Ova simpatična obitelj, koja se bavi i proizvodnjom stočne hrane, brine o tisuću junadi koja kod njih provede oko godinu dana.

‘’U prosjeku imamo oko 800 junaca i 200 junica.’’, bio je precizan naš domaćin Josip kojeg smo zatekli u štali kako provjerava je li sve u redu, te treba li što njegovom blagu.

Obitelj Paček uzgajaju belgijsko plavo, krupnu pasminu goveda s vrlo izraženim mišićima te, odnedavno i simentalsko govedo poznato po visokom udjelu kvalitetnog mesa.

Junad obitelji Paček Junad obitelji Paček (Foto: Nova Studio)

‘’Brinemo o njima i tovimo ih oko godinu dana, a onda idu dalje’’, kaže nam Josip čija se obitelj bavi uzgojem goveda od 80-ih godina prošlog stoljeća od kad se njegov djed počeo baviti stočarstvom. Obiteljski posao nastavio je njegov otac, a sada ga polako preuzimaju on i njegove dvije sestre. Svi su fakultetski obrazovani, no odlučili su ostati u Hrvatskoj i nastaviti ono što su njihovi stari započeli.

‘’To volim čuti kada obitelj ‘’zagrize’’ u jedan projekt zajedno. To mora dati kvalitetu.’’, komentirao je naš poznati chef David Skoko.

David Skoko na farmi obitelji Paček David Skoko na farmi obitelji Paček (Foto: Nova Studio)

‘’Kvaliteta nam je na prvom mjestu. Uspijemo prodati svu junad i sve ide u hrvatsku proizvodnju.’’, dodao je Josip Paček. U ovo doba nam je svima više nego ikad postalo od velike važnosti jesti provjereno i domaće pa nas je razveselila činjenica da se meso njegove junadi može naći i na policama Lidla.

U ugodnom seoskom okruženju njihove obiteljske kuće David Skoko odlučio je pripremiti domaći ramstek, ali na malo neuobičajen način za naše krajeve.

Juneći ramstek sa žara Juneći ramstek sa žara (Foto: Nova Studio)

RECEPT - Juneći ramstek sa žara s grilanim tikvicama, porilukom i češnjakom i salatom od cherry rajčica, matovilca i mladog luka

Sastojci:

2 juneća ramsteka od 400g
Začini za dry rub:
2 žlice paprike
2žlice mljevenog crnog papra
2 žličice mljevenog chillija
2 žlice krupne soli
2 žličice smeđeg šećera
5 grančica svježeg timijana
Pola žličice češnjaka u prahu

Za prilog:

2 tikvice
2 poriluka
2 glavice češnjaka
250g cherry rajčica
200g matovilca
1 stručak mladog luka
1dcl maslinovog ulja
1 limun
2 stabljike svježeg bosiljka
Chiabata ili domaći ili seljački kruh iz Lidlove domaće craft pekare

Priprema:

1. U zdjelici pripremite mješavinu za dry rub. U zdjelicu stavite sve suhe začine i dobro ih promiješajte.

2. Ramsteke dobro osušite kuhinjskim ručnikom kako bi izvukli sav višak vlage pa na njega stavite dobru količinu suhih začina i par grančica timijana pa dobro sve utrljajte u meso. Koliko suhe marinade trebate staviti na meso pogledajte u videu. Potom ramstek zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite tako najmanje pola sata kako bi se meso aromatiziralo i dovelo do sobne temperature prije pečenje.

3. Za to vrijeme pripremite vatru i povrće za roštilj. Tikvice narežite na ploške, poriluk na uzdužne polovice, glavice češnjaka na pola. Povrće nauljite maslinovim uljem i spremno je za roštilj.

4. Prije nego što stavite meso na roštilj malo ga poprskajte maslinovim uljem. Pecite oko dvije do 3 minute sa svake strane (ovisno o debljini mesa) minute sa svake strane za medium rare odrezak.

5. Napravite šarenu salatu od mladog luka, cherry rajčica i matovilca i začinite ju limunovim sokom i maslinovim uljem. Posolite i popaprite.

6. Meso nakon pečenja pustite nekoliko minuta da se odmori, a zatim ga narežite na tanke trakice i posolite krupnom solju.

7. Uz to poslužite povrće s grilla, šarenu salatu od matovilca, mladog luka i cherry rajčica te seljački kruh ili drugi domaći craft kruh iz Lidlove pekare. Dobar tek!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju