Ovoga tjedna na meniju će se naći dva talijanska klasika: izvorni umak bolognese, koji se tradicionalno servira sa širokom tjesteninom, i carbonara, za koju vam ne trebaju vrhnje ni ulje, tek jaja, guanciale i sir pecorino.

Za ljubitelje jela na žlicu tu je dalmatinska čičvarda ili ukusno varivo od slanutka, dok će oni koji preferiraju hranu biljnog porijekla uživati u apšmalcanim mahunama zaprženim s krušnim mrvicama.

Za ljubitelje slatkog tu je torta koja oponaša tiramisu, a za nedjeljni ručak pripremamo svinjske kotlete s krumpirom.

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata za sedam finih jela koja ćemo raditi ovaj tjedan.

Carbonara Carbonara (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 11. 11. – Tjestenina alla carbonara

Tjedan otvaramo obožavanom carbonarom. Pasta alla carbonara tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz regije Lacij, a priprema se od svega nekoliko sastojaka.

Kremasta tekstura dobiva se upotrebom domaćih jaja, dok mu bogatstvo okusa daje slanina od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale i tvrdi sir od ovčjeg mlijeka pecorino.

Utorak, 12. 11. – Dalmatinska čičvarda

Varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, mirisno je, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom. Toliko je dobro da bismo ga mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i koju domaću kobasicu. Evo kako se radi.

Ilustracija tiramisu torte Ilustracija tiramisu torte (Foto: Shutterstock)

Srijeda, 13. 11. – Bolonjez s tjesteninom

Sigurno ste nebrojeno puta kuhali ili jeli tjesteninu s umakom bolognese, no samo ga rijetki znaju pripremiti onako kako treba. Za početak – umak se kuha duže od dva sata na laganoj vatri. I ne, ne služi se sa špagetima, nego sa širokom tjesteninom poput tagliatella. Donosimo vam izvorni recept za umak bolognese u kojem će baš svi uživati.

Četvrtak, 14. 11. – Apšmalcane mahune

Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet koji se u glavnom gradu Hrvatske jede već desetljećima. Riječ je o zelenim širokim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama.

Petak, 15. 11. – Krumpir-salata s tunom

Salata od krumpira jednostavno je jelo koje se uz prave dodatke lako pretvara u hranjivi ručak ili večeru. Kako bi krumpiri bili ukusniji, prelijte ih toplim temeljcem od povrća ili ribe, koji se izvrsno slaže s tunom. Imamo recept!

Svinjski kotleti pečeni u pećnici Svinjski kotleti pečeni u pećnici (Foto: Shutterstock)

Subota, 16. 11. – Tiramisu torta 

Tiramisu je popularni talijanski desert koji uključuje piškote umočene u kavu, premazane bogatom kremom na bazi mascarponea preko kojih se posipa kakao u prahu. Ta zanimljiva kombinacija okusa može poslužiti i kao baza za raskošnu tortu koju možete podijeliti sa svojim voljenima.

Nedjelja, 17. 11. – Svinjski kotleti s krumpirima iz pećnice

Cijeli nedjeljni ručak možete napraviti u pećnici. Svinjske kotlete premažite finom marinadom, poslažite na pleh s krumpirima i stavite u pećnicu. Riječ je o jelu pikantnog okusa s uravnoteženom dozom slatkoće i kiselosti koje će oduševiti sve ukućane.

7 finih jela na žlicu savršenih za jesenske dane koja se pripremaju bez puno kompliciranja Cheeseburger varivo Tjestenina s kestenima i gljivama Cheesecake mousse s bundevom +1 Varivo od kupusa i graha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju