• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #lubenica

Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

Dok prže ljetne vrućine, najbolje su osvježenje lubenica i dinja, a neki će reći i hladne bucmaste borovnice, koje ne možemo prestati jesti poput neke grickalice. S Davidom Skokom otišli smo u berbu domaćih borovnica kojih se nismo mogli zasititi, ali i naučili kako laganim udaranjem po lubenici uvijek i bilo gdje možemo izabrati najslađu.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.07.2021 14:46 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada 7 U skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador 7 ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća 7 Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu 7

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine

 ''Ljeti jedem najviše voća, a danas sam odlučio samo okruglo pa ćemo krenuti od najmanjeg'', rekao je poznati chef David Skoko i krenuo s nama do nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada u jeku berbe tog omiljenog bobičastog voća.

Tamo nas je dočekao Leon Prelogović, tehnolog tvrtke Eko Beri, koji je u tu priču ušao još na fakultetu kada su mu ponudili da sudjeluje u projektu.

''Trenutačno smo u nasadu borovnice od 10 hektara koji smo podignuli prije tri godine. Berba je u punoj snazi, taman smo završili s ranim sortama i prelazimo na kasne'', kaže nam Leon na mjestu gdje uzgajaju četiri sorte borovnica u periodu od sredine lipnja do sredine kolovoza. U projektu je, kaže, od samih početaka pa sve do sadašnje prve ozbiljnije berbe. Od početka su i u sustavu Global Gapa.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''To je inače certifikat koji nam omogućuje da imamo i sljedivost proizvoda te da proizvod koji stavljamo na tržište bude ispravan i siguran. Isto tako, to je i jedan od kriterija prema kojem svoj proizvod možemo u svježem stanju prodavati Lidlu'', objasnio je Leon Global Gap, koji nama kao potrošačima jamči porijeklo, sigurnost, kvalitetu, higijenu i primijenjenu količinu zaštitnih sredstava.


''Borovnica je višegodišnja kultura i nasad traje i do 15 godina, raste do određene veličine i širine i tu staje. Događa se puna zrelost i tu grmovi dočekuju 4 do 6 kg borovnice'', kaže Leon i napominje da su oni tek u početku uzgoja tih superbobica, koje se od ostalog bobičastog voća najviše razlikuju po otpornosti.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''Za razliku od jagode mnogo je otpornija na oštećenja i slično. Nakon što je uberemo, možemo je ohladiti, prepakirati i onda idući dan ili za dva dana iznijeti na tržište'', kaže Leon o supervoću bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima, a kad se ohladi, predstavlja idealnu ljetnu grickalicu.

David Skoko odlučio je i riješiti nedoumicu koja ga muči cijeli život – kako izabrati najbolju, najslađu lubenicu u gomili njih, a da nije prerezana. Zbog toga smo potegli do Cerne u Slavoniji, gdje nam je iskusni poljoprivrednik Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu na polju, ali i u trgovini.

''Lubenici treba 45 dana nakon oplodnje do berbe, zametanja svog ploda i kada je zrela i spremna za berbu, a to možemo vidjeti prema peteljci koja je izduženija što je lubenica zrelija. Suhi listić na izlazu i sušenje brka loze ukazuju na spremnost lubenice za konzumaciju. Dio lubenice koji je na zemlji trebao bi biti žute boje, a šare na lubenici razlivene'', objasnio je Mirko Bošković ''simptome'' zrele lubenice na kojoj se u skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador i ako je od 8,5 do 9, lubenica ide prema Lidlu.

Iako su lubenice Mirka Boškovića koje ćete tamo pronaći već izabrane njegovim stručnim okom i provjerene slatkoće, pokazao nam je još jedan trik kojim ćemo u trgovini uspješno izabrati baš onu najslađu. U videu poslušajte kakav zvuk ima zrela, a kakav nezrela lubenica, a mi bismo samo dodali da kad je lupite, zrela lubenica zavibrira poput basa.

Razgovor nastavljamo na polju dinja, još jednog voća zbog kojeg jedva čekamo ljeto. Osim lubenica Mirko Bošković danas uzgaja još deset kultura, od mladog graška do kukuruza šećerca.

Poljoprivredom se intenzivnije počeo baviti prije osamnaest godina u vanjskoj i stakleničkoj proizvodnji kako bi poljoprivredna sezona trajala dulje i bila pogodnija za kupca, poljoprivrednika i njegove radnike. Danas je u njegovu poljoprivrednu proizvodnju uključena cijela obitelj, ona uža, ali i šira.

''Želja mi je uvijek bila da se ovom pričom ne bavim samo ja, već da se svi počnu baviti ovakvom proizvodnjom. Smatram da je to jedini izlaz koji može spojiti i proizvodno i trgovački, a i dokazali smo da može. Lidl je mom obiteljskom gospodarstvu velika uzdanica u cijeloj ovoj priči. Imaju svoje zahtjeve koje moramo ispoštovati prema kupcima i to je meni sasvim u redu'', kaže nam Mirko. Jedan je od tih zahtjeva i Global GAP, sljedivost proizvoda od polja do stola.

Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu (Foto: Nova Studio)

''Ova dinja ide na inspekciju, u bilo kojem trenutku, i tamo se analizira mikrobiološki, ali i na teške metale, nitrate, pesticide i druge nedopuštene spojeve. Ona mora biti potpuno ispravna jer inače ne može dospjeti na police Lidla.'' Dinja je malo drukčija od lubenice jer u trgovačke centre mora krenuti već poluzrela kako bi u dva-tri dana distribucije fermentirala i kupcu stigla baš onakva kakva treba biti. ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća, i to je uz intenzivan miris pokazatelj zrelosti dinje.

Od tog sočnog ljetnog okruglog voća David Skoko osmislio je recept za ljetnu pizzu koja osvježava, ali je možete jesti i bez grižnje savjesti.

Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu (Foto: Nova Studio)

RECEPT – PIZZA LUBENICA S DINJOM, BOROVNICAMA I GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

četvrtina lubenice
pola dinje
125 g borovnica
400 g grčkog jogurta
mješavina orašastog voća
med
cimet
tamna čokolada

Priprema:

1. Lubenicu narežite na šnite (poslužite ju s korom jer ju je tako lakše držati u ruci). Trokutiće stavite na veliki tanjur kako bi izgledala poput pizze.

2. U čvrsti ili grčki jogurt umiješajte žlicu meda i pola žličice cimeta.

Na svaki trokut lubenice stavite žlicu obogaćenog jogurta pa na njega dinju narezanu na komadiće i borovnice, mješavinu orašastih plodova i naribanu ili oguljenu tamnu čokoladu. Možete biti kreativni i koristiti namirnice po želji poput komadića nekog drugog voća, žitnih pahuljica ili kokosova brašna.

3. Pizzu lubenicu pojedite odmah ili je stavite još malo hladiti te je ne zaboravite pojesti rashlađenu kako bi svi sastojci ostali svježi i čvrsti.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #lubenica
  • #dinja
  • #borovnica
  • #david skoko
  • #lidl
  • #okusi zavičaja
  • #hrvatskih ruku djelo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Za 20 minuta
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Pire od krumpira s vrhnjem i parmezanom recept
Savršenstvo bez mane
Recept za pire od krumpira kao iz najboljih restorana – toliko je fin da ga možete jesti i bez pečenog mesa
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Brojimo sitno...
Najraskošnije dosad: Sve što trebate znati o ovogodišnjem Fuliranju u Zagrebu
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Upisani u povijest
Simboli Zagreba od betona i čelika: Vjesnik, Mirkova cigara, Mamutica...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
Svjedočanstva iz hangara smrti u Borovo commerceu: Torture, ubojstva i majke koje i danas čekaju istinu
obilježavanje stradanja
Jeziva svjedočanstva! Preživio je dva strijeljanja u Borovu: "Onaj koji me htio ubiti poslije je radio kao policajac"
Maloljetnici na razgovoru u krim policiji
šokantna vatrena stihija
Maloljetnici u policiji! Policija raspetljava detalje požara u Vjesniku: "Ne vjeruju da se dogodio tehnički kvar, nego..."
show
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
Kako su se snašli?
Tražio Amerikance da izgovore hrvatske riječi, rezultati nasmijali cijelu regiju
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
Ključ za buduće terapije
Znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića kako tumori sprječavaju imunološki sustav da ih uništi
sport
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Marko Arnautović: "18. studeni sada mora postati državni praznik za sve"
Ima poruku za političare
Marko Arnautović: "18. studeni mora postati državni praznik za sve"
Igli Tare: "Luka Modrić ima atipičan karakter, kad vidite u svlačionici kako..."
Oduševljen je Hrvatom
Sportski direktor Milana: "Luka Modrić ima netipičan karakter, kad vidite u svlačionici kako..."
tv
MasterChef: Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
DOBAR SPOJ
Izgleda da su svi bili iznenađeni Markovim odličnim tanjurom - čak i on sam!
Kumovi: Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
KUMOVI
Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
KUMOVI
Kumovi: Dogodila se sreća u nesreći – moraju djelovati brzo
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom
Lidl donosi

Hrvatskih ruku djelo: Neobičan, a jednostavan desert Davida Skoke s jagodama u papru, skutom i kremastim karamelom

U jeku sezone jagoda posjetili smo s Davidom Skokom nepregledna polja najslađih jagoda u Zagrebačkoj županiji i uvjerili se u moć svevišnje koze na prekrasnom imanju nešto malo istočnije. Pogledajte kako je naš poznati chef sljubio domaće proizvode u jednostavnom i neobičnom desertu s popaprenim jagodama, kozjom skutom i kremastim karamelom.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close