Galerija Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada U skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada +5 Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu

 ''Ljeti jedem najviše voća, a danas sam odlučio samo okruglo pa ćemo krenuti od najmanjeg'', rekao je poznati chef David Skoko i krenuo s nama do nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada u jeku berbe tog omiljenog bobičastog voća.

Tamo nas je dočekao Leon Prelogović, tehnolog tvrtke Eko Beri, koji je u tu priču ušao još na fakultetu kada su mu ponudili da sudjeluje u projektu.

''Trenutačno smo u nasadu borovnice od 10 hektara koji smo podignuli prije tri godine. Berba je u punoj snazi, taman smo završili s ranim sortama i prelazimo na kasne'', kaže nam Leon na mjestu gdje uzgajaju četiri sorte borovnica u periodu od sredine lipnja do sredine kolovoza. U projektu je, kaže, od samih početaka pa sve do sadašnje prve ozbiljnije berbe. Od početka su i u sustavu Global Gapa.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''To je inače certifikat koji nam omogućuje da imamo i sljedivost proizvoda te da proizvod koji stavljamo na tržište bude ispravan i siguran. Isto tako, to je i jedan od kriterija prema kojem svoj proizvod možemo u svježem stanju prodavati Lidlu'', objasnio je Leon Global Gap, koji nama kao potrošačima jamči porijeklo, sigurnost, kvalitetu, higijenu i primijenjenu količinu zaštitnih sredstava.


''Borovnica je višegodišnja kultura i nasad traje i do 15 godina, raste do određene veličine i širine i tu staje. Događa se puna zrelost i tu grmovi dočekuju 4 do 6 kg borovnice'', kaže Leon i napominje da su oni tek u početku uzgoja tih superbobica, koje se od ostalog bobičastog voća najviše razlikuju po otpornosti.

Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada Nasada borovnica nedaleko od Ivanić-Grada (Foto: Nova Studio)

''Za razliku od jagode mnogo je otpornija na oštećenja i slično. Nakon što je uberemo, možemo je ohladiti, prepakirati i onda idući dan ili za dva dana iznijeti na tržište'', kaže Leon o supervoću bogatom antioksidansima, vitaminima i mineralima, a kad se ohladi, predstavlja idealnu ljetnu grickalicu.

David Skoko odlučio je i riješiti nedoumicu koja ga muči cijeli život – kako izabrati najbolju, najslađu lubenicu u gomili njih, a da nije prerezana. Zbog toga smo potegli do Cerne u Slavoniji, gdje nam je iskusni poljoprivrednik Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu na polju, ali i u trgovini.

''Lubenici treba 45 dana nakon oplodnje do berbe, zametanja svog ploda i kada je zrela i spremna za berbu, a to možemo vidjeti prema peteljci koja je izduženija što je lubenica zrelija. Suhi listić na izlazu i sušenje brka loze ukazuju na spremnost lubenice za konzumaciju. Dio lubenice koji je na zemlji trebao bi biti žute boje, a šare na lubenici razlivene'', objasnio je Mirko Bošković ''simptome'' zrele lubenice na kojoj se u skladištu još radi provjera s reflektometrom, kojim se utvrđuje slador i ako je od 8,5 do 9, lubenica ide prema Lidlu.

Iako su lubenice Mirka Boškovića koje ćete tamo pronaći već izabrane njegovim stručnim okom i provjerene slatkoće, pokazao nam je još jedan trik kojim ćemo u trgovini uspješno izabrati baš onu najslađu. U videu poslušajte kakav zvuk ima zrela, a kakav nezrela lubenica, a mi bismo samo dodali da kad je lupite, zrela lubenica zavibrira poput basa.

Razgovor nastavljamo na polju dinja, još jednog voća zbog kojeg jedva čekamo ljeto. Osim lubenica Mirko Bošković danas uzgaja još deset kultura, od mladog graška do kukuruza šećerca.

Poljoprivredom se intenzivnije počeo baviti prije osamnaest godina u vanjskoj i stakleničkoj proizvodnji kako bi poljoprivredna sezona trajala dulje i bila pogodnija za kupca, poljoprivrednika i njegove radnike. Danas je u njegovu poljoprivrednu proizvodnju uključena cijela obitelj, ona uža, ali i šira.

''Želja mi je uvijek bila da se ovom pričom ne bavim samo ja, već da se svi počnu baviti ovakvom proizvodnjom. Smatram da je to jedini izlaz koji može spojiti i proizvodno i trgovački, a i dokazali smo da može. Lidl je mom obiteljskom gospodarstvu velika uzdanica u cijeloj ovoj priči. Imaju svoje zahtjeve koje moramo ispoštovati prema kupcima i to je meni sasvim u redu'', kaže nam Mirko. Jedan je od tih zahtjeva i Global GAP, sljedivost proizvoda od polja do stola.

Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu Mirko Bošković otkrio nekoliko pokazatelja koji će nam otkriti zrelu lubenicu (Foto: Nova Studio)

''Ova dinja ide na inspekciju, u bilo kojem trenutku, i tamo se analizira mikrobiološki, ali i na teške metale, nitrate, pesticide i druge nedopuštene spojeve. Ona mora biti potpuno ispravna jer inače ne može dospjeti na police Lidla.'' Dinja je malo drukčija od lubenice jer u trgovačke centre mora krenuti već poluzrela kako bi u dva-tri dana distribucije fermentirala i kupcu stigla baš onakva kakva treba biti. ''Čipka'', mreža na dinji, mora biti što gušća, i to je uz intenzivan miris pokazatelj zrelosti dinje.

Od tog sočnog ljetnog okruglog voća David Skoko osmislio je recept za ljetnu pizzu koja osvježava, ali je možete jesti i bez grižnje savjesti.

Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu (Foto: Nova Studio)

RECEPT – PIZZA LUBENICA S DINJOM, BOROVNICAMA I GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

četvrtina lubenice
pola dinje
125 g borovnica
400 g grčkog jogurta
mješavina orašastog voća
med
cimet
tamna čokolada

Priprema:

1. Lubenicu narežite na šnite (poslužite ju s korom jer ju je tako lakše držati u ruci). Trokutiće stavite na veliki tanjur kako bi izgledala poput pizze.

2. U čvrsti ili grčki jogurt umiješajte žlicu meda i pola žličice cimeta.

Na svaki trokut lubenice stavite žlicu obogaćenog jogurta pa na njega dinju narezanu na komadiće i borovnice, mješavinu orašastih plodova i naribanu ili oguljenu tamnu čokoladu. Možete biti kreativni i koristiti namirnice po želji poput komadića nekog drugog voća, žitnih pahuljica ili kokosova brašna.

3. Pizzu lubenicu pojedite odmah ili je stavite još malo hladiti te je ne zaboravite pojesti rashlađenu kako bi svi sastojci ostali svježi i čvrsti.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju