• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #lubenica

Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

Dok prže ljetne vrućine, najbolje su osvježenje lubenica i dinja, a neki će reći i hladne bucmaste borovnice, koje ne možemo prestati jesti poput neke grickalice. S Davidom Skokom otišli smo u berbu domaćih borovnica kojih se nismo mogli zasititi, ali i naučili kako laganim udaranjem po lubenici uvijek i bilo gdje možemo izabrati najslađu.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.07.2021 14:46 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada 7 U skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador 7 ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća 7 Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu 7

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Ciel Dubai Marina - 2 Kroz ušicu igle Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren

 ''Ljeti jedem najviše voća, a danas sam odlučio samo okruglo pa ćemo krenuti od najmanjeg'', rekao je poznati chef David Skoko i krenuo s nama do nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada u jeku berbe tog omiljenog bobičastog voća.

Tamo nas je dočekao Leon Prelogović, tehnolog tvrtke Eko Beri, koji je u tu priču ušao još na fakultetu kada su mu ponudili da sudjeluje u projektu.

''Trenutačno smo u nasadu borovnice od 10 hektara koji smo podignuli prije tri godine. Berba je u punoj snazi, taman smo završili s ranim sortama i prelazimo na kasne'', kaže nam Leon na mjestu gdje uzgajaju četiri sorte borovnica u periodu od sredine lipnja do sredine kolovoza. U projektu je, kaže, od samih početaka pa sve do sadašnje prve ozbiljnije berbe. Od početka su i u sustavu Global Gapa.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''To je inače certifikat koji nam omogućuje da imamo i sljedivost proizvoda te da proizvod koji stavljamo na tržište bude ispravan i siguran. Isto tako, to je i jedan od kriterija prema kojem svoj proizvod možemo u svježem stanju prodavati Lidlu'', objasnio je Leon Global Gap, koji nama kao potrošačima jamči porijeklo, sigurnost, kvalitetu, higijenu i primijenjenu količinu zaštitnih sredstava.


''Borovnica je višegodišnja kultura i nasad traje i do 15 godina, raste do određene veličine i širine i tu staje. Događa se puna zrelost i tu grmovi dočekuju 4 do 6 kg borovnice'', kaže Leon i napominje da su oni tek u početku uzgoja tih superbobica, koje se od ostalog bobičastog voća najviše razlikuju po otpornosti.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''Za razliku od jagode mnogo je otpornija na oštećenja i slično. Nakon što je uberemo, možemo je ohladiti, prepakirati i onda idući dan ili za dva dana iznijeti na tržište'', kaže Leon o supervoću bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima, a kad se ohladi, predstavlja idealnu ljetnu grickalicu.

David Skoko odlučio je i riješiti nedoumicu koja ga muči cijeli život – kako izabrati najbolju, najslađu lubenicu u gomili njih, a da nije prerezana. Zbog toga smo potegli do Cerne u Slavoniji, gdje nam je iskusni poljoprivrednik Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu na polju, ali i u trgovini.

''Lubenici treba 45 dana nakon oplodnje do berbe, zametanja svog ploda i kada je zrela i spremna za berbu, a to možemo vidjeti prema peteljci koja je izduženija što je lubenica zrelija. Suhi listić na izlazu i sušenje brka loze ukazuju na spremnost lubenice za konzumaciju. Dio lubenice koji je na zemlji trebao bi biti žute boje, a šare na lubenici razlivene'', objasnio je Mirko Bošković ''simptome'' zrele lubenice na kojoj se u skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador i ako je od 8,5 do 9, lubenica ide prema Lidlu.

Iako su lubenice Mirka Boškovića koje ćete tamo pronaći već izabrane njegovim stručnim okom i provjerene slatkoće, pokazao nam je još jedan trik kojim ćemo u trgovini uspješno izabrati baš onu najslađu. U videu poslušajte kakav zvuk ima zrela, a kakav nezrela lubenica, a mi bismo samo dodali da kad je lupite, zrela lubenica zavibrira poput basa.

Razgovor nastavljamo na polju dinja, još jednog voća zbog kojeg jedva čekamo ljeto. Osim lubenica Mirko Bošković danas uzgaja još deset kultura, od mladog graška do kukuruza šećerca.

Poljoprivredom se intenzivnije počeo baviti prije osamnaest godina u vanjskoj i stakleničkoj proizvodnji kako bi poljoprivredna sezona trajala dulje i bila pogodnija za kupca, poljoprivrednika i njegove radnike. Danas je u njegovu poljoprivrednu proizvodnju uključena cijela obitelj, ona uža, ali i šira.

