Cheesecake s marelicama varijacija je klasičnog cheesecakea s dodatkom ljeta. Prhko tijesto i svježe marelice skrivene ispod lagane kreme od sira odličan su odgovor na sparne dane, a jednako će se dobro snaći uz kavu, limunadu ili čašu desernog vina. Uživajte!
Cheesecake s marelicama - sastojci:
Za tijesto
- 120 g pšeničnog brašna
- 25 g bademovog brašna
- 2 žlice meda
- 1/4 čajne žličice soli
- 60 g maslaca, ohlađenog i narezanog na male komadiće
- 1-2 žlice hladne vode
Za nadjev
- 4-5 svježih marelica (250 g), tanko narezanih
- 225 g grčkog jogurta
- 225 g krem sira, omekšalog
- 85 g meda
- 1 jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žličice limunove korice (po želji)
- šećer u prahu, za posipanje, po želji
Cheesecake s marelicama - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Obložite lim za pečenje dimenzija 20×20 cm papirom za pečenje.
- U zdjeli za miješanje pomiješajte pšenično brašno, bademovo brašno i sol. Umiješajte maslac i mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte med, a zatim tek toliko hladne vode da se formira mekano tijesto.
- Ravnomjerno utisnite u dno pripremljenog lima. Pecite 10 minuta, a zatim ostavite da se malo ohladi.
- Po kori rasporedite narezane marelice u jednom sloju.
- U srednjoj zdjeli miksajte grčki jogurt i krem sir dok ne dobijete sasvim glatku smjesu. Dodajte med, jaje, vaniliju i koricu limuna te miješajte dok se sve potpuno ne sjedini. Prelijte preko marelica te zagladite.
- Pecite 25-30 minuta, dok se sredina ne stisne, a rubovi ne postanu zlatni. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata prije rezanja.
- Pospite šećerom u prahu (po želji) i poslužite.
Čudo s Kosinjskog mosta: Avantura u ledenoj rijeci koja dokazuje da su Ličani najbolji domaćini