• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #lubenica

Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

Dok prže ljetne vrućine, najbolje su osvježenje lubenica i dinja, a neki će reći i hladne bucmaste borovnice, koje ne možemo prestati jesti poput neke grickalice. S Davidom Skokom otišli smo u berbu domaćih borovnica kojih se nismo mogli zasititi, ali i naučili kako laganim udaranjem po lubenici uvijek i bilo gdje možemo izabrati najslađu.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.07.2021 14:46 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada 7 U skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador 7 ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća 7 Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu 7

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

 ''Ljeti jedem najviše voća, a danas sam odlučio samo okruglo pa ćemo krenuti od najmanjeg'', rekao je poznati chef David Skoko i krenuo s nama do nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada u jeku berbe tog omiljenog bobičastog voća.

Tamo nas je dočekao Leon Prelogović, tehnolog tvrtke Eko Beri, koji je u tu priču ušao još na fakultetu kada su mu ponudili da sudjeluje u projektu.

''Trenutačno smo u nasadu borovnice od 10 hektara koji smo podignuli prije tri godine. Berba je u punoj snazi, taman smo završili s ranim sortama i prelazimo na kasne'', kaže nam Leon na mjestu gdje uzgajaju četiri sorte borovnica u periodu od sredine lipnja do sredine kolovoza. U projektu je, kaže, od samih početaka pa sve do sadašnje prve ozbiljnije berbe. Od početka su i u sustavu Global Gapa.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''To je inače certifikat koji nam omogućuje da imamo i sljedivost proizvoda te da proizvod koji stavljamo na tržište bude ispravan i siguran. Isto tako, to je i jedan od kriterija prema kojem svoj proizvod možemo u svježem stanju prodavati Lidlu'', objasnio je Leon Global Gap, koji nama kao potrošačima jamči porijeklo, sigurnost, kvalitetu, higijenu i primijenjenu količinu zaštitnih sredstava.


''Borovnica je višegodišnja kultura i nasad traje i do 15 godina, raste do određene veličine i širine i tu staje. Događa se puna zrelost i tu grmovi dočekuju 4 do 6 kg borovnice'', kaže Leon i napominje da su oni tek u početku uzgoja tih superbobica, koje se od ostalog bobičastog voća najviše razlikuju po otpornosti.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''Za razliku od jagode mnogo je otpornija na oštećenja i slično. Nakon što je uberemo, možemo je ohladiti, prepakirati i onda idući dan ili za dva dana iznijeti na tržište'', kaže Leon o supervoću bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima, a kad se ohladi, predstavlja idealnu ljetnu grickalicu.

David Skoko odlučio je i riješiti nedoumicu koja ga muči cijeli život – kako izabrati najbolju, najslađu lubenicu u gomili njih, a da nije prerezana. Zbog toga smo potegli do Cerne u Slavoniji, gdje nam je iskusni poljoprivrednik Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu na polju, ali i u trgovini.

''Lubenici treba 45 dana nakon oplodnje do berbe, zametanja svog ploda i kada je zrela i spremna za berbu, a to možemo vidjeti prema peteljci koja je izduženija što je lubenica zrelija. Suhi listić na izlazu i sušenje brka loze ukazuju na spremnost lubenice za konzumaciju. Dio lubenice koji je na zemlji trebao bi biti žute boje, a šare na lubenici razlivene'', objasnio je Mirko Bošković ''simptome'' zrele lubenice na kojoj se u skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador i ako je od 8,5 do 9, lubenica ide prema Lidlu.

Iako su lubenice Mirka Boškovića koje ćete tamo pronaći već izabrane njegovim stručnim okom i provjerene slatkoće, pokazao nam je još jedan trik kojim ćemo u trgovini uspješno izabrati baš onu najslađu. U videu poslušajte kakav zvuk ima zrela, a kakav nezrela lubenica, a mi bismo samo dodali da kad je lupite, zrela lubenica zavibrira poput basa.