''Želja mi je uvijek bila da se ovom pričom ne bavim samo ja, već da se svi počnu baviti ovakvom proizvodnjom. Smatram da je to jedini izlaz koji može spojiti i proizvodno i trgovački, a i dokazali smo da može. Lidl je mom obiteljskom gospodarstvu velika uzdanica u cijeloj ovoj priči. Imaju svoje zahtjeve koje moramo ispoštovati prema kupcima i to je meni sasvim u redu'', kaže nam Mirko. Jedan je od tih zahtjeva i Global GAP, sljedivost proizvoda od polja do stola.

Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu (Foto: Nova Studio)

''Ova dinja ide na inspekciju, u bilo kojem trenutku, i tamo se analizira mikrobiološki, ali i na teške metale, nitrate, pesticide i druge nedopuštene spojeve. Ona mora biti potpuno ispravna jer inače ne može dospjeti na police Lidla.'' Dinja je malo drukčija od lubenice jer u trgovačke centre mora krenuti već poluzrela kako bi u dva-tri dana distribucije fermentirala i kupcu stigla baš onakva kakva treba biti. ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća, i to je uz intenzivan miris pokazatelj zrelosti dinje.

Od tog sočnog ljetnog okruglog voća David Skoko osmislio je recept za ljetnu pizzu koja osvježava, ali je možete jesti i bez grižnje savjesti.

Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu (Foto: Nova Studio)

RECEPT – PIZZA LUBENICA S DINJOM, BOROVNICAMA I GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

četvrtina lubenice
pola dinje
125 g borovnica
400 g grčkog jogurta
mješavina orašastog voća
med
cimet
tamna čokolada

Priprema:

1. Lubenicu narežite na šnite (poslužite ju s korom jer ju je tako lakše držati u ruci). Trokutiće stavite na veliki tanjur kako bi izgledala poput pizze.

2. U čvrsti ili grčki jogurt umiješajte žlicu meda i pola žličice cimeta.

Na svaki trokut lubenice stavite žlicu obogaćenog jogurta pa na njega dinju narezanu na komadiće i borovnice, mješavinu orašastih plodova i naribanu ili oguljenu tamnu čokoladu. Možete biti kreativni i koristiti namirnice po želji poput komadića nekog drugog voća, žitnih pahuljica ili kokosova brašna.

3. Pizzu lubenicu pojedite odmah ili je stavite još malo hladiti te je ne zaboravite pojesti rashlađenu kako bi svi sastojci ostali svježi i čvrsti.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #lubenica
  • #dinja
  • #borovnica
  • #david skoko
  • #lidl
  • #okusi zavičaja
  • #hrvatskih ruku djelo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Novi zakon EU-a otežat će skrivanje dohodaka i imovine
Novi zakon EU-a
Svima koji žive u Hrvatskoj od danas će biti teže skrivati važan podatak
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Tragedija u Slavonskom Brodu: Migranti stradali tijekom prelaska Save, ima poginulih
više ozlijeđenih
FOTO Užas na Savi: Tragedija je upravo postala još veća, porastao broj preminulih
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Ekskluzivno: kamere IN Magazina u splitskom domu Josipa i Jelene Ivančić koji slave 14 godina braka: ''Bože daj još ne 14 nego 54 godine braka još najmanje''
ekskluzivno!
Kamere IN Magazina u splitskom domu para koji se upoznao u nekadašnjem showu Nove TV!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
Važno!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
ne znaju kuda bi
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Vraća se kući
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
WOW!
Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
U dobru i zlu: Ni sama nije svjesna što je napravila – sad je u još većem problemu
U DOBRU I ZLU
Ni sama nije svjesna što je napravila – sad je u još većem problemu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Viktorija Rađa u bermudama i čizmama na petu
TOP IZDANJE
Viktorija Rađa u hlačama za kojima su svi ludi ove sezone, odlično stoje uz visoke čizme
sve
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom
Lidl donosi

Hrvatskih ruku djelo: Neobičan, a jednostavan desert Davida Skoke s jagodama u papru, skutom i kremastim karamelom

U jeku sezone jagoda posjetili smo s Davidom Skokom nepregledna polja najslađih jagoda u Zagrebačkoj županiji i uvjerili se u moć svevišnje koze na prekrasnom imanju nešto malo istočnije. Pogledajte kako je naš poznati chef sljubio domaće proizvode u jednostavnom i neobičnom desertu s popaprenim jagodama, kozjom skutom i kremastim karamelom.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close