Iako je skuplje od običnog, pšeničnog brašna, bademovo brašno je nutritivno zdraviji odabir. Ne sadrži gluten pa ga biraju oni koji imaju celijakiju ili izbjegavaju gluten u prehrani. Također, ima nizak udio ugljikohidrata, što ga čini popularnim izborom u prehrani za dijabetičare.

Bogato je nezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca i mogu pomoći u regulaciji kolesterola smanjenjem lošeg (LDL) kolesterola i povećanjem dobrog (HDL) kolesterola.

Bademovo brašno vole i sportaši jer sadrži više proteina od mnogih drugih vrsta brašna, što pomaže u jačanju mišića te produljuje osjećaj sitosti. Vlakna u bademovom brašnu pomažu probavi, magnezij živčanom sustavu, a vitamini E je snažan antioksidans.

Ta zdrava namirnica sadrži i mangan, kalij, kalcij i željezo. Bademovo brašno možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, ili ga napraviti sami. Više o vrstama brašna i njihovoj uporabi u kuhinji doznajte ovdje. 

Bademovo brašno Bademovo brašno (Foto: Shutterstock)

Kako napraviti bademovo brašno?

Bademe najprije nasjeckajte pa miksajte u blenderu oko deset sekundi, dok se ne pretvore u prah. Nemojte pretjerati kako ne biste dobili maslac od badema. Potom ih prosijte u cjedilu sa sitnim otvorima, a krupnije komadiće ponovno izmiksajte i prosijte. Bademovo brašno možete čuvati u hladnjaku, oko tri mjeseca.

Kviz općeg znanja koji će rijetki uspješno riješiti bez pretraživanja interneta Kviz općeg znanja - 15 Kviz općeg znanja - 6 Kviz općeg znanja - 13 +4 Kviz općeg znanja - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju