, učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane.
Površine vinograda se nalaze na južnim obroncima Papuka kraj sela Podgorje u kutjevačkom vinogorju, a prodavaonica u Cehovskoj 1, Požega. Dvadesetogodišnja tradicija proizvodnje vina stvara i ostala vrhunska vina koja nastaju pod budnim okom znanstvenika i studenata (muškat žuti, pinot sivi, pinot bijeli, melot, cabernet sauvignon, syrah, pinot crni).
Jelovnici chefa Tomice Đukića na studijima Turizma i Enogastronomije u Požegi (Foto: PR)
Vina smo implementirali s namirnicama koje su vezane uz slavonsko podneblje iz kojeg dolaze, ali isto tako smo sljubili s namirnicama koje nisu usko vezane uz našu regiju. Takve kombinacije mogu biti zanimljive stranim turistima prilikom odabira proizvoda koje bi i dalje rado kupovali i nakon samog posjeta određenoj regiji. Recepte je odabrao nastavnik i chef Vatrenih - Tomica Đukić (Gourmet sendvič s Tete de Moine i Roquefort sirom i uljem lješnjaka, mikro salaticom i poširanom kruškom u graševini (graševina, ledena berba, Vinum Academicum 2011) i Foie grais iz tavice, Chardonnay & Cognac sauce, sotirane jablanovače s paprom, basmati riža s čipsom od crvenog luka, tostiranom tikvicom i vlascem (Chardonnay izborna berba prosušenih bobica, Vinum Academicum 2011).
Jelovnici chefa Tomice Đukića na studijima Turizma i Enogastronomije u Požegi (Foto: PR)
Recepte možete pronaći na linku.
U slast!