• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #lubenica

Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

Dok prže ljetne vrućine, najbolje su osvježenje lubenica i dinja, a neki će reći i hladne bucmaste borovnice, koje ne možemo prestati jesti poput neke grickalice. S Davidom Skokom otišli smo u berbu domaćih borovnica kojih se nismo mogli zasititi, ali i naučili kako laganim udaranjem po lubenici uvijek i bilo gdje možemo izabrati najslađu.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.07.2021 14:46 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada 7 U skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador 7 ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća 7 Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu 7

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

 ''Ljeti jedem najviše voća, a danas sam odlučio samo okruglo pa ćemo krenuti od najmanjeg'', rekao je poznati chef David Skoko i krenuo s nama do nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada u jeku berbe tog omiljenog bobičastog voća.

Tamo nas je dočekao Leon Prelogović, tehnolog tvrtke Eko Beri, koji je u tu priču ušao još na fakultetu kada su mu ponudili da sudjeluje u projektu.

''Trenutačno smo u nasadu borovnice od 10 hektara koji smo podignuli prije tri godine. Berba je u punoj snazi, taman smo završili s ranim sortama i prelazimo na kasne'', kaže nam Leon na mjestu gdje uzgajaju četiri sorte borovnica u periodu od sredine lipnja do sredine kolovoza. U projektu je, kaže, od samih početaka pa sve do sadašnje prve ozbiljnije berbe. Od početka su i u sustavu Global Gapa.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''To je inače certifikat koji nam omogućuje da imamo i sljedivost proizvoda te da proizvod koji stavljamo na tržište bude ispravan i siguran. Isto tako, to je i jedan od kriterija prema kojem svoj proizvod možemo u svježem stanju prodavati Lidlu'', objasnio je Leon Global Gap, koji nama kao potrošačima jamči porijeklo, sigurnost, kvalitetu, higijenu i primijenjenu količinu zaštitnih sredstava.


''Borovnica je višegodišnja kultura i nasad traje i do 15 godina, raste do određene veličine i širine i tu staje. Događa se puna zrelost i tu grmovi dočekuju 4 do 6 kg borovnice'', kaže Leon i napominje da su oni tek u početku uzgoja tih superbobica, koje se od ostalog bobičastog voća najviše razlikuju po otpornosti.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''Za razliku od jagode mnogo je otpornija na oštećenja i slično. Nakon što je uberemo, možemo je ohladiti, prepakirati i onda idući dan ili za dva dana iznijeti na tržište'', kaže Leon o supervoću bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima, a kad se ohladi, predstavlja idealnu ljetnu grickalicu.

David Skoko odlučio je i riješiti nedoumicu koja ga muči cijeli život – kako izabrati najbolju, najslađu lubenicu u gomili njih, a da nije prerezana. Zbog toga smo potegli do Cerne u Slavoniji, gdje nam je iskusni poljoprivrednik Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu na polju, ali i u trgovini.

''Lubenici treba 45 dana nakon oplodnje do berbe, zametanja svog ploda i kada je zrela i spremna za berbu, a to možemo vidjeti prema peteljci koja je izduženija što je lubenica zrelija. Suhi listić na izlazu i sušenje brka loze ukazuju na spremnost lubenice za konzumaciju. Dio lubenice koji je na zemlji trebao bi biti žute boje, a šare na lubenici razlivene'', objasnio je Mirko Bošković ''simptome'' zrele lubenice na kojoj se u skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador i ako je od 8,5 do 9, lubenica ide prema Lidlu.

Iako su lubenice Mirka Boškovića koje ćete tamo pronaći već izabrane njegovim stručnim okom i provjerene slatkoće, pokazao nam je još jedan trik kojim ćemo u trgovini uspješno izabrati baš onu najslađu. U videu poslušajte kakav zvuk ima zrela, a kakav nezrela lubenica, a mi bismo samo dodali da kad je lupite, zrela lubenica zavibrira poput basa.

Razgovor nastavljamo na polju dinja, još jednog voća zbog kojeg jedva čekamo ljeto. Osim lubenica Mirko Bošković danas uzgaja još deset kultura, od mladog graška do kukuruza šećerca.

Poljoprivredom se intenzivnije počeo baviti prije osamnaest godina u vanjskoj i stakleničkoj proizvodnji kako bi poljoprivredna sezona trajala dulje i bila pogodnija za kupca, poljoprivrednika i njegove radnike. Danas je u njegovu poljoprivrednu proizvodnju uključena cijela obitelj, ona uža, ali i šira.

''Želja mi je uvijek bila da se ovom pričom ne bavim samo ja, već da se svi počnu baviti ovakvom proizvodnjom. Smatram da je to jedini izlaz koji može spojiti i proizvodno i trgovački, a i dokazali smo da može. Lidl je mom obiteljskom gospodarstvu velika uzdanica u cijeloj ovoj priči. Imaju svoje zahtjeve koje moramo ispoštovati prema kupcima i to je meni sasvim u redu'', kaže nam Mirko. Jedan je od tih zahtjeva i Global GAP, sljedivost proizvoda od polja do stola.

Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu (Foto: Nova Studio)

''Ova dinja ide na inspekciju, u bilo kojem trenutku, i tamo se analizira mikrobiološki, ali i na teške metale, nitrate, pesticide i druge nedopuštene spojeve. Ona mora biti potpuno ispravna jer inače ne može dospjeti na police Lidla.'' Dinja je malo drukčija od lubenice jer u trgovačke centre mora krenuti već poluzrela kako bi u dva-tri dana distribucije fermentirala i kupcu stigla baš onakva kakva treba biti. ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća, i to je uz intenzivan miris pokazatelj zrelosti dinje.

