Čokoladni cheesecake s okusom mente jednostavan je desert koji je teško ne obožavati. Ne peče se, nego hladi, a sav posao s miksanjem, miješanjem i slaganjem torte obavit ćete za dvadesetak minuta.
Nažalost, ako ga ne želite jesti žlicom i iz zdjelice – iako će okus i dalje biti sjajan – trebat ćete pričekati oko 8 sati ili čitavu noć da se stegne.
Ali čekanje će se isplatiti. Lagana tekstura kreme koja podsjeća više na mousse nego na klasični pečeni cheesecake, komadići čokolade, svježina mente i maslačast biskvit koji se topi u ustima – treba li vas još nagovarati da kušate? Dobar tek!
Čokoladni cheesecake s okusom mente - sastojci:
Za koru:
- 28 keksa Oreo
- 85 g maslaca, otopljenog
Za kremu:
- 450 g krem sira, omekšalog
- 200 g kristal šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žličice ekstrakta metvice
- 125 ml slatkog vrhnja, istučenog u čvrsti šlag
- 100 g čokoladnih suzica ili usitnjene čokolade za kuhanje, podijeljeno (80 + 20 g)
- zelena prehrambena boja, po želji
Čokoladni cheesecake s okusom mente - priprema:
- Usitnite kekse u sitne mrvice.
- Pomiješajte usitnjene kekse s otopljenim maslacem i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Utisnite smjesu u dno okruglog kalupa za tortu promjera 23 centimetra.
- Stavite kalup u hladnjak da se kora stvrdne, na 15-20 minuta.
- U velikoj zdjeli električnim mikserom miksajte krem sir 2-3 minute velikom brzinom.
- Dodajte šećer, ekstrakt vanilije, ekstrakt paprene metvice i prehrambenu boju. Miksajte još 2-3 minute, dok smjesa ne postane glatka.
- Istucite vrhnje u čvrsti šlag i rukom ga nježno umiješajte u smjesu sa sirom.
- Rukom umiješajte komadiće čokolade.
- Žlicom ili špatulom ravnomjerno rasporedite kremu po kori od keksa.
- Tortu ostavite u hladnjaku 8 sati.
- Ukrasite tortu preostalim komadićima čokolade i, po želji, s još šlaga ili čokoladnim preljevom.
Što jesti i piti u omiljenom zagrebačkom parku: Rougemarin je otvorio sezonu zabave u hladovini