Razgovor nastavljamo na polju dinja, još jednog voća zbog kojeg jedva čekamo ljeto. Osim lubenica Mirko Bošković danas uzgaja još deset kultura, od mladog graška do kukuruza šećerca.

Poljoprivredom se intenzivnije počeo baviti prije osamnaest godina u vanjskoj i stakleničkoj proizvodnji kako bi poljoprivredna sezona trajala dulje i bila pogodnija za kupca, poljoprivrednika i njegove radnike. Danas je u njegovu poljoprivrednu proizvodnju uključena cijela obitelj, ona uža, ali i šira.

''Želja mi je uvijek bila da se ovom pričom ne bavim samo ja, već da se svi počnu baviti ovakvom proizvodnjom. Smatram da je to jedini izlaz koji može spojiti i proizvodno i trgovački, a i dokazali smo da može. Lidl je mom obiteljskom gospodarstvu velika uzdanica u cijeloj ovoj priči. Imaju svoje zahtjeve koje moramo ispoštovati prema kupcima i to je meni sasvim u redu'', kaže nam Mirko. Jedan je od tih zahtjeva i Global GAP, sljedivost proizvoda od polja do stola.

Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu (Foto: Nova Studio)

''Ova dinja ide na inspekciju, u bilo kojem trenutku, i tamo se analizira mikrobiološki, ali i na teške metale, nitrate, pesticide i druge nedopuštene spojeve. Ona mora biti potpuno ispravna jer inače ne može dospjeti na police Lidla.'' Dinja je malo drukčija od lubenice jer u trgovačke centre mora krenuti već poluzrela kako bi u dva-tri dana distribucije fermentirala i kupcu stigla baš onakva kakva treba biti. ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća, i to je uz intenzivan miris pokazatelj zrelosti dinje.

Od tog sočnog ljetnog okruglog voća David Skoko osmislio je recept za ljetnu pizzu koja osvježava, ali je možete jesti i bez grižnje savjesti.

Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu (Foto: Nova Studio)

RECEPT – PIZZA LUBENICA S DINJOM, BOROVNICAMA I GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

četvrtina lubenice
pola dinje
125 g borovnica
400 g grčkog jogurta
mješavina orašastog voća
med
cimet
tamna čokolada

Priprema:

1. Lubenicu narežite na šnite (poslužite ju s korom jer ju je tako lakše držati u ruci). Trokutiće stavite na veliki tanjur kako bi izgledala poput pizze.

2. U čvrsti ili grčki jogurt umiješajte žlicu meda i pola žličice cimeta.

Na svaki trokut lubenice stavite žlicu obogaćenog jogurta pa na njega dinju narezanu na komadiće i borovnice, mješavinu orašastih plodova i naribanu ili oguljenu tamnu čokoladu. Možete biti kreativni i koristiti namirnice po želji poput komadića nekog drugog voća, žitnih pahuljica ili kokosova brašna.

3. Pizzu lubenicu pojedite odmah ili je stavite još malo hladiti te je ne zaboravite pojesti rashlađenu kako bi svi sastojci ostali svježi i čvrsti.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #lubenica
  • #dinja
  • #borovnica
  • #david skoko
  • #lidl
  • #okusi zavičaja
  • #hrvatskih ruku djelo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom
Lidl donosi

Hrvatskih ruku djelo: Neobičan, a jednostavan desert Davida Skoke s jagodama u papru, skutom i kremastim karamelom

U jeku sezone jagoda posjetili smo s Davidom Skokom nepregledna polja najslađih jagoda u Zagrebačkoj županiji i uvjerili se u moć svevišnje koze na prekrasnom imanju nešto malo istočnije. Pogledajte kako je naš poznati chef sljubio domaće proizvode u jednostavnom i neobičnom desertu s popaprenim jagodama, kozjom skutom i kremastim karamelom.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close