• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Okusi Baščaršije: Novi kiosk pred kojim se stvaraju gužve na zagrebačkoj tržnici

Jedan od najboljih bureka u Zagrebu jede se na tržnici Utrina, gdje se nedavno otvorio Pita Cut kiosk sa sarajevskim specijalitetima...

Nika Borovac 21.07.2021 10:14 komentari
viber Created with Sketch.
Pita Cut - 2
Pita Cut - 2 (Foto:Pita Cut)

Galerija Pita Cut - 1 2 Pita Cut - 4 2 Pita Cut - 3 2 Pita Cut - 2 2

U trendu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Sendvič U obliku je tajna Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

Koliko kilometara vrijedi prijeći zbog ljubavi? One prave, naravno. Ljubav prema finom bosanskom bureku ne pita. Kad proradi nostalgija, onima koji su doista zaljubljeni nije problem spakirati se na izlet i potegnuti do Brčkog, ma do Sarajeva ako treba – samo radi bureka.

Pripremiti se na to da će se nakon takvog gastroturizma (pristojno rečeno) vratiti kući s kojom novom, mekom uspomenom oko trbuha, pa i bušiti novu rupicu na remenu. Onima kojima je burek zbilja merak takve ekshibicije vrijede zbog svakog zagriza u zapečeno tijesto.

Tijesto što najprije lagano zakrcka, kao da želi nešto reći pa ostavi pod jezikom energični, zapečeni okus. Koji tren kasnije razblaži ga slast file što se razlije po ustima poput kakve sočne ljetne breskve pa zabocka lukavim paprom, provocirajući na novi zalogaj u opojno, brižno usitnjeno meso. Senzacija! I bez obzira na to koliko je sretnih putnika odlazilo iz Bosne s obećanjem da će se vratiti tim burecima, sirnicama, zeljanicama, krumpirušama…. kod nas nikako da se, onako zapravo, uveze i zaživi ta čarolija.

U Zagrebu su se mjesta na kojima se mogu pojesti bosanske pite i bureci u posljednje vrijeme ipak počela sramežljivo pojavljivati, a po najnoviji okus Baščaršije ide se na tržnicu Utrina. Prije otprilike mjesec dana ondje je osvanuo kiosk s pitama i kolačima po sarajevskoj recepturi, a sudeći prema gužvama, u Pita Cutu itekako znaju što rade. U redu se zna čekati i deset, dvadeset, pa i više minuta za vruće bureke i pite što neumorno izlaze iz peke. Neki pak čekaju baklave i druge slatkiše.

Dok se marljive ruke u kiosku utrkuju s vremenom, živo je i s druge strane pulta – osobito kad netko odnese čitav burek kojeg tuđe gladne oči budno prate u redu, još otkako se počeo pušiti. No život je borba, a za prave stvari vrijedi čekati.

„Barem ne trebam više preko granice“, smije se jedan kušač, a drugi punih usta dodaje da je baš takvog okusa bio burek kakvog se sjeća dok je bio dječak. Kada je baka razvijala goleme jufke, sve dok ne bi postale toliko prozirne da se ukažu nabori na površini drvenog stola. Pa onda najbolji dio, metamorfoza u pečenu divotu zbog koje su kasnije gorili prsti i jezik.

„Meni sigurno najbolji u Zagrebu, svaka im čast!“ kaže masnih prstiju nostalgičar.

Bez previše kompliciranja dočekali smo sirnicu i šareni burek. Tko ne zna, takav se burek šareni od krumpira brižno narezanog u kockice, ni tvrde ni previše meke, što se tako fino slažu s mesom. Zamirisao je na neka sretna vremena, sarajevske uspomene i onako vruć napravio da zaboravimo na sve ostalo. Mogli bismo ga jesti i siti, onako, umjesto deserta.

Osim same recepture, neki od razloga zbog kojih je to što rade u Pita Cutu tako dobro jesu kvalitetni sastojci i iskustvo. Omjeri file i tijesta su baš kako treba. Ako baš moramo tražiti zamjerku, dodali bismo pinkicu soli sirnici, ali svakome prema ukusu.

Obećali smo sami sebi da ćemo se vratiti i probati hvaljene buredžike s preljevom od vrhnja i češnjaka, kao i tikvenicu. Ne smijemo zaboraviti ni klasični burek, a vidiš, imaju i sjeckani. Koga briga za pločice na trbuhu, naći ćemo neku plažu na kojoj nema ljudi.

Ne smije se zaboraviti, u Pita Cutu imaju i slatko: baklavu, hurmašice, tufahije, tulumbe – pa i tres leches za one koji vole sočne kolače, ali im agda nije po ćeifu.