Od tog sočnog ljetnog okruglog voća David Skoko osmislio je recept za ljetnu pizzu koja osvježava, ali je možete jesti i bez grižnje savjesti.

Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu (Foto: Nova Studio)

RECEPT – PIZZA LUBENICA S DINJOM, BOROVNICAMA I GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

četvrtina lubenice
pola dinje
125 g borovnica
400 g grčkog jogurta
mješavina orašastog voća
med
cimet
tamna čokolada

Priprema:

1. Lubenicu narežite na šnite (poslužite ju s korom jer ju je tako lakše držati u ruci). Trokutiće stavite na veliki tanjur kako bi izgledala poput pizze.

2. U čvrsti ili grčki jogurt umiješajte žlicu meda i pola žličice cimeta.

Na svaki trokut lubenice stavite žlicu obogaćenog jogurta pa na njega dinju narezanu na komadiće i borovnice, mješavinu orašastih plodova i naribanu ili oguljenu tamnu čokoladu. Možete biti kreativni i koristiti namirnice po želji poput komadića nekog drugog voća, žitnih pahuljica ili kokosova brašna.

3. Pizzu lubenicu pojedite odmah ili je stavite još malo hladiti te je ne zaboravite pojesti rashlađenu kako bi svi sastojci ostali svježi i čvrsti.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #lubenica
  • #dinja
  • #borovnica
  • #david skoko
  • #lidl
  • #okusi zavičaja
  • #hrvatskih ruku djelo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Brzinske
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Spektakl boja
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Sad je pravo vrijeme za fine-dining: 16 restorana diljem Hrvatske nudi menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Sad je pravo vrijeme za fine-dining: 16 restorana diljem Hrvatske nudi menije po promo cijeni
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog desničara povezanih s proustaškom desnicom"
Sukob s mještanima
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog ekstremista povezanih s proustaškom desnicom"
Strašna nesreća u centru grada: Četvero mladih sletjelo s ceste, vozilo se zabilo u stablo
Neoprezna vožnja
Strašna nesreća u Zagrebu: Četvero mladih sletjelo s ceste, vatrogasci ih vadili iz smrskanog auta
Detalji pucnjave u susjedstvu: "Gledao sam sve s balkona, vidio sam da joj je prijetio"
Dvije osobe mrtve
Detalji pucnjave u susjedstvu: Vozač kombija s tri hica ubio odgojiteljicu u vrtiću
show
Maja Šuput u istoj večeri pjevala u Areni Zagreb i na Oktobeerfestu
bolje od originala?
Poslušajte kako je Maja Šuput otpjevala Brenin dio hit-dueta s Miroslavom Ilićem u Areni!
Preminula je Samantha Eggar
tužna vijest
Preminula legendarna glumica čije ćemo uloge zauvijek pamtiti
Rebecca Hall pojavila se u haljini koja je zbunila njezine fanove
zbunjujuća haljina!
Je li gola ili samo djeluje tako? Ovo izdanje potaknulo je gomilu reakcija
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Jao...
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
tech
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Otkrivena iznenađujuća uloga COVID-19 mRNK cjepiva u borbi protiv raka
Znanstvenici iznenađeni
Otkrivena iznenađujuća uloga COVID-19 mRNK cjepiva u borbi protiv raka
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
sport
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo Daniel Naroditsky
PRATILE SU GA GOMILE
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo jedan od najpopularnijih igrača svijeta
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Bivši košarkaš je teško bolestan, treba mu pomoć za liječenje u Zagrebu: "Pišem vam u suzama..."
Poslao apel
Bivši košarkaš teško je bolestan, treba mu pomoć za liječenje u Zagrebu: "Pišem vam u suzama..."
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Supertalent: Davor Bilman dodijelio zlatni gumb šarmantnoj pjevačici Snežani Ljubojević!
SUPERTALENT
Davor Bilman dodijelio zlatni gumb šarmantnoj pjevačici Snežani Ljubojević!
Kumovi: Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
KUMOVI
Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
putovanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
novac
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
Upozorenje HUP-a
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Jelena Rozga u Miu Miu tenisicama 2025.
Jednostavne, a efektne
Tenisice mogu biti istovremeno ležerne i elegantne – Jelena Rozga ima takav par
Brend DANIDI iz Osijeka izrađuje torbe koje su osvojile brojne žene
LIJEPE I ELEGANTNE
Torbice i ruksaci koji nastaju u Osijeku, a žene ih vole jer se mogu i personalizirati
sve
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo Daniel Naroditsky
PRATILE SU GA GOMILE
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo jedan od najpopularnijih igrača svijeta
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom
Lidl donosi

Hrvatskih ruku djelo: Neobičan, a jednostavan desert Davida Skoke s jagodama u papru, skutom i kremastim karamelom

U jeku sezone jagoda posjetili smo s Davidom Skokom nepregledna polja najslađih jagoda u Zagrebačkoj županiji i uvjerili se u moć svevišnje koze na prekrasnom imanju nešto malo istočnije. Pogledajte kako je naš poznati chef sljubio domaće proizvode u jednostavnom i neobičnom desertu s popaprenim jagodama, kozjom skutom i kremastim karamelom.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close