Čokoladna slastica s raskošnom glazurom odličan je odabir za rođendane, proslave, kao i druženja svih vrsta – a najbolje je od svega što nema niti grama šećera. Osim toga, nećete vjerovati koliko je jednostavna za pripremu.
Bademovo brašno
Od sastojaka će vam trebati bademovo brašno, koje možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane ili ga napraviti sami. Ne sadrži gluten, pa ga biraju oni koji imaju celijakiju ili izbjegavaju gluten u prehrani. Bademe najprije nasjeckajte pa blendajte oko deset sekundi, dok se ne pretvore u prah. Nemojte pretjerati kako ne biste dobili maslac od badema. Potom ih prosijte u cjedilu sa sitnim otvorima, a krupnije komadiće ponovno usitnite u blenderu i prosijte.
Zaslađivači
U ovom receptu korišten je zaslađivač na bazi eritrita. Eritirit je prirodni šećerni alkohol koji se dobiva fermentacijom šećera iz kukuruza, a u malim količinama nalazi se i u namirnicama poput gljiva, grožđa i lubenica te fermentiranoj hrani kao što su vino, sir ili sojin umak i zato je ovaj desert idealan za dijabetičare.
Eritrit je malo manje sladak u odnosu na običan šećer - daje otprilike 70 posto slatkoće na istu količinu, a kada poželite njime zamijeniti šećer, na šalicu šećera dodajte trećinu šalice više eritrita. Ako vam smeta rashlađujući štih eritrita prilikom pripreme slastica, možete ga kombinirati sa stevijom. U tom slučaju šalicu šećera zamijenite šalicom eritrita i četvrtinom žličice stevije. Prilikom uporabe eritrita valja se pridržavati dozvoljenih količina: preporučuje se jedan gram po kilogramu vaše težine, a pretjerate li, mogli biste osjetiti probavne tegobe.
Balkanski doručak, gableci i fini deserti: Dobra priča koja se kuha na Zelenom valu u Zagrebu +15
Sastojci za čokoladnu tortu bez šećera
Biskvit:
- 7 velikih jaja
- 80 g grčkog jogurta
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 170 ml bademova mlijeka
- 100 g otopljenog maslaca
- 45 g kokosova brašna
- 250 g bademova brašna
- 90 g kakaa u prahu
- 200 g zaslađivača u prahu
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 žličice sode bikarbone
- 1/3 žličice soli
Glazura:
- 200 g tamne čokolade bez šećera (minimalno 85 % kakaa) ili čokoladnih kapljica bez šećera
- 240 ml slatkog vrhnja
Priprema čokoladne torte bez šećera:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obilno namažite maslacem dva okrugla kalupa za pečenje promjera 21 cm i visine 4 cm.
- Sastojke za pripremu biskvita stavite u blender tako da počnete s mokrim sastojcima i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, sastružite strane i ponovno izmiksajte.
- Ulijte smjesu u pripremljene kalupe za pečenje. Pecite oko 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se biskviti potpuno ohlade.
- Za glazuru zagrijte vrhnje na srednje niskoj temperaturi i kuhajte dok se ne počne lagano pjeniti, ali ne smije prokuhati.
- Nasjeckajte tamnu čokoladu na male komadiće. Dodajte u vruće vrhnje i nemojte miješati. Pustite da odstoji pet minuta kako bi se čokolada rastopila.
- Nakon toga lagano miješajte lopaticom dok se čokolada potpuno ne poveže s vrhnjem. Kad se glazura malo ohladi, ali još uvijek bude dovoljno mekana za mazanje, premažite oba biskvita.
- Kad se glazura stvrdne, stavite jednu tortu na drugu. Ako vam se glazura razdvoji, ne brinite: izmiksajte je dok ne postane glatka.
Savjet: Možete i napraviti manju tortu sa samo jednim biskvitom. Odlučite li se na tu varijantu, prepolovite količinu sastojaka – s time da umjesto sedam velikih jaja koristite četiri jaja srednje veličine. Ako želite, u glazuru možete dodati i žličicu ekstrakta naranče i naribanu koricu jedne nešpricane naranče ili pak žlicu maslaca od kikirikija.
7 nepogrešivih jela za svaki dan ovoga tjedna koja Hrvati obožavaju +1