Cijene nisu bagatelne, ali uštedjet ćemo na gorivu do Baščaršije 😊; kreću se od 65 do 89 kuna po kilogramu pita, a kolači su od 15 do 17 kuna. 

  • #gdje sjesti
  • #pita cut
  • #Burek
  • #pita
  • #baklava
  • #Zagreb
  • #Sarajevo
  • #bašćaršija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Tamo gdje Sunce zalazi dulje: Šarmantna kućica koja će vas ugostiti najtoplijim slavonskim gostoprimstvom
Kod Broda
Tamo gdje Sunce zalazi dulje: Šarmantna kućica koja će vas ugostiti najtoplijim slavonskim gostoprimstvom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama i špinatom
Jednostavno
Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama u jednoj posudi
Istarska veganska kuharica Sanja Bilas
Ima neka Opasna veza
Večera koja dokazuje da se istarski specijaliteti mogu napraviti i bez mesa, ribe, jaja i sira
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napetost na istoku Europe: Poljska zatvorila aerodrome i podigla avione u zrak
stanje visoke pripravnosti
Napetost na istoku Europe: Poljska zatvorila aerodrome i dignula avione
Popularni trgovački centar uvodi naplatu parkinga, kupci šokirani: "Za što 48 eura? Samo sam se okrenula"
što učiniti?
Popularni trgovački centar uvodi naplatu parkinga, kupci šokirani: "Za što 48 eura? Samo sam se okrenula"
Nakon godinu i pol RSF zauzeo prekretnu točku u Sudanu: UN prijavio masovna ubojstva
Polje smrti
FOTO Zauzeli grad i krenuli u pokolj: Ubili 2500 civila, krvave ulice vide se i na satelitskim snimkama
show
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Zaručili su se Sanja Cukon i Sead Bojić
čestitamo!
Kakva divna vijest! Zaručio se par koji se upoznao u MasterChefu
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Nitko ne govori o ovome: Skriveni simptom menopauze koji muči više od 90 % žena!
Liječnici ga podcjenjuju
Nitko ne govori o ovome: Skriveni simptom menopauze koji muči više od 90 % žena!
zabava
Vratio se iz Njemačke i sad traži ženu, a njegov je upit nasmijao društvene mreže
Ljubavna saga
Vratio se iz Njemačke i sad traži ženu, a njegov je upit nasmijao društvene mreže
Ovaj video iz aviona izazvao je mučninu kod tisuća – pogledajte zašto
Bolje ne!
Ovaj video iz aviona izazvao je mučninu kod tisuća – pogledajte zašto
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
Urnebesno
Ako mislite da je ovo krumpir, grdo se varate, no nasmijalo je društvene mreže
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Izazov na koji Amerikanci nemaju odgovor: Kinezi i Rusi vode "seksualni rat" protiv SAD-a
Oni ne rade takve stvari
Izazov na koji Amerikanci nemaju odgovor: Kinezi i Rusi vode "seksualni rat" protiv SAD-a
sport
Dinamov pohod na Ligu prvaka dobio težak udarac: Stigle su loše vijesti iz Norveške
Propale kalkulacije
Dinamov pohod na Ligu prvaka dobio težak udarac: Stigle su loše vijesti iz Norveške
VIDEO Kradljivac u Londonu nije znao na koga je naletio: Ivan Skoko ga “složio” u trenu
Hrvatski borac
VIDEO Kradljivac u Londonu nije znao na koga je naletio: Ivan ga "složio" u trenu
Caroline Wozniacki žestoko se obrušila na stručnog komentatora
Digla se prašina
"Ti si klaun! Maltretiraš me već 20 godina": Teniski svijet bruji o brutalnom odgovoru zvijezde
tv
U dobru i zlu: Kada će se saznati tko je otac djeteta?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Kada će se saznati tko je otac djeteta?
U dobru i zlu: Ostao je iznenađen - čeka ga patnja još neko vrijeme
U DOBRU I ZLU
Ostao je iznenađen - čeka ga patnja još neko vrijeme
MasterChef: Tatjana zabrinula ostale kandidate! "Oprao ju je..."
STRESNO
Tatjana zabrinula ostale kandidate! "Oprao ju je..."
putovanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
lifestyle
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Neobrijana Julia Roberts na premijeri filma Notting Hill 1999.
I DANAS SE PAMTI
Trenutak u kojem je Julia Roberts ignorirala britvicu i podsjetila svijet kako izgleda stvarna žena
sve
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Robert preporučuje

    Gdje jesti u Sarajevu? Mjesta s najboljim ćevapima, burecima i baklavama u gradu

  • Duvanjski burek Hrana i piće
    Meso, sir, krumpir...

    Kamo na pite i bureke u Zagrebu? 5 mjesta na kojima možete omastiti brk

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close