Na stranu rasprave o tome što je burek, a što pita – ono u čemu se možemo složiti jesu mjesta gdje možemo pojesti hrskave i sočne zalogaje s finim nadjevom koji mirišu bolje od parfema. U potrazi za takvim lokacijama otvorili smo oči i uši, pa i zavirili na Google recenzije kako bismo se dodatno uvjerili u glas naroda... 

Vrući burek Mira

Burek na trešnjevačkom placu s vremenom je postao institucija. Godinama stoji na istom mjestu, a nedavno se mali prostor preuredio – što ne čudi s obzirom na redove koji godinama ne jenjavaju. Tepsije vrućih pita s mesom, sirom, krumpirom i jabukama izlaze iz kuhinje na pult i nestaju kako su i došle. Cijene pita su od 1,99 do 2,12 eura. Prema recenzijama na Googleu imaju visoku ocjenu – 4,8.

"Najbolji burek koji sam ikad probao na prostoru bivše Jugoslavije. Istina, mjesto izgleda kao limenka, ali ne dopustite da vas izgled zavara. Probajte ih sve: sir, meso, krumpir i jabuka, svi su super!" piše jedan od recenzenata, M. Škoić.

Marinero

Restoran i konoba Marinero na Malešnici također je jedno od mjesta na kojemu možete pojesti fini burek, ali se prethodno trebate najaviti. Nakon što je nekoliko puta mijenjao adresu, Marinero se udomaćio u prostorima hotela Delminivm. Ime hotela starorimski je naziv za današnji Tomislavgrad (Duvno) pa ne čudi što je upravo duvanjska pita specijalitet kuće. Sudeći prema pismenim i usmenim recenzijama, pite ispod sača itekako su vrijedne pozornosti.

Osim duvanjske pite hit su i zeljanice, sirnice i krumpiruše, kao i jela ispod peke. Marinero su na Googleovim recenzijama ocijenili s 4,5.

 

 

Burek na Dolcu

Kada pitate ljude koji žive u Zagrebu gdje je najbolji burek, mnogi će vas usmjeriti prema Dolcu. Sočan i hrskav trokut ondje ćete dobiti narezan na komade, a ako želite, uz sirnicu možete dobiti i šećer. Da, dobro ste pročitali. Iako takvo nešto mnogi nikada ne bi probali, drugima je pak upravo ta kombinacija bolja od kolača.

"Ovo je vrlo zasitan obrok, a za 2,25 eura po tanjuru to je odlična vrijednost. Verzije s mesom i sirom jako su ukusne i masne“, recenzija je For Peena, a Oğul Tan Atak piše:

"Kao Turčinu, jako mi se sviđa börek, ali ovaj mu nije toliko sličan načinom rezanja i sastojcima. Probali smo i onaj od jabuke, koji je odličan! Sviđa mi se okus i stvarno je jeftino."

Burek na Dolcu ima ocjenu 4,4 na Googleovim recenzijama.

 

 

Pita Cut

Kada se na tržnici Utrina otvorio Pita Cut, izazvao je pravu senzaciju. Nakon što se pročulo o okusu Baščaršije u Zagrebu, stvorili su se golemi redovi, a ispred kioska se čekalo i po pola sata za sirnicu, šareni burek, buredžike s preljevom od vrhnja i češnjaka, kao i tikvenicu, bez obzira na cijene koje nisu bagatelne. Nažalost, okus se s vremenom promijenio, a iako mnogi kažu da Pita Cut nije ono što je bio u početku, i dalje ondje možete pojesti fine pite. Osim u Utrinama, možete ih naći i iza Trešnjevačkog placa.

Pita Cut Utrine na Googleovim recenzijama ima ocjenu 3,8, a na Trešnjevci 4,2. I dok neki tvrde da su pite za prste polizati, drugi im zamjeraju na visokim cijenama. Je li 12, 61 eura previše za kilogram  bureka, najbolje je da procijenite sami.

Merak

Merak pite možete probati u Tratinskoj ulici, nedaleko od  Cibone i Trešnjevačkog  placa, a u ponudi  imaju burek, šareni burek, sirnicu, zeljanicu, krumpirušu po cijenama od 9,96 do 12,60 eura po kilogramu.

"Nevjerojatna kvaliteta i usluga. Jedno od rijetkih mjesta u Zagrebu gdje se burek i pite rade na bosanski, pred vama. Osim toga, ćevapi i sudžuk su na vrhunskoj razini", piše D. Geber o Meraku koji na Googleu ima visokih 4,7. 

"Pita od ničega", slasna maslenica košta 3,32 eura, a kilogram buredžika 14,60 eura.

Okusi Orijenta: Kultna zagrebačka slastičarnica otvara vrata u Novom Zagrebu uz četiri nova kolača Orijent u Novom Zagrebu - 13 Orijent u Novom Zagrebu - 12 Orijent u Novom Zagrebu - 11 +9 Orijent u Novom Zagrebu - